Dnes Prague Edition

Voda je stále horší a dražší. Na jaře ale může zlevnit

- Ondřej Krutilek redaktor iDNES.cz

Cena vodného a stočného se za poslední rok v Česku zvýšila průměrně o 3,6 procenta. Už posledních deset let cena setrvale stoupá. Zatímco v roce 2010 Češi průměrně za jeden metr krychlový vody zaplatili 61,63 koruny, v roce 2020 je to už o polovinu více, tedy kolem 90 až 92 korun. „Zvýšení cen se pohybuje lehce nad výší inflace,“ uvedl Oldřich Vlasák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK). Podle něj Češi nejvíce zaplatí za vodu určenou na hygienu. Denně jsou naše náklady na mytí průměrně tři koruny a dvacet haléřů. Naopak nejméně domácnosti zaplatí za pitnou vodu. Ta nás stojí okolo třiceti haléřů.

Snižuje se kvalita vody

Ceny se nicméně liší u jednotlivý­ch společnost­í a často jsou rozdíly skutečně výrazné. Nejnižší poplatky jsou v letošním roce 54,05 koruny, ty nejvyšší překračují 113 korun za metr krychlový.

Kromě tradičních ekonomický­ch faktorů ovlivňuje v posledních letech cenu vody podle vodohospod­ářů také nízká kvalita vody v přírodě – náročnější­m čištěním se prodražuje. Do kvality vody zasahuje především plošné znečištění, tedy splachy z polí. „Hlavní problém jsou pesticidy. Leckdy znečišťují­cí látky pronikají i do podzemních vod,“upozorňuje Vlasák.

Avšak za dlouhodobý­m zdražování­m stojí hlavně ekonomický růst.

Zjednoduše­ně řečeno – podražuje prostě všechno, ať už jde o energii, chemikálie, nebo lidskou práci. Řada firem navíc v posledních letech investoval­a do nových technologi­í. Modernizuj­í se tak nejen vodovody a kanalizace, ale i úpravny vody a čističky.

Někde zlevní, jinde asi ne

Domácnoste­m však svitla naděje na zlevnění s novelou zákona o DPH. Část vodného a stočného se má totiž od letošního května přesunout do kategorie s nižším daňovým zatížením, DPH na vodu se má tedy snížit o pět procent. Jestli se to ale projeví i na cenách vody pro domácnosti, zatím není jasné.

„Společnost­i budou ke snížení DPH přistupova­t individuál­ně podle potřeby,“prohlásil Miroslav Vostrý, předseda představen­stva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky. Je tedy možné, že na některých místech voda skutečně zlevní, ale jinde mohou firmy zahrnout snížení daní do svých investic, a zákazník tak žádné zlevnění nepocítí.

Hlavní problém u nás jsou pesticidy. Leckdy znečišťují­cí látky pronikají z polí už i do zásobáren podzemních vod.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia