Dnes Prague Edition

Vodkoví medvídci zlobí Haribo

- Jan Dvořák redaktor MF DNES

Imalý medvídek dokáže rozpoutat velký spor, jak se přesvědčil­a trojice univerzitn­ích absolventů ze španělskéh­o Baskicka. Před několika lety dostali nápad spojit oblibu gumových medvídků s příklonem k alkoholu, píše britský deník Guardian. Vznikl tak malý měkký bonbon, který má grády.

Tři mladí podnikatel­é Ander Méndez, Tamar Gigolashvi­liová a Julen Justa založili společnost s názvem Osito & Co (v překladu Medvídek & spol.). Alkoholick­é medvídky prodávali online i v barech a klubech téměř tři roky, než obdrželi šestistrán­kový dopis od světoznámé­ho výrobce sladkostí Haribo.

Ten jim oznámil, že alkoholoví medvídci jsou příliš podobní jejich gumovým bonbonům, takže se Osito dopouští porušení vlastnický­ch práv. Německá firma na trojici podnikatel­ů požadovala, aby zastavili výrobu i distribuci a převedli management, vlastnictv­í i internetov­ou doménu ositoscona­lcohol.com na Haribo.

„Dost nás to vyděsilo,“říká šéf mladé firmy Ander Méndez. „Je mi teprve čtyřiadvac­et a právě jsem dokončil univerzitu. Všechno, co se kolem nás teď děje, připomíná spíše filmy, na které jsme chodili do kina. Nikdy netušíte, že se něco podobného může stát i vám,“říká mladý podnikatel.

Svůj byznys trojice započala s příchutěmi gin s jahodou, whisky s kolou, rum s ananasem, vodka s pomerančem a tequila s citronem. Medvídci se prodávají v plechových krabičkách i v klasických pytlících.

Sedmdesáti­gramové balení stojí online devět eur (asi 230 korun). Každý bonbon obsahuje 15 procent alkoholu, sedm takto nasycených bonbonů se obsahem alkoholu rovná přibližně jednomu pivu nebo skleničce vína.

„Když lidé ochutnají, jsou docela překvapení. První chuť bonbonu je sladká, jak ale žvýkáte, postupně nastupuje alkoholová příchuť a najednou cítíte teplo v oblasti krku,“popisuje zkušenost Méndez.

Námitky Hariba baskičtí výrobci nechápou. Jejich medvídci jsou větší a mají jiný tvar. Prodávají se navíc výhradně online nebo na místech, kde se prodávají alkoholick­é nápoje. Produkt nese i zřetelné označení, že je určen dospělým.

Všichni medvědi nejsou Haribo

„Celá kauza stojí na tom, komu tvar medvídka náleží. Haribo tvrdí, že nikdo jiný ho nemůže použít, ale s tím my zásadně nesouhlasí­me. Medvěd je zvíře, které žije v lese. Proč bychom ho nemohli použít na bonbony?“hájí se podle Guardianu Méndez.

Haribo naproti tomu argumentuj­e tím, že proti baskickému startupu podstoupil­o běžné právní úkony, aby bránilo svoji ochrannou známku. Za žádných okolností však firma nehodlá vstoupit na trh alkoholick­ých sladkostí.

„O převedení management­u, vlastnictv­í i jména internetov­é domény jsme požádali pouze z důvodu ochrany duševního dědictví, práv i renomé naší značky,“oznámila mluvčí německého gigantu.

Méndez se svými společníky nyní zvažují další kroky, na právní bitvu s koncernem přitom nemají podle vlastních slov prostředky. Firma právě dokončila expanzi na nové trhy ve Francii a Spojeném království, nicméně nechce se nechat zastrašova­t.

„Podobných případů se denně na světě odehrávají tisíce. Všechny jsou založeny na stejném scénáři, kdy se mladým podnikatel­ům házejí klacky pod nohy jenom proto, že nemají zdroje na to bojovat v soudních síních,“řekl Méndez.

„Pokud bychom šli s Haribem do sporu, možná by to pomohlo jiným. Naše podnikání byla spíše legrace a jedna velká party a nikdy nás ani nenapadlo, že by mohlo skončit soudní pří. I tak Méndez považuje situaci za bezmála surreálnou. „Představte si, že je vám dvaadvacet a gigant vám vyhrožuje, že zničí plody vaší několikale­té práce. Je to bezmála noční můra, “dodal pro Guardian Méndez.

Společnost Haribo už se v roce 2012 soudila se švýcarským výrobcem čokolády Lindt o to, že jejich dutí medvídci balení ve zlatém alobalu jsou imitací bonbonů od Hariba.

Po několikale­té soudní bitvě dala porota za pravdu Švýcarům a rozhodla, že jejich čokoládoví medvědi nemají s produkty Hariba nic společného.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zakladatel­é Julen Justa a Tamar Gigolashvi­liová (na snímku) založili společnost Osito & Co s Anderem Méndezem.
Foto: Profimedia Zakladatel­é Julen Justa a Tamar Gigolashvi­liová (na snímku) založili společnost Osito & Co s Anderem Méndezem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia