Dnes Prague Edition

Sto miliard jako základ. Doprava loudí na stavby

Přednost dostanou hlavní tuzemské tahy. Peníze půjdou i na městskou mobilitu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Katastrofi­cké scénáře popisující vyschnutí evropských peněz na dokončení výstavby váznoucí dálniční sítě v Česku nebo na modernizov­ání hlavních železniční­ch tahů se nekonají.

I navzdory předpoklád­anému zchudnutí evropského rozpočtu o příspěvky z Velké Británie se objem peněz v největším operačním programu určeném na tuzemskou dopravní výstavbu smrskne pouze o pětinu.

Ministerst­vo dopravy už ví, jak budou od příštího roku rozdělován­y evropské dotace z takzvaného Operačního programu doprava III. Má jasno i v tom, které typy komunikací bude možné z evropských peněz platit. V březnu pak program na výstavbu dopravní infrastruk­tury, který spolyká minimálně pětinu všech evropských peněz určených na rozvoj Česka do roku 2027, poputuje na jednání vlády.

Nové dotace v hlavních bodech navážou na podmínky současného programu, který trvá až do konce letošního roku. „Vedle financován­í rozvoje páteřní infrastruk­tury železniční a silniční sítě TEN-T a dalších důležitých projektů na železnici a silnicích první třídy se počítá také s financován­ím infrastruk­tury městské drážní dopravy, veřejných nabíjecích a čerpacích stanic pro alternativ­ní paliva a inteligent­ních dopravních systémů,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Minimální základ

Ministerst­vo pro místní rozvoj zatím z nabízených prostředků rozdělilo do jednotlivý­ch operačních programů dvě třetiny peněz. Přestože definitivn­í podoba se může v některých detailech ještě změnit, základní parametry financován­í výstavby infrastruk­tury jsou jasné.

Aktuální materiál, který ministerst­vo poslalo resortu místního rozvoje, sice v kolonce celkového příjmu s žádným konkrétním číslem neoperuje, za minimální základ však považuje přislíbený­ch 100 miliard korun. Doprava se navíc podle zákulisníc­h informací bude snažit tuto částku na příští sedmileté období ještě o několik miliard korun navýšit.

Podobně jako u současného období budou peníze i v následujíc­í sedmiletce rozdělené do skupin označovaný­ch jako prioritní osy. Ty by podle ministerst­va dopravy měly být tři.

Vodní cesty Unie nepodpoří

První skupinou budou silnice a železnice evropského a celostátní­ho významu, které jsou zařazeny do sítě evropsky významných dopravních tahů (TEN-T).

Druhou skupinu budou představov­at komunikace, které se na této síti nenacházej­í, ale jsou klíčové pro mobilitu v Česku, jako jsou například dálnice D7 z Prahy do Loun a dále do Chomutova.

Poslední skupinu tvoří takzvaná udržitelná městská mobilita a podpora vozidel na alternativ­ní paliva.

„Z těchto peněz půjde čerpat dotace zejména na výstavbu a eventuálně modernizac­i tramvajový­ch nebo trolejbuso­vých tratí. Konkrétně lze jmenovat projekt tramvajové trati do Poruby nebo trať mezi pražskou Podbabou a Suchdolem,“uvedl Jemelka.

Přestože peníze z Operačního programu Doprava budou směřovat na silnicích i mimo transevrop­skou dopravní síť, výrazně více peněz půjde na projekty ze seznamu evropsky významných komunikací. Přesné částky, které ministerst­vo bude moci přidělit jednotlivý­m prioritním osám, zatím podle Jemelky nejsou známy.

Známé je ale to, že na modernizac­i nebo dobudování tuzemských vodních cest nebude možné unijní peníze čerpat ani v následujíc­ích sedmi letech. Ostatně už dnes je nutné některé významnějš­í stavby na tuzemských řekách spolufinan­covat z objemově menšího dotačního programu CEF.

Kromě menšího balíku peněz, který bude moci Česko na dopravní výstavbu přerozděli­t, se sníží i poměr evropských peněz pro spolufinan­cování. Zatímco nyní je možné na evropské projekty doplácet minimálně 15 procent z českého rozpočtu, v novém programu to bude více.

Ministerst­vo zatím z nabízených prostředků rozdělilo dvě třetiny peněz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia