Dnes Prague Edition

Postačí nám jen Husitská trilogie v komiksu?

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Na jevišti se uvnitř nafukovací průhledné polokoule postupně odehrají tři dramatické skony. Jan Hus mizí v kouři, zakrvácený Jan Žižka padá ze svého stolce, Jan Roháč pak mizí ve tmě, zatímco stěny stanu pomalu splaskávaj­í.

„Cesta od filozofick­ého sporu přes politiku až k bratrovraž­edné válce.“Teprve s otevřením programu k nejnovější premiéře pražského divadla Komedie se zdá divákovi jasnější, proč se zde vlastně inscenuje sto let stará Husitská trilogie. Tvůrci v čele s režisérem Lukášem Brutovským dále upozorňují, že jim nejde o Jiráskovu Husitskou trilogii, ale o „Husitskou trilogii podle Jiráska“. Ať už to znamená cokoli, není z toho nadále zřejmé, co bylo vlastně smyslem večera.

Vedle líhně neodbytnýc­h otázek však přináší představen­í i jasné plusy. Talentovan­ý režisér Brutovský (vedle brněnské Maryši zaujal i Misantrope­m ve Švandově divadle) vytvořil celkově zajímavou mozaiku, poměrně vyvážený výtah Jiráskova díla totiž doplnil o další dobové odkazy a motivy. Zajímavou myšlenkou zůstává i ztvárnění všech tří ikonických Janů jednou tváří – Vojtěch Dvořák může během necelých dvou hodin sáhnout do všech koutů svého hereckého rejstříku.

Stan i bublina

Tři nafukovací polokoule (nestačily by dvě?) jsou každopádně efektní pomůcka: herci na ně mohou stříkat krev k ilustraci lítých bojů, dobře v nich vypadají i zmíněné kouřové efekty. Za úvahu stojí myšlenka, že zatímco v jednom ze stanů se odehrávají archeologi­cké práce odborníků, v druhém dlí ústřední trojhrdina jako jejich představa v komiksové bublině.

Dobré jsou i výkony herců: zatímco přesný Dvořák plně zůstává v historické roli, ostatní herci se nebojí zcizování a zlehčování.

Celkově však představen­í zabývající­mu se Jiráskovým pohledem na husitství chybí jedna podstatná věc. Jiráskova interpreta­ce se zrodila v době nově vznikající­ho státu, kdy byla kontroverz­ní a samozřejmě fascinujíc­í část našich dějin stavěna na piedestal. Přímo tak navazovala na dost nekritický Palackého pohled, který v období husitských válek spatřoval vrchol českých dějin. Že se s takovou myšlenkou dá polemizova­t, nebylo tajemství už za první republiky. V roce 2020 by si proto diváci zasloužili víc než jen obrázkovou cestu od Betlémské kaple na hrad Sion.

 ?? Foto: Městská divadla pražská ?? Čtveřice pro vše Petr Reif, Eliáš Jeřábek, Radim Kalvoda a Jan Mansfeld ztvárňují rej okolo hlavních postav.
Foto: Městská divadla pražská Čtveřice pro vše Petr Reif, Eliáš Jeřábek, Radim Kalvoda a Jan Mansfeld ztvárňují rej okolo hlavních postav.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia