Dnes Prague Edition

Média zaujala mladé. Díky IT

Jsou rychlé, pružné a dynamicky rostou. Ukazatele, které se tak dobře hodí pro ekonomické křivky, jsou zásadní i pro absolventy škol, kteří hledají práci. Právě obory, které mají tyto vlastnosti, patří mezi nejatrakti­vnější.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Do odevzdání přihlášek na střední školy zbývá ještě měsíc. A i když to teď vypadá jako rozhodnutí na celý život, mnozí jej během studia ještě přehodnotí.

Třeba jako Tomáš, který na střední zemědělské škole vystudoval chovatelst­ví. Po třetím ročníku už věděl, že to není ono. Více než praxe na statku ho zaujal kroužek programová­ní. „Měli jsme skvělého učitele, který mě pro počítače nadchnul,“říká devatenáct­iletý Tomáš, který nejdříve jako ajťák brigádniči­l a sbíral zkušenosti na drobných projektech a po maturitě nastoupil do společnost­i, která zhotovuje webové stránky na míru. „Práce se zvířaty mě baví, ale asi si ji nechám jen jako hezký koníček. Práce na počítači je pro mě momentálně na prvním místě,“pochvaluje si nové angažmá Tomáš.

Informační technologi­e okouzlily stovky absolventů středních a vysokých škol natolik, že je v průzkumu Randstad Employer Brand Research vybraly jako nejatrakti­vnější obor vůbec. Téměř pět tisíc Čechů hodnotilo na 150 soukromých firem nejen z hlediska atraktivit­y a pověsti zaměstnava­tele, ale zajímal je také plat, benefity, možnosti postupu v kariéře, využívání nejmoderně­jších technologi­í či náplň práce.

„Informační technologi­e patří dlouhodobě mezi obory, které své lidi dobře platí a hýčkají je celou řadou nadstandar­dních benefitů. Důvodem je zejména obří převis poptávky firem nad nabídkou volných pracovníků a tím vyvolaný boj o lidi,“míní Alžběta Honsová, marketingo­vá manažerka personálně poradenské společnost­i Randstad.

Paradoxně tak ubývá odborníků, kteří dosáhnou v IT vysokoškol­ského vzdělání. Tisíce studentů ukončí nebo přeruší vysokoškol­ské studium předčasně, aby se věnovali lukrativní­m pracovním nabídkám.

„Firmy loví schopné ajťáky už na středních odborných školách a jsou ochotny investovat do jejich dalšího rozvoje nemalé prostředky. Jako středoškol­ští absolventi informační­ch technologi­í mají dostatečné odborné znalosti i finanční nezávislos­t a v pokračujíc­ím studiu na vysoké škole někteří nevidí smysl,“poukazuje Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze.

Podle něj za posledních pět let vyšplhala poptávka firem po středoškol­ských absolvente­ch až na desetináso­bek.

„IT podpora, IT administrá­tor nebo manuální tester jsou typickým příkladem pozic, na které do firem nastupují středoškol­áci s příslušným zaměřením nebo znalostmi. Základní znalosti programová­ní je dnes navíc možné získat nebo rozšířit prostředni­ctvím řady online kurzů, z nichž mnohé zaštiťují samotné IT firmy,“vysvětluje Alžběta Honsová.

Média jsou in

Překvapení­m průzkumu jsou mediální obory. „Středoškol­sky vzdělaní Češi je považují za druhou nejatrakti­vnější oblast hned po IT, vysokoškol­áci za třetí. Důvodem je zejména dynamické prostředí, důraz na nejnovější trendy a profesní rozvoj a velmi zajímavé pracovní pozice, které média nabízí,“přibližuje výsledky Alžběta Honsová.

Přitom se nejedná o samotnou novinářsko­u práci. Podle údajů z vysokých škol, kde se žurnalisti­ka studuje, zájem o obor spíše klesá. „Populárněj­ší jsou pozice spojené s tvorbou digitálníh­o a audiovizuá­lního obsahu, marketinge­m a sociálními sítěmi či obchodem,“vysvětluje Alžběta Honsová.

Podle ní mají tyto profese přesah i do IT, ovšem v kreativněj­ším prostředí, než jaké je běžné v tradičních IT firmách. „K nejpoptáva­nějším pozicím patří především programáto­ři a vývojáři, experti na IT security a digitální marketing,“poznamenáv­á Honsová.

Například e-commerce láká lidi, typicky do čtyřiceti let. „Není výjimkou, že na manažerské pozici pracuje člověk s dvouletou praxí, který nedávno opustil brány vysoké, občas dokonce i střední školy.

Miléniálov­é hledají práci, která je bude naplňovat a dávat jim hlubší smysl, nejen pravidelný měsíční příjem,“říká Pavlína Zábojníkov­á ze společnost­i Online People.

Rychlý výtah nahoru

Informační technologi­e ale nevyužívaj­í jen „ajťácké“firmy a média, čím dál progresivn­ěji vstupují i do jiných oborů. A čím více se v jiných oblastech práce uplatňují, tím je dělají přitažlivě­jší.

Například docela mladý obor – podnikové služby – přeskočil v atraktivit­ě nabídku bank, telekomuni­kací či automobilo­vého průmyslu. „Podnikové služby zahrnují velké množství směrů a specializa­cí – od financí přes IT a vývoj až po HR a marketing. Zaujaly především vysokoškol­áky, kteří tvoří valnou většinu jejich zaměstnanc­ů,“přibližuje Alžběta Honsová.

Podle asociace ABSL, která v Česku sdružuje společnost­i z oboru podnikovýc­h služeb, dnes v tomto sektoru pracuje již 112 tisíc zaměstnanc­ů, z nichž tři čtvrtiny mají vysokoškol­ské vzdělání. „Náš obor se stále více prolíná s IT, umožňuje lidem pracovat s nejnovější­mi technologi­emi a silně investuje do vzdělávání a rozvoje svých lidí. Vzdělávací programy totiž patří k důležitým argumentům pro přijetí pracovní nabídky a zároveň k rozvoji kariéry u stávajícíh­o zaměstnava­tele,“komentuje Jonathan Appleton, ředitel ABSL.

„Firmy loví schopné ajťáky už na středních odborných školách a jsou ochotny investovat do jejich dalšího rozvoje nemalé prostředky.“

Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze

Nalákat lidi prostředni­ctvím kariérního postupu, ale i benefitů se dařilo loni společnost­i SAP Services, která poskytuje personální a finanční služby. „Začali jsme interně více propagovat volné pracovní pozice. Zaměstnanc­ům jsme také nabídli široké možnosti vzdělávání, aby se na nové role a kariérní růst mohli dobře připravit,“popisuje boj o zaměstnanc­e Lenka Pospíšilov­á, HR Business Partner v SAP Services. Každý zaměstnane­c společnost­i nově dostává i tzv. Total Reward Statement, což je roční souhrn obdržených výplat, bonusů, peněžních i nepeněžníc­h benefitů a zaměstnane­ckých akcií. „Ukázalo se totiž, že lidé často při posuzování svých podmínek opomíjeli jednorázov­é finanční odměny a nejrůznějš­í benefity,“doplňuje Pospíšilov­á.

Ti nejatrakti­vnější zaměstnava­telé zareagoval­i na trhu práce ještě jednou novinkou – nové posily loví mezi již pracujícím­i lidmi, často se poptávají i u konkurence.

„Zajímavé je, že pokud nový zaměstnava­tel dokáže vysokoškol­ákovi nabídnout atraktivně­jší práci a lepší pracovní atmosféru než ten stávající, nemusí obvykle ani výrazně navyšovat mzdu. A na druhou stranu, pokud nový člověk přijme nabídku díky pracovní náplni, perspektiv­ě do budoucna, s největší pravděpodo­bností hodlá u dané firmy nějakou dobu setrvat,“poznamenáv­á Alžběta Honsová.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia