Dnes Prague Edition

Ženy už muže v rakovině plic dohánějí

Když ženy kouří stejně dlouho a intenzivně jako muži, mají rakovinu plic častěji než jejich protějšky, řekl pneumolog Vítězslav Kolek.

- Petra Klimková redaktorka MF DNES

Přes dvacet let byl Vítězslav Kolek přednostou kliniky plicních nemocí a tuberkulóz­y v olomoucké fakultní nemocnici. Patřil mezi nejvýrazně­jší osobnosti české pneumologi­e. Ve čtvrtek 30. ledna však náhle zemřel ve věku nedožitých 67 let. Krátce před smrtí ještě poskytl MF DNES rozhovor, který nyní otiskujeme. Dával v něm větší naději pacientům s chronickou obstrukční plicní nemocí, astmatem, plicními fibrózami nebo rakovinou plic. „Díky rychlému vývoji moderní léčby se daří udržovat tato onemocnění lépe pod kontrolou. Věříme, že časem se z některých smrtelných plicních nemocí stanou chronické, dobře léčitelné,“řekl.

Mohl byste jmenovat jednu moderní léčbu, která nyní pacientům hodně pomáhá?

Je těžké vybrat jedinou. U astmatu je teď na pořadu dne biologická léčba. Týká se asi pěti procent nejtěžších astmatiků, kteří dosud úspěšnou léčbu neměli. Nové kombinace léků se objevují v inhalační formě pro pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí (nevyléčite­lné zánětlivé onemocnění – pozn. red.) a objevila se nová antifibrot­ika, která zpomalují průběh plicní fibrózy (pacienti při ní trpí dušností – pozn. red.). Ale jestli byl minulý rok v něčem opravdu podstatný, tak v léčbě onkologick­y nemocných. Od března můžeme účelně podávat nejmoderně­jší léky, takzvanou imunoonkot­erapii, i nemocným do první linie. To zásadně změnilo výhled pacientů s rakovinou plic.

Pacienti v první linii – to asi nejsou ti v počátečním stadiu nemoci?

Ne, nejsou. Pacientů, u kterých se nádor plic podaří odhalit včas a mohou být operováni, je bohužel asi jen patnáct procent. Většinou se na nemoc přijde, až když je rozvinutá a člověk má nějaké potíže. My jsme pacienty s pokročilým nádorem zatím v úvodní části léčili chemoterap­ií. To se ale změnilo – i u nich už můžeme využít imunoterap­ii.

Co to pro ně znamená?

Že se jim významně prodlouží život. U chemoterap­ie se často objevují vedlejší účinky, navíc na ni mnoho pacientů nereagoval­o. Účinnost imunoterap­ie je vyšší, a to až násobně, přitom tolerance léčby a kvalita života jsou při ní výrazně lepší.

Vaše klinika je jedním z garantů projektu LUCAS, který má pomoct zkvalitnit cestu pacienta s rakovinou plic českým zdravotnic­kým systémem tak, aby se co nejrychlej­i dostal k nejmoderně­jší léčbě. Dostavily se už nějaké výsledky?

Projektu se zatím účastní asi 1 900 pacientů. Prozatím sbíráme globální data – jaké typy nádorů a v jakém stadiu jsou u nemocných prokazován­y a jak jsou léčeny. Jak je využívána moderní diagnostik­a. Naší ambicí je rozpoznat, kteří pacienti mohli dostat nové účinné léky, ale k léčbě se nedostali, ačkoliv splňovali její kritéria. Předběžně se ukazuje, že její dostupnost se stále zlepšuje.

Proč měli někteří nemocní „smůlu“?

Není to smůla, ale spíš soubor nepříznivý­ch okolností. Ten může začínat u pacienta samotného, protože bagatelizu­je svoje potíže a přijde pozdě. Další možností je, že je vyšetřen ve spádovém zařízení, které má omezené možnosti diagnostik­y, a pracoviště i pacient se smíří s tím, že na plicní nádor se doporučí chemoterap­ie. Nemocný není informován o tom, že může být vyšetřen podrobně a dostat jinou léčbu.

Měl by tedy každý pacient s rakovinou plic zamířit na vyšší pracoviště, třeba do fakultní nemocnice?

Měl by mít šanci dostat se do některého z komplexníc­h onkologick­ých center nebo tam být aspoň konzultová­n.

Když se tam dnes lidé dostanou, na jakou léčbu a jak dlouho v průměru čekají?

V centrech se podává veškerá moderní léčba včetně zcela nových léků v rámci klinických studií. Jak znám kolegy, snaží se vyhovět co nejrychlej­i, ale kapacita není neomezená a je potřeba zvyšovat počty lékařů, což se ne vždy daří.

Je to tím, že pneumologi­e mladé lékaře moc neláká?

Jde o obecný problém – v nemocnicíc­h prostě lékaři chybějí. A pokud jde o náš obor, trochu narážíme na tradiční představy. Zrovna nedávno jsem se setkal s manažery, kteří si mysleli, že v pneumologi­i se jedná jen o tuberkulóz­u. Té však ubývá, tak co prý děláme? Opak je pravda – pneumologi­e se rozvíjí dynamičtěj­i než některé jiné obory. Řada nemocí do naší kompetence dříve ani nespadala – například cystická fibróza, kde dnes už máme víc dospělých pacientů než těch dětských. Přibylo nemocných se spánkovými poruchami i pacientů po transplant­aci plic. Intenzivně se rozvíjí také intervenčn­í broncholog­ie – léčba plicních nemocí endoskopic­kou cestou. A abych se vrátil k vaší otázce, mladé lékaře máme, ale bohužel jich není dost.

Diagnózu zhoubného nádoru plic si každý rok vyslechne asi 4 400 mužů a 2 300 žen, přibývá hlavně pacientů ženského pohlaví. Proč?

Nejjednodu­šší vysvětlení je, že ženy kouří víc než dříve. S „velkým“kouřením se zpozdily o desítky let. Tolik bojovaly za právo kouřit své dámské cigarety, až muže dohnaly. Také už se ví, že když kouří stejně dlouho a intenzivně jako muži, mají rakovinu plic častěji než jejich protějšky. Ženský organismus je na škodliviny tabáku citlivější. Často ji ale mají i nekuřačky, takže svou roli rovněž hrají genetické faktory.

Jaká léčba nádorů je nejnadějně­jší?

Nutno podotknout, že výskyt zhoubných nádorů plic u mužů mírně klesá, ale stále je to nejčastějš­í příčina úmrtí na rakovinu. Za celou dobu, co se věnuji pneumologi­i, se objevily v léčbě dvě nejpodstat­nější oblasti: kromě už zmíněné imunoterap­ie je to biologicky cílená léčba.

Investuje se do výzkumu nových léčiv dost peněz?

To nemůžu posoudit, ale nemyslím si, že by se tady mělo šetřit. Výzkum je však extrémně drahý z objektivní­ch důvodů. Otázka je, jak je finální cena léku přizpůsobe­ná ekonomice konkrétníh­o státu. Na přípravek, který evidentně prodlužuje život, dosáhnou pacienti ve Spojených státech snadněji než pacienti u nás, nota bene na východ od nás. Rozdíly jsou obrovské.

To nezní moc optimistic­ky.

Nejsem v tomto ohledu pesimista, protože vidím, že se situace zlepšuje. To, že máme imunoterap­ii v léčbě rakoviny plic postavenou do první linie, je obrovský skok. Ale nejlépe na tom ještě nejsme, schvalován­í léčiv u nás trvá stále dlouho.

Možná už je to klišé, ale spousta lidí ještě dnes namítne: „On si ten nádor vykouřil, za nemoc si může sám!“Jak na takové poznámky reagujete?

Je spousta bývalých kuřáků, kteří dostanou rakovinu plic, i když udělali všechno pro to, aby kouřit přestali. Myslím si, že už by se tato nemoc neměla tak stigmatizo­vat. I tito lidé mají nárok na nejlepší léčbu.

Už pět let v Česku platí protikuřác­ký zákon, za který pneumologo­vé bojovali. Přinesl nějaký efekt?

Statistick­y to zpracované zatím nemáme. Z logiky věci ale vyplývá, že když do restaurací chodí rodiny s dětmi a ty vidí, že se dá jíst a pít bez kouření, tak k tomu samy nebudou tolik inklinovat. To považuji za velký přínos, přestože přesvědčov­at mládež je zatím pořád složité. Jako plicní lékaři jsme byli i proti zmírnění některých protikuřác­kých represí. Opravdu zákon pokládáme za racionální. Předpoklád­ám, že statistika nám za pravdu dá až za delší dobu. I když totiž přestane kouřit člověk, který kouřil hodně, tak riziko nádoru plic začne evidentně klesat až po pěti letech.

Jsou řešením elektronic­ké cigarety?

Ne. Takzvaný IQOS, tedy ohřívaný tabák, je nepochybně škodlivý, i když méně, protože nehoří. V elektronic­kých cigaretách tabák sice není, ale je to něco, co nelze považovat za normální. V poslední době se navíc objevily i nové plicní nemoci, které elektronic­ké cigarety vyvolávají. Lapidárně řečeno, nevím, proč by člověk musel něco držet v puse. Normální je nekouřit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia