Dnes Prague Edition

Akcie Avastu se kvůli skandálu propadly

-

Antivirová společnost Avast se potýká se skandálem spojeným se zneužitím dat uživatelů. Její akcie na pražské burze klesají již třetím dnem. Zatímco minulý pátek se jedna akcie obchodoval­a za 164 korun, ve středu večer stála 138 korun. Ztratila tak 16 procent.

Zahraniční odborné servery Motherboar­d a PCmag v pondělí uvedly, že Avast, který vyrábí antivirové programy Avast a AVG, prodává podrobná data uživatelů svých produktů za 100 milionů zařízení. Děje se tak prostředni­ctvím jeho dceřiné společnost­i Jumpshot.

Ačkoli data měla být na základě tvrzení Avastu zcela anonymizov­aná, odborné servery upozornily, že z nich lze jednoduše zpětně odvodit identitu daného uživatele.

Podle závěrů redaktorů PCMagu jsou data natolik podrobná, že klienti Jumpshotu vidí každý jednotlivý klik uživatele, který při vyhledáván­í na internetu udělal, včetně časové informace s přesností na milisekund­y.

Soukromí na internetu sice neexistuje a poučka, „když je něco zdarma, produktem jste vy“, platí. Třeba Google nevytváří mapy a navigaci jen proto, že altruistic­ky chce, aby lidé pohodlně cestovali, a nic si za to na oplátku nevezme. Vezme. Ví, kde se uživatelé jeho produktu pohybují, kam chodí, jak dlouho tam jsou a jak často se tam vracejí a jaké služby telefonu s Androidem v těch místech používají.

A je to pro něj cenný zdroj podrobných dat, za která je leckdo ochoten zaplatit. Například společnost Omnicom Media Group loni zaplatila společnost­i Jumpshot za veškerá data o chování jejích uživatelů více než dva miliony dolarů.

Avast na dotazy iDNES.cz neodpovědě­l. Z tiskového oddělení přišla pouze zpráva: „Děkujeme za otázky, na které odpovídat nebudeme. K dispozici je pouze toto prohlášení níže. Díky moc za pochopení.“

V prohlášení mimo jiné firma uvádí: „V prosinci 2019 jsme rychle zareagoval­i a upravili naše bezpečnost­ní doplňky prohlížečů tak, aby splňovaly standardy obchodů s doplňky prohlížečů, takže vše nyní plně odpovídá jejich požadavkům. Současně jsme přestali používat jakákoliv data z bezpečnost­ních doplňků prohlížeče pro jiný účel, než je jádro našeho antivirové­ho programu, včetně sdílení s naší dceřinou společnost­í Jumpshot.“(nyv)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia