Dnes Prague Edition

V Brně vyvinuli roušky, které zabíjejí koronavir

-

Brněnská společnost Respilon chce za několik týdnů dodat na trh speciální roušky, které dokážou viry nejen zachytit, ale i zahubit. Účinné budou i proti čínskému koronaviru.

Na vývoji spolupraco­vala brněnská inovační firma s experty v Izraeli. „S naším izraelským partnerem jsme se v úterý domluvili, že jsme schopni urychleně zahájit výrobu v jednom tamním závodu. Mělo by se tak stát během čtrnácti dnů, což znamená, že masky budou k dostání v horizontu šesti až osmi týdnů,“prohlásil ředitel firmy Roman Zima.

Není to reakce na současnou situaci v Číně, na vývoji a testování pracují v Brně několik měsíců. Rouška přiléhajíc­í k obličeji bude stejně jako ostatní výrobky Respilonu obsahovat nanovlákna, kterými viry nepronikno­u, nově v nich však bude také oxid mědi. Právě ten viry zahubí. „Naše masky jsou primárně určené pro ochranu zdravého člověka,“podotkl Zima.

Odborníci totiž v minulých dnech v reakci na nákupy roušek v Česku sdělili, že jako ochrana před nákazou příliš nefungují.

V Respilonu počítají, že za jeden měsíc budou schopni v Izraeli vyrobit 350 tisíc masek měsíčně. Poptávku to ovšem ani zdaleka nepokryje. „Za celý minulý rok jsme prodali 700 tisíc masek, od minulého čtvrtka máme poptávku na 8,5 milionu,“uvedl Zima. Veškerou dosavadní výrobu masek má firma dnes soustředěn­ou v Číně, kam z Česka dodává materiál z nanovláken. Mimo ni se však při tamní epidemii vyrobené roušky nyní nedostanou. Výroba tam navíc jede naplno, přestože během oslav čínského nového roku měli být zaměstnanc­i původně doma. „Čínská vláda řekla ‚zpátky do práce‘, takže se jede. Denně vznikne asi 150 tisíc našich ústenek,“sdělil. Respilon tam ani nemůže navýšit produkci, protože výrobní kapacity jsou zaplněné. Podobné je to teď i jinde ve světě. (mos)

Loni jsme prodali 700 tisíc masek, teď máme poptávku na 8,5 milionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia