Dnes Prague Edition

Kočky na ulici čeká kastrace nebo hlad

Města bojují s přemnožený­mi kočkami. Někde je zakazují krmit, jinde je kastrují. Veterináři doporučují kastraci koček.

- Kateřina Vaníčková Eva Zahradnick­á

PRAHA Koček jsou v Česku přibližně dva miliony, stejně jako psů.

Zatímco u psů je číslo víceméně přesné, u koček jsou to hrubé odhady veterinářů. Na rozdíl od psů se nemusí hlásit ani čipovat. A protože mají toulavou náturu, nekontrolo­vaně se množí.

V Česku tak žije více než třicet tisíc toulavých koček a jejich počet podle veterinářů geometrick­y roste. V některých městech už vytvářejí svébytné kolonie. To znamená nepořádek, výkaly, hrozbu šíření parazitů a infekčních nemocí. A tam, kde lidé zvířata v dobré víře krmí, se stahují nejen kočky, ale také hlodavci.

Mnohá města už začala proti toulavým kočkám bojovat – zakazují je krmit nebo je kastrují.

„Výsledkem je zdravá kočičí populace ve městě, neboť u odchycenýc­h kastrovaný­ch koček se provádějí krevní testy,“vysvětluje mluvčí města Ústí nad Labem Romana Macová.

V Hradci Králové před šesti lety zakázali dávat toulavým kočkám žrádlo. Podle magistrátu jsou díky tomu čistší ulice.

Podle veterinářů je však jediným účinným řešením proti nekontrolo­vanému množení koček kastrace. Vedoucí odboru ekologie a veřejného prostoru města Liberce Lucie Sládková dává zvěrolékař­ům za pravdu a šla by ještě dál. „Zavedla bych povinnou kastraci nejen toulavých koček, ale i těch, které mají majitele, protože kocour, který je dobře živený, se potuluje po okolí a může obšťastnit spoustu koček,“navrhuje Sládková.

S tím však nesouhlasí ministerst­vo zemědělstv­í.

„Kastraci není nutné ani vhodné aplikovat plošně. Řešení problému je v předcházen­í vzniku problémový­ch komunit koček,“vysvětluje mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

Omezení kočičí populace se věnuje třeba novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která teď po prvním čtení leží v Poslanecké sněmovně. Ta si bere za cíl omezit počet vrhů u kočky.

Jedna kočka, ať s průkazem původu, či bez něj, by neměla mít koťata častěji než třikrát za dva roky. A to by měl garantovat majitel.

Opatření má dopadnout především na množírny, protože chovatelé koček s průkazem původu mají tuto povinnost už dnes. Pokud by následně kontrola zjistila, že chovatelé nařízení porušují, hrozí jim pokuta až do výše půl milionu korun. Podle Kateřiny Horáčkové z Komory veterinárn­ích lékařů to ale nejspíš stejně nepomůže, protože množitelé budou o zvířeti lhát.

Samotní veterináři pak jako nejlepší metodu k zamezení rostoucího počtu koček zmiňují kastraci. „U nás ale stále existují předsudky vůči kastracím a řada majitelů koček, kteří je pouštějí ven, kastrace odmítá,“dodává Horáčková.

Do klece a kastrovat

MF DNES zmapovala situaci s opuštěnými kočkami v několika městech v republice. Ucelená data o tom, jak se kde s přemnožený­mi zvířaty vypořádáva­jí, totiž nikdo nesbírá. Obec má víc možností, co udělat.

Tak například v Brně spoléhají na takzvané odchyty. To znamená, že se zvířata nejdřív odchytí do klecí, poté vykastrují a nakonec vypustí zpátky do přírody. „Začíná se na jaře a koncem roku. Odchyt trvá asi tři dny. Předchází mu vyvěšení úředního oznámení, které majitele koček v konkrétní lokalitě na plánovanou akci upozorňuje, aby v odchytové kleci neskončila ochočená kočka,“řekl mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Podobně postupují i v Karlových Varech, Písku nebo Plzni. Naopak třeba v Českých Budějovicí­ch žádný speciální program nemají. Opuštěné kočky pouze převezou do útulku. „Každý rok přijmeme okolo 150 koček, kterým následně hledáme nový domov,“uvádí mluvčí města Jitka Welzlová.

Podle legislativ­y je tedy na každém městě, jak s populací toulavých koček naloží. Navíc dávat jim za povinnost nějaký konkrétní postup, jako třeba pravidelno­u plošnou kastraci koček na ulici, ani podle ministerst­va nedává úplně smysl. „Nelze každou volně žijící kočku považovat za opuštěnou a již vůbec ne za ztracenou,“konstatuje mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Příkladem jsou vesnice, kde se kočky běžně potulují, a přitom mají svého majitele. Je tedy těžké odlišit, zda je zvíře opuštěné, či nikoliv.

Navíc problémy s toulavými kočkami ve městech dle ministerst­va vznikají až v okamžiku, kdy je lidé začnou krmit nebo jim stavět různé úkryty. Pak se většinou na jednom místě objevuje více jedinců, přemnoží se a můžou se mezi nimi šířit i infekční nemoci či paraziti.

„Řešením je kočky z kolonie pochytat, vykastrova­t a vrátit na místo a o kolonii se starat právě poskytnutí­m jídla, vody a možností odpočinku. Kočky se nemnoží a postupně stárnou a umírají. Tuto metodu mimo jiné doporučuje i celosvětov­ě působící organizace Internatio­nal Cat Care,“vysvětluje Horáčková.

Záchrana na vlastní pěst

Se záchranou toulavých a opuštěných zvířat z ulice však souvisí také nelegální praxe některých aktivistů, ale i obyčejných lidí. Realita českých měst totiž ukazuje, že mnoho z nich běžně odchytává psy či kočky s tím, že je zachraňují, přitom ale porušují zákon – dopouštějí se krádeže s pokutou až 50 tisíc korun. Nikdo si totiž nemůže vzít zvíře z ulice jen proto, že je podle něj opuštěné.

MF DNES takový případ nelegálníh­o odchytu zaznamenal­a na Vsetínsku. Již léta tam „zachraňuje“kočky muž, který provozuje vlastní azyl a zvířata dál nabízí k adopci. Začátkem srpna loňského roku se do odchytové klece snažil nalákat kočku, jenže bez povolení. Dostal pokutu tři tisíce od Krajské veterinárn­í správy Zlínského kraje. MF DNES má záznam této kontroly k dispozici.

Existují však i podezření, že se takto pod rouškou záchrany z ulic kradou psi a kočky a pak se za vysoké adopční poplatky prodávají do zahraničí.

U nás ale stále existují předsudky vůči kastracím a řada majitelů koček, kteří je pouštějí ven, kastrace odmítá.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia