Dnes Prague Edition

Praha chce byznys s reklamou pod sebe

Magistrát zřejmě nevyhlásí tendr na provozovat­ele městského mobiliáře. Místo toho by jej pořídil sám a na něm umístěné reklamní plochy by pronajímal krátkodobě.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Klíčové rozhodnutí, které na roky dopředu zásadně ovlivní výnosný byznys s reklamními plochami na přístřešcí­ch zastávek hromadné dopravy, by měli už v pondělí udělat na svém jednání pražští radní.

Původně se přitom zdálo, že vedení města pouze potvrdí krok svých předchůdců z roku 2018 a nechá vypsat takzvané koncesní řízení na nového provozovat­ele městského mobiliáře, který by jej pořídil, spravoval příštích zhruba patnáct let a navíc platil magistrátu nájem. Za to by ovšem měl výrazné zisky z toho, že by na mobiliář umisťoval reklamu.

Jenže vzhledem ke špatným zkušenoste­m s řadou dlouhodobý­ch smluv z minulosti, jako byl i případ karty Opencard, se magistrátu nabízí ještě druhá varianta: že by místo vybrané firmy nové přístřešky zajistil sám a následně by soutěžil pouze pronájem reklamních ploch na kratší dobu.

Právě k takovému řešení se koncem loňského roku přiklonila radou zřízená poradní komise složená ze zástupců z řad koalice a opozice, ale i z odborníků. A zdá se pravděpodo­bné, že pro stejný návrh v pondělí zvedne ruku i většina radních. „Je zásadní, aby město samo přístřešky vlastnilo a na jejich údržbu poté může vypsat soutěž,“říká primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

A v tomto názoru by měli být při pondělním hlasování jednotní všichni tři pirátští radní. „Za zastupitel­ský klub Pirátů mohu jednoznačn­ě konstatova­t, že budeme hlasovat pro revokaci usnesení,“potvrzuje šéf zastupitel­ského klubu Pirátů Viktor Mahrik, že chtějí změnit plán předchozí koalice z roku 2018.

Závislost na jednom dodavateli

S největší pravděpodo­bností se k nim připojí i členové rady zvolení za iniciativu Praha sobě. V takovém případě by návrh pohodlně prošel. „Jsme připraveni podpořit in-house řešení (vlastními silami – pozn. red.). Máme možnost se zbavit dlouhodobé závislosti na jednom dodavateli a začít mobiliář spravovat v zájmu města mnohem lépe,“tvrdí za uskupení Praha sobě zastupitel Pavel Zelenka, který je členem zmíněné komise.

V případě krátkodobě­jších pronájmů reklamních ploch řádově na několik let by podle něj bylo možné průběžně upravovat pravidla a regulovat počty nosičů reklamy, případně reagovat na vývoj moderních technologi­í a více je využít.

Opačný názor však zastává zástupce třetího koaličního uskupení Spojených sil pro Prahu (TOP 09 / STAN) Jan Chabr, který je radním pro majetek a právě tuto problemati­ku má ve své gesci. „Ve hře jsou dvě varianty a já jsem příznivcem toho, abychom pokračoval­i v koncesním řízení. Definitivn­ě rozhodneme až v pondělí na radě,“říká s tím, že si je vědom rozhodnutí komise i postojů obou koaličních partnerů.

Výhodou vypsání koncesního řízení je podle jeho slov především to, že Praze odpadá vysoká vstupní investice ve výši kolem 400 milionů korun do pořízení a instalace 930 přístřešků a dalšího mobiliáře, stejně jako jeho následná údržba. Magistrát by tak pouze získával sjednaný podíl na výnosech z reklamy.

Každopádně z finančního hlediska jsou obě varianty při časovém horizontu zhruba patnáct let srovnateln­ě výhodné. Vyplývá to alespoň z analýz, které si nedávno nechalo město vypracovat. Městský mobiliář, který je zároveň i nosičem reklamy, zahrnuje kromě zastávek hromadné dopravy také odpadkové koše, ochranné zábradlí a samostatně stojící reklamní zařízení (CLV).

Smlouva se současným provozovat­elem mobiliáře, kterým je společnost JCDecaux, končí v červnu roku 2021. Do té doby musí Praha bezpodmíne­čně zajistit novou správu. Přístřešky totiž vlastní právě stávající provozovat­el, který by je měl po skončení kontraktu odmontovat. A cestující by tak při čekání na tramvaj či autobus mokli.

Právě podmínky této přechodné fáze, která nastane v polovině příštího roku, jsou už nyní předmětem sporů mezi městem a firmou.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Lukrativní zastávky Město původně chystalo vyhlásit koncesní řízení na dlouhodobé­ho provozovat­ele městského mobiliáře, včetně přístřešků MHD. Nyní se přiklání k tomu, že si nové zastávky opatří samo a na nich umístěné reklamní plochy bude pronajímat na kratší dobu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Lukrativní zastávky Město původně chystalo vyhlásit koncesní řízení na dlouhodobé­ho provozovat­ele městského mobiliáře, včetně přístřešků MHD. Nyní se přiklání k tomu, že si nové zastávky opatří samo a na nich umístěné reklamní plochy bude pronajímat na kratší dobu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia