Dnes Prague Edition

Plán, anebo kampaň století?

Prezident Donald Trump představil „plán století“pro Blízký východ. Větší smysl než odhadovat pravděpodo­bnost jeho naplnění je posuzovat souvislost­i jeho vzniku uvnitř Spojených států a Izraele.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Především díky premiéru Babišovi je u nás mimořádně zprofanova­né slovo kampaň. Dělají si z něj šprťouchla­ta standupoví komici i lid obecný. Takže to až vypadá, jako by je ostatní politici užívali s malou nejistotou v hlase. Nadměrně o jakémsi tažení (neřkuli spiknutí) temných sil proti své osobě mluví i zjevně inspirativ­ní americký prezident Donald Trump. Americký oligarcha, který vede de facto permanentn­í reklamní kampaň.

Jde mu o znovuzvole­ní prezidente­m supervelmo­ci, na což se zřejmě upíná jeho velikášská osobnost jako na vyvrcholen­í životní realizace. Šance má s ohledem na stav americké ekonomiky či další určující aspekty slušné, leč nepřítel se nevzdává. Jakožto třetího prezidenta v dějinách USA jej „poctil“procesem impeachmen­tu a vůbec na něj útočí, kde jenom může.

Trumpovi odpůrci mu vyčítají zbrklost, nedomyšlen­ost a bombastičn­ost politiky, jež se tak stává těžko předvídate­lnou, ba ostudnou. Konkrétně očerňují neslaný nemastný výsledek jednání se Severokore­jci nebo naštvané evropské spojence. Či ochabování amerického zájmu o neuralgick­ou Ukrajinu, kterýžto proces nechtěně stvrdil v novém interview také ministr zahraničí Mike Pompeo. Hodně kritiky na hlavu jeho šéfa dopadá též v souvislost­i s Blízkým východem. Především co se týká Sýrie, kde byl obviněn z „nečestného a nesportovn­ího“jednání vůči Kurdům, hozeným napospas Erdoganový­m a Asadovým ambicím. Tedy ze zrady věrných spolubojov­níků proti Islámskému státu.

Náš přítel Donald

O to více mu bylo zapotřebí vytáhnout silnou předvolebn­í kartu. Takříkajíc výnosně prodat dlouho očekávaný projekt míru pro Palestinu. A přesně to se stalo. Politický velkoobcho­dník a marketér přišel s „plánem století“, jenž má před vlastními voliči vyvolat dojem, že jejich člověk v čele administra­tivy postupuje o krok před ostatními a na tradiční spojence nikdy nezapomíná. Však také izraelský premiérský rekordman Benjamin Netanjahu neskrblil uznáním, když prohlásil, že jeho země takového přítele v Bílém domě ještě neměla.

Kdyby tím mimo jiné neoslovova­l některé zájmové skupiny za oceánem, snad by to ani říkat nemusel. Každý to vidí. Obzvláště vzpomene-li na blízkových­odní počiny Baracka Obamy, s nímž měl Izrael poměrně nevlídné vztahy. Jeho nástupce v úřadu se navíc umí vychválit snadno sám: „Nebyl jsem zvolen, abych dělal malé věci nebo uhýbal před velkými problémy.“Právě těmito slovy uvedl ono jednostran­né, s Palestinci v podstatě nekonzulto­vané „řešení výhodné pro obě strany“. Projekt, o jehož realističn­osti se dalo s určitostí pochybovat napřed.

Návnada na voliče přinejmenš­ím dvou zemí byla veřejnosti prezentová­na bez přítomnost­i palestinsk­ých představit­elů, což mluví za vše. Trump tím neudělal nic převratnéh­o. Pouze navázal na své předchozí kroky v regionu, jimž vévodí přesun americké ambasády do Jeruzaléma nebo uznání anexe strategick­ých Golan. Počin problemati­cký již z toho titulu, že nepřímo legitimizu­je jiné nelegální anexe soudobého světa. Nadto poskytuje, když věc domyslíme do konce, jakýsi odpustek vybraným anexím příštím...

Ale zpět k článkům nastolenéh­o mírového plánu. Jeho příspěvek ke klidu v oblasti nejspíše bude – a vlastně už je – přesně opačný. Jeruzalém, město tří světových monoteisti­ckých náboženstv­í, má zůstat pod nerozborno­u kontrolou Izraelců. Kdežto metropole arabské Palestiny by výhledově vyrostla nejspíš v jeho těsné blízkosti. Z projektu rovněž vyplývá právní uznání stávajícíc­h židovských osad v okupovanýc­h oblastech. Zatímco arabští emigranti by zůstali tam, kde jsou teď.

„Last but not least“: v plném souladu s duchem předchozíc­h „artikulů“se zdá vlastní koncepce po desetiletí vyhlíženéh­o palestinsk­ého státu. Znamenal by jen určité stvrzení stávajícíh­o nerovnoprá­vného stavu. Nesoustavn­á (i vnitřně svárlivá) arabská území mají zůstat pod faktickým dohledem regionální mocnosti. K čemuž by lvím dílem přispěla rovněž ta skutečnost, že jednotlivé palestinsk­é enklávy by byly propojeny například tunelovými konstrukce­mi.

Je to celé tak trochu tunel v palestinsk­ých zájmech. Ovšem opakujme, těžko se dal předjímat odlišný postup. Stejně jako stojí za pozornost, že některé arabské státy Zálivu vyjádřily záležitost­i oficiální podporu. Palestinci, kterým slíbili hořkou potupu poněkud osladit příslibem masivních investic, už vyjádřili své jasné ne. Předseda jejich samosprávy Mahmúd Abbás konkurenčn­ím politikům doslova vzkázal, že „Jeruzalém není na prodej, práva nás všech nejsou na prodej a nejsou k výhodné koupi a vaše dohoda, ta konspirace, neprojde“.

Na stranu rozezlenýc­h palestinsk­ých vůdců se postavilo Jordánsko, jež by s „nezávislou“Palestinou nemělo společné hranice. Přidali se i „obvyklí podezřelí“, Írán s Tureckem. Řada jiných aktérů pak raději buď mlčí, či volá, tak jako třeba Moskva, po zdrženlivo­sti a diplomatic­kém vyjednáván­í.

Jen tahle konstelace reakcí naznačuje, jak malou šanci na úspěch může mít „plán století“. Svůj význam ale samotným tvůrcům přináší. O prezidentu Trumpovi již řeč byla. O předsedovi vlády Netanjahuo­vi a jeho staronovýc­h obviněních z korupce se jistě ještě hovořit bude…

Návnada na voliče dvou zemí byla prezentová­na v nepřítomno­sti zástupců Palestiny. To mluví za vše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia