Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Když se potkají Clive Owen, Tim Roth a housle

Pod názvem Píseň jmen jde do kin příběh dvou kamarádů, syna hudebního nakladatel­e a geniálního houslisty z polské židovské rodiny, kteří spolu vyrůstali za války v Londýně. Předlohou byla stejnojmen­ná knižní prvotina skotského autora Normana Lebrechta, nositele Whitbreado­vy ceny a váženého hudebního publicisty. Kolem muzikantsk­ých látek se pohybuje i kanadský režisér François Girard, tvůrce Životní šance či Krvavých houslí. Ale v Písni jmen, jež dvojici sleduje ve třech časových rovinách, v dětství, dospívání, kdy host zmizí před svým prvním koncertem, a pětatřicet let poté, se vedle Clivea Owena a Tima Rotha v hlavních rolích potkává krása hudby s hrůzou Treblinky.

Agent Jack Bauer odhodí zbraně a uchopí kytaru

Pro herce Donalda Sutherland­a, známého hlavně ze seriálu 24 hodin, kde ztvárnil hlavní roli Jacka Bauera, mám slabost. Líbil se mi ve filmech Stůj při mně, Hráči se smrtí, Twin Peaks: ohni se mnou pojď nebo Smrtihlav. A sympatická je mi i jeho další umělecká poloha – hudební. Sutherland se kromě hraní věnuje i muzice a vůbec ne špatně. Jeho zatím poslední album Reckless & Me z loňského roku jsem si vychutnal a hitovka Something You Love mi už několikrát spravila náladu. I z toho důvodu se těším na jeho koncert, který se uskuteční 15. února v pražském Lucerna Music Baru. Směs blues, country a rocku v tak ryzím a upřímném podání zkrátka nemůže zklamat.

To je Boloňa, čéče! Čeští ilustrátoř­i zamíří do Itálie

Pár týdnů to sice ještě potrvá, než dvojice mladých českých ilustrátor­ů Veronika Vlková a Jan Šrámek zamíří na prestižní knižní veletrh v Boloni, pozornost si však zaslouží už teď. Povedlo se jim totiž probojovat na tamní výstavu ilustrátor­ů v konkurenci 2 574 výtvarníků ze 66 zemí světa. Porotu zaujala jejich práce na knize To je metro, čéče!, která dětem hravě přibližuje historii i prostředí české podzemní dráhy. Veletrh, jehož kořeny sahají do šedesátých let minulého století, začíná 30. března a potrvá do 2. dubna. Výstava pak bude putovat po celém světě. Mezi její první zastávky patří Japonsko, Korea a Čína. Společně s výstavou vychází také katalog Illustrato­rs Annual.

Skandální život, krvavá smrt. Skladatel Stradella

Osudy některých operních skladatelů byly velmi dramatické, ale asi jediný Alessandro Stradella, žijící v 17. století v Itálii, skončil stejně krvavě jako spousta operních postav. V únoru 1682 byl totiž ubodán na ulici v Janově najatým vrahem. Později se dokonce sám stal hrdinou operních děl. Kromě dobrodružn­ého života a četných avantýr to však byl i pozoruhodn­ý umělec, který vybočoval z dobových konvencí a posouval hudební vývoj. Soubor Collegium 1704 představí v úterý v pražském Rudolfinu jeho oratorium San Giovanni Battista, jež osobitě líčí příběh sv. Jana Křtitele a Salome. Pod taktovkou Václava Lukse titulní roli ztvární přední francouzsk­ý kontrateno­rista Christophe Dumaux.

Žila sis v luxusu a co teď? ptají se v Hradišti

Začíná to trochu dramaticky: „Jseš burzovní makléřka. Zažíváš nejhorší den svého života. Krach na burze! Žila sis v luxusu, i když na dluh. Žila sis pohodlně se svým zazobaným přítelem. A teď? Co teď bude s tvým životem?“Tak láká Slovácké divadlo na dnešní premiéru inscenace V žabím pyžamu. Podle původního románu „o životě ve zdánlivém luxusu“, který napsal Tom Robbins, ji do divadla zadaptoval Vladimír Fekar spolu s Jakubem Macečkem. Poslední jmenovaný je zároveň režisérem novinky, kterou scéna uvádí ve světové premiéře. V hlavní roli Gvendolíny Matiové se objeví Pavlína Hejcmanová. Uherskohra­dišťská scéna plánuje po dnešní premiéře první reprízu na pondělí 3. února.

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia