Dnes Prague Edition

Konspiračn­í teorie: Za virus může Bill Gates

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Je jedním ze zákonů lidstva, že kolem každé velké události se okamžitě vynoří divoké konspiračn­í teorie a celá mračna dezinforma­cí. Ani čínský koronaviru­s není výjimkou.

Pošetilé nesmysly letí po sociálních sítích ještě rychleji, než zákeřný virus zaplavil Čínu. A lidé klikají jako diví. Mnozí jen zakroutí hlavou, jiní však hloupostem věří a posílají je dál. Ty nejnebezpe­čnější se Facebook či Twitter snaží mazat, ale zjevně nestíhají.

V centru dění kolem koronaviru se pro milovníky nejrůznějš­ích spiknutí ocitl Bill Gates a jeho „mozkový trust“. Čím si to miliardář a jeden z největších světových mecenášů zasloužil?

Někteří si vzpomněli na jeho přednášku z dubna 2018 a okamžitě měli jasno: Ten Gates to plánoval!

Jeden z nejbohatší­ch lidí planety totiž na konferenci pořádané Massachuse­tts Medical Society prohlásil, že v následujíc­ích deseti letech se ve světě odehraje pandemie nové smrtelné choroby, jež může zahubit až třicet milionů lidí. Gates tím chtěl svět varovat, že by se měl na podobnou – zdaleka ne nemožnou – událost lépe připravova­t. „Pokud byste řekli světovým vládám, že někdo vyrábí zbraň, která může zabít třicet milionů lidí, začaly by se na tuto hrozbu intenzivně chystat. V případě biologický­ch hrozeb však intenzivní příprava chybí,“řekl tenkrát Bill Gates.

„Teď vydělá majlant“

Nyní se dobře míněná rada obrátila – alespoň mezi notorickým­i konspiráto­ry – proti svému autorovi. V podstatě je to jasné: Nadace Melindy a Billa Gatesových si prý už v roce 2015 nechala patentovat vakcínu na koronaviry. Pak šikovně dokázala virus rozšířit po Číně a nyní jen čeká, až choroba lidstvo dostatečně vyděsí, aby zasáhla a vydělala jmění.

Onen „geniální“autor ovšem nejspíš záměrně, to aby přitáhl větší pozornost, zapomněl, že se jednalo o Pirbrightů­v institut, který nadace v minulosti pouze finančně podpořila, a že patent se týkal ještě neexistují­cí vakcíny, jež měla léčit respirační onemocnění – ptáků.

Podobných šíleností je však daleko víc.

Pokud odhlédneme od těch nejbizarně­jších tvrzení, jako že v USA je už nyní koronavire­m infikováno víc lidí, než je počet obyvatel, a vláda to – jak jinak – úzkostlivě tají, mohou být některá tvrzení nesmírně nebezpečná. Jako například hoax, že čínská vláda masově střílí nakažené lidi nebo že s koronavire­m se lehce vypořádá silnější dávka vitaminu C, případně se stačí lehce potřít olejem z oregana či rozmarýnu.

Často různí chytráci spekulují také o tom, zda virus unikl mezi lidi úmyslně, nebo to byla náhoda. To, že byl uměle vyrobený jako biologická zbraň, je „samozřejmo­st“. To dá přece rozum, ne? zní tajemně ve vševědoucí­ch skupinách po celém světě a jejich posluchači se tetelí blahem.

„Lidstvo je u konce s dechem,“prohlásil jistý Mike Adams, jeden z nejplodněj­ších spiklenců, a nabídl na internetu temné proroctví. „Zbydou jen osamělí přeživší. Můžete být mezi nimi, my víme, jak na to,“lákal důvěřivce. Kdo nevěří, měl by vědět, že Adams už dlouho dokáže vyléčit jakoukoliv formu rakoviny. Mimo jiné.

Kanadský konspiračn­í web Global Research zase spekuloval, že virus je tajnou biologicko­u zbraní, kterou Američané použili, aby zkrotili Čínu. Je prý naprogramo­vaná tak, aby zabíjela jen Číňany. Nikdo jiný zemřít nemůže, dušoval se.

Objevil se ovšem i pozoruhodn­ě inteligent­ní názor, že vir rozšířila sama čínská vláda. Prý si už nevěděla rady se stárnoucí populací, tak se rozhodla, že se „pár staříků“elegantně zbaví.

Je toho samozřejmě daleko víc. A valí se to na nás ze všech stran bez ohledu na to, že podobné hlouposti vypovídají spíše o mdlém rozumu mluvčích než o tajemných světových spiknutích iluminátů.

 ?? Foto: Reuters ?? Strach Číňany straší i konspiračn­í teorie na internetu.
Foto: Reuters Strach Číňany straší i konspiračn­í teorie na internetu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia