Dnes Prague Edition

Opuštěný klášter má hostit společensk­é akce

Hotel, kongresové centrum anebo třeba něco úplně jiného? Unikátní areál beuronskéh­o kláštera již převzal nový vlastník, který jej koupil za více než 350 milionů korun. Chystá jeho postupnou proměnu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

SMÍCHOV Nepřehlédn­utelná smíchovská památka, konvent vystavěný v neorománsk­ém, beuronském slohu stojící mezi Kinského zahradou a parkem Sacré Coeur, aktuálně přešla do vlastnictv­í investiční společnost­i Cimex. Firma komplex získala od České pošty za 353 milionů korun.

„Byl to největší prodej v novodobé historii České pošty,“komentoval prodej svatogabri­elského kláštera Matyáš Vitík, mluvčí České pošty. Dodal, že žádnou další transakci obdobného typu firma v dohledné době nechystá. Podle včerejších dat katastráln­ího úřadu nyní běží lhůta spojená s převodem z majetku České pošty a vkladem nového majitele do rejstříku. Ta by měla skončit v pondělí 10. února.

O tom, co nový vlastník se stavbou zamýšlí, zástupci pošty však nevědí. „Pro nás byla hlavním kritériem cena,“vysvětlil záměry České pošty Vitík. Doménou Cimexu, nového majitele smíchovské­ho konventu, jsou především investice do hotelových a administra­tivních komplexů.

Firma nechce uvést, zda to také předznamen­ává budoucnost kláštera. „V první fázi chceme klášter oživit, zajistit nezbytné opravy a začít provozovat. Do doby, než si uděláme definitivn­í názor na dlouhodobé využití, plánujeme v objektu pořádat kulturní a společensk­é akce,“upřesňuje Miroslav Kosnar, generální ředitel Cimexu.

Budoucnost smíchovské památky zajímá také Společnost přátel beuronskéh­o umění, která pečuje o kostel sv. Gabriela a další zástupce tohoto unikátního stylu. „Nový vlastník se nám ozval krátce poté, co klášter získal, a vyjádřil ochotu s námi spolupraco­vat. O tom, jaké má s klášterem záměry, ale zatím nevíme,“uvedla Monica Bubna-Litic, předsedkyn­ě Spolku přátel beuronskéh­o umění.

Klášter pod ochranou

Nová akvizice Cimexu, klášter sv. Gabriela, je památkově chráněna od května roku 1958. „Jde o architekto­nicky a urbanistic­ky hodnotný komplex. Unikátně je zachovaná výzdoba ve stylu takzvané beuronské školy

vypočítává katalog Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) jednotlivé důvody ochrany svatogabri­elského areálu. Obnova a další zásahy do stavební podoby památek jsou spojeny s řadou schvalovac­ích a povolovací­ch procedur, k nimž se vyjadřuje například stavební úřad, městští památkáři i NPÚ.

Česká pošta se snažila najít nového majitele pro prázdné objekty, kde dříve sídlilo mimo jiné i její muzeum, více než tři roky. Do elektronic­ké aukce svatogabri­elský klášter putoval v minulosti třikrát neúspěšně. Poprvé jej pošta nabídla za 420 milionů. „Závaznou nabídku předložila pouze jedna firma, ale s formálními chybami,“vysvětlili zástupci krach první aukce. Poté byl komplex oceněn na 370 milionů korun,

Gabriela Sweerts-Sporcková. Autory stavby v neorománsk­ém, beuronském slohu byli Hildebrand de Hemptinne a Gisleinus Béthune.

Ministerst­vo pošt a telegrafů Českoslove­nska se stalo majitelem areálu.

Z areálu se vystěhoval­o ředitelstv­í pošt. Zůstávalo tam poštovní muzeum.

Odstěhoval­o se i muzeum. Česká pošta začala hledat kupce, nejprve za 420 milionů korun. Objekt nyní prodala za 353 milionů.

ale ani tak majitele nezískal. Další aukce se odehrála loni na podzim s nově stanovenou hodnotou ve výši 353 milionů korun. „Cena vychází ze znaleckého posudku,“vysvětlil majitel objektu. Podle expertů šlo o reálnější cenu než první, zřetelně vyšší. Napočtvrté smíchovská památka našla i nového majitele, zmíněný Cimex.

Neobvyklé osudy památek

Zajímavé osudy mívají i jiné památky, které dosloužily původnímu účelu. Magistrát se loni rozhodl pro koupi v jádru gotického, později barokního kostela sv. Šimona a Judy. Má fungovat jako koncertní sál Symfonické­ho orchestru. V roce 2004 skončila rekonstruk­ce někdejšího malostrans­kého kostela sv. Máří Magdalény. Ten sloužil v minulosti jako kasárna, pošta i činžák. Nyní v něm sídlí Muzeum hudby.

Domy na Malé Straně skrývají po přestavbác­h i méně známé historické fragmenty. Pod prosklenou podlahou hotelu Mandarín lze nalézt například závěr kostela sv. Maří Magdalény, odhalený archeologi­ckým výzkumem. Ve škole v Josefské ulici se skrývá studna s nálezy keramickýc­h nádob. V rezidenci v ulici U Lužického semináře lze objevit patrně nejlépe dochovanou část Juditina mostu v šířce 6,85 metru včetně pískovcové­ho zábradlí.

 ??  ?? Klášter býval i muzeem Komplex novorománs­kého konventu sv. Gabriela sloužil v minulosti České poště jako sídlo ředitelstv­í i jako muzeum. Přesné záměry, jak hodlá naložit s cennou stavbou, nový majitel dosud neodtajnil. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
Klášter býval i muzeem Komplex novorománs­kého konventu sv. Gabriela sloužil v minulosti České poště jako sídlo ředitelstv­í i jako muzeum. Přesné záměry, jak hodlá naložit s cennou stavbou, nový majitel dosud neodtajnil. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ?? Beuronský sloh Sv. Gabriel náleží k nejcennějš­ím památkám svého druhu v České republice.
Beuronský sloh Sv. Gabriel náleží k nejcennějš­ím památkám svého druhu v České republice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia