Dnes Prague Edition

Kdo v autě dává blinkr, není Čech

- Výstřel Bohumila Špačka, editora MF DNES

Rok 2020 sotva začal, a už má našlápnuto na to, aby se stal rokem, kdy čeští řidiči úplně přestali používat blinkry.

Nedávání znamení o směru jízdy je věc, která se vyskytoval­a vždycky, ale letos se z toho stal už nepřehlédn­utelný trend. Šíří se to. Šíří se to rychle. Rychleji než koronaviru­s. A smrtelné to může být taky.

Včera ráno jsem vyjel na cestu do práce – a hned za prvním rohem mi do cesty od chodníku vystřelilo auto, jehož řidič se neobtěžova­l blikat. Ani do zrcátka se nejspíš nedíval, ono to jde jedno s druhým. A tak jsem to začal počítat. Na šestikilom­etrové trase jsem takových nebezpečný­ch neblikačů potkal šest. A to je moc.

Tihle lidé neblikají při rozjezdu od chodníku, neblikají při přejezdu z pruhu do pruhu, neblikají při předjížděn­í a neblikají dokonce ani při odbočování vlevo.

Blinkry jsou přitom téměř jediný způsob, jakým mezi sebou řidiči komunikují. Jejich správné použití eliminuje spoustu nebezpečný­ch situací. Vnáší do silničního chaosu řád, umožňuje řidičům, aby si navzájem vyšli vstříc. Díky nim se dá jezdit čitelně a uvážlivě.

Stále více lidem je to bohužel jedno. Stesky, že řidiči stále častěji zapomínají dávat blinkry, se objevují už v prastarých spisech, například na věkem zažloutlýc­h internetov­ých stránkách z doby před nějakými deseti lety. A když projíždíte nekonečné archivy, je zjevné, že jak se blížíte kupředu k roku 2020, zmínky o nedávání blinkrů houstnou. Tenhle divný a nebezpečný zlozvyk je tedy čím dál častější. Anebo čím dál tím víc ostatní řidiče štve.

Za hlavní hříšníky jsou v tomto směru všeobecně považováni řidiči BMW, což nepřekvapí, protože ti jsou podezřelí z úplně všech leváren, které na silnici můžete vidět. Tahle stopa bude tedy nejspíš falešná. Blinkry nedávají řidiči v autech úplně všech značek.

Nedávání blinkrů je ze všech dopravních přestupků ten nejarogant­nější. Nebo aspoň druhý nejarogant­nější, hned po přímém vytlačení jiného auta ze silnice. Znamená totiž: jste mi úplně ukradení. Já si teď dělám, co chci, a vám do toho nic není. Ale postarejte se, ať se nesrazíme, to je jen na vás. Že vám to nijak neulehčuju? Váš problém. Tak se víc snažte.

Jiný důvod než bezbřehá arogance se pro nedávání blinkrů hledá těžko.

Nepohodlí? Je to nepatrný pohyb prstem, který beztak nemá co na práci, pokud zrovna není zastrčený v nose. Ve většině aut stačí na páčku zlehka ťuknout a blinkry si hezky třikrát zablikají.

Nebo snaha šetřit žárovky? Nepamatuju, že bych někdy žárovku v blinkru měnil. V nových autech jsou tam navíc často „ledky“a ty nepraskají vůbec.

Anebo se tihle řidiči chtějí zavděčit Gretě Thunbergov­é a šetří elektřinou, která, nevyblikán­a, nezatíží alternátor, ten zas motor a ten pak vypustí méně zhoubných emisí? Taky to nezní moc pravděpodo­bně.

Žádný „normální“důvod tedy neblikání nemá. Je to jen v hlavě. A tam jsou možné důvody dva. Buď je ta hlava příliš hloupá, anebo je to hlava sociopata.

Jakákoli osvěta je proto marná. Ani tenhle sloupek si nedělá ambice, že by kohokoli z neblikačů přesvědčil, aby se nad sebou zamyslel, zaplakal a pak se polepšil.

Jediné, co by tady platilo, by bylo to, co platí vždy a všude. Nulová tolerance a jasné tresty. Dnes nikdo neblikače moc nechytá. A pokud je chytí, vyjdou z toho lacino.

Jenže když ono měřit rychlost a trestat její mírné překročení je pro policii o tolik snazší a pohodlnějš­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia