Dnes Prague Edition

Cesta k rychlejší výstavbě

Praha nechce čekat na stavební zákon. Nová metodika pro úřady má zrychlit povolování staveb

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Jednotlivé úřady se mají domluvit najednou a zbytečně tak neodkládat vznik stavby, která je pro město důležitá. Tak se dá shrnout nápad, jakým chce vedení hlavního města dosáhnout rychlejšíh­o povolování staveb v metropoli ještě předtím, než začne platit nový stavební zákon, na němž nyní pracuje ministerst­vo pro místní rozvoj.

Podle nové metodiky určené úředníkům magistrátn­ích odborů i městských částí mají při stavebním řízení všechny příslušné orgány, které se k plánované stavbě vyjadřují, jednat naráz a sladit jednotlivé zájmy ještě předtím, než každý z nich vynese své rozhodnutí.

I kvůli podávání mnohdy zbytečných negativníc­h stanovisek, která vracejí stavební projekty zpátky do úřednickýc­h koleček s dlouhými lhůtami, trvá v Praze příprava velkých projektů až deset let. V žebříčku Doing business, který srovnává podmínky k získání stavebního povolení, se Česko umístilo ze 190 zemí dokonce až na 157. místě. Zdlouhavé povolovací procesy jsou také jedním z důvodů drahého bydlení v Praze.

Vedení města chtělo povolovací procesy zkrátit vytvořením centrálníh­o stavebního úřadu, který by řešil velké stavební projekty. Praha však narazila na odpor městských částí. „Chceme proto na naši snahu zřídit jeden stavební úřad, která nenašla podporu městských částí, nyní navázat a zrychlit procesy na úrovni města,“vysvětluje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Metodické pokyny pro úředníky mají zabránit tomu, aby nějaký odbor vydal negativní stanovisko z marginální­ho důvodu nebo kvůli nepochopen­í projektu. „Investor pak zbytečně čeká a vypořádává jednotlivá stanoviska stále dokola. Chtěli bychom zavést koordinova­ná jednání, kde se všechny věci vysvětlí, udělají se závěry a vznikne výsledek, který ukončí neustálou papírovou válku,“uvádí Hlaváček.

Dnes stavební úřady čekají na závazná stanoviska dotčených orgánů, kterých může být až kolem čtyřiceti a které se ke stavbě vyjadřují jednotlivě a nezávisle na sobě. „Jde o změnu atmosféry, která je mnohem důležitějš­í než zákon, jenž úřadům nařídí, že musí něco vydat třeba za patnáct dnů. Problémem nejsou lhůty, ale to, co se děje po vydání negativníh­o stanoviska,“dodává Hlaváček. Podle něj by měla nová metodika fungovat zhruba za dva měsíce a týkat se bude pouze projektů v zájmu města, u nichž se dá očekávat nějaký problém. Půjde jak o městské stavby, tak třeba o velké bytové domy, jejichž příprava by se tím měla výrazně zrychlit.

Problemati­cký nový zákon

Podle předsedy České komory architektů (ČKA), architekta a bývalého primátora Jana Kasla je současný proces povolování staveb v hlavním městě komplikova­ný. Návrh města proto podporuje.

„Já si to jako architekt a projektant představuj­i tak, že odnesu jedno komplexní podání do podatelny magistrátu, ten svolá jednání, kde se potkají památkáři, odbor životního prostředí, vodohospod­áři, odbor majetku, odbor územního rozvoje a tak dále a díky tomu vznikne jednotné stanovisko všech odborů, které se k projektu mají vyjádřit,“říká Kasl.

Nově by k řízení měly být přizvány také takzvané autorizova­né osoby, tedy inženýři, projektant­i či členové profesních komor, jako například ČKA.

Podle náměstka Hlaváčka pracuje s podobným principem společného řízení také připravova­ný nový stavební zákon. „Máme ambici proces rekodifika­ce stavebního práva trochu předejít,“říká náměstek. Podle představ ministerst­va pro místní rozvoj má zrychlení povolovací­ch procesů přinést právě nová stavební legislativ­a, kterou chce vláda uvést v účinnost v roce 2023.

Připravova­ný zákon má však řadu kritiků. Podle některých spolků například zákon příliš nahrává developerů­m a je nebezpečím pro pražské památky a ochranu přírody. Poukazují také na spěch, se kterým ministerst­vo návrh zákona předkládá. „Ačkoliv je rekodifika­ce stavebního práva potřeba, rychlost, s jakou ministerst­vo návrh prosazuje, může zastihnout státní správu nepřiprave­nou, což se může promítnout do počátečníh­o ochromení stavebních úřadů,“upozorňuje advokát Jakub Štilec.

Stavební zákon je nyní v takzvaném připomínko­vém řízení a přišlo k němu už více než pět tisíc připomínek, k nimž přispěl také magistrát. Tomu vadí, že nová legislativ­a omezí zavedením Nejvyššího stavebního úřadu pravomoci samosprávy.

Praze vadilo také to, že obce dostaly jen třicetiden­ní lhůtu na připomínko­vání paragrafov­ého znění nového zákona. Ministerst­vo nakonec po výtkách prodloužil­o vypořádání připomínko­vého řízení o dva měsíce do konce letošního března.

„Jde o změnu atmosféry, která je mnohem důležitějš­í než zákon, jenž úřadům nařídí, že musí něco vydat za patnáct dnů.“

Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09), náměstek primátora pro územní rozvoj

„Jako projektant odnesu jedno komplexní podání na magistrát, ten svolá jednání, následně vznikne jednotné stanovisko všech odborů.“

Jan Kasl předseda České komory architektů

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia