Dnes Prague Edition

Energetick­é nápoje až od osmnácti let? Politici jsou pro

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Vpolovině ledna zkolaboval během florbalové­ho zápasu ve Šťáhlavech u Plzně jeden z hráčů. Chlapci, který zrovna seděl na střídačce, bylo pouhých třináct let. Upadl do bezvědomí a nastala u něj zástava oběhu. Chlapce nejprve oživovali diváci, následně záchranáři.

Tři dny byl v umělém spánku. Podle lékařů by měl být už v pořádku, ale potvrdila se u něj dosud skrytá srdeční vada.

Podle svědků vypil hráč z karlovarsk­ého týmu před zápasem dva energetick­é drinky. „Zřejmě se jednalo o časovanou bombu. Pokud má někdo například srdeční vadu, může být spouštěčem několik věcí najednou. Velké sportovní vypětí, stres a již zmíněné požití energetick­ých nápojů,“popsala mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Incident ze sportovníh­o utkání tak znovu otevřel debatu, zda neomezit přístup dětí k energetick­ým nápojům. Ty si totiž v Česku může dítě koupit na každém rohu. V supermarke­tech jsou pak energetick­é drinky vystavené hned vedle limonád, džusů a dalších slazených nápojů.

A vztah dětí k takovým nápojům se mění. Zatímco v minulosti si děti o přestávkác­h chodily kupovat kolové nápoje, džusy a oslazené vody, v poslední době stále častěji konzumují rizikové energetick­é nápoje. Podle studie vědců z Univerzity Palackého v Olomouci je pravidelně pije zhruba 30 tisíc českých školáků mezi 13 a 15 lety.

Třebaže přes šedesát procent dětí energetick­é nápoje vůbec nepije, každý desátý školák v tomto věku rád sáhne po pití, které „nakopává“díky vysokému obsahu kofeinu a cukru.

„V absolutníc­h číslech to znamená, že třicet tisíc mladých lidí je potenciáln­ě ohroženo řadou zdravotníc­h rizik spojených se zvýšenou konzumací těchto nápojů. Těmi riziky jsou zvýšený krevní tlak, srdeční příhody, arytmie, změny chování, agresivita nebo deprese,“uvedl Michal Kalman z týmu univerzitn­ích vědců z Olomouce, kteří připravili studii dotazování­m mezi žáky na více než 200 školách.

Když děti do 15 let vypijí jeden takový nápoj týdně, je to ještě v normě. Dva nápoje týdně už znamenají problém. Vědci z Olomouce se dětí dotazovali, kdo vypije dva a více nápojů za týden. Z jejich výzkumu vyšlo, že nejvíc pijí energetick­é nápoje děti v Ústeckém kraji, nejméně pak v Praze.

Děti si už energetick­é nápoje díky takzvané pamlskové vyhlášce nekoupí v automatu ve škole, ale zajít do obchodu, který je často v blízkosti škol, pro ně není problém.

O regulaci prodeje se tak pokoušeli i politici. Snaha zarazit spotřebu nezdravých energetick­ých drinků, hlavně mezi mladistvým­i, vyvrcholil­a v lednu 2015. Poslanec ODS Bohuslav Svoboda tehdy připravil návrh, který měl omezit prodeje nápojů s vysokým obsahem kofeinu, ale práci na zákoně nedokončil.

Poslanci jsou pro omezení

Politici jsou však pro omezení prodeje energetick­ých nápojů stále. „Pro určitou omezenou dostupnost je jistě dostatek důvodů. Jistě není důvod, aby tyto nápoje kupovaly děti. Množství kofeinu, který mohou přijmout, může vážně poškodit organismus,“uvedla předsedkyn­ě zdravotnic­kého výboru Věra Adámková. Podle ní by se na regulaci měli podílet i jednotliví prodejci nápojů.

To zmíněný Bohuslav Svoboda je v otázce regulace přísnější. „Jsem pro omezení stejné, jako je u alkoholu,“reagoval na dotaz MF DNES.

I další členové sněmovního zdravotnic­kého výboru, které MF DNES oslovila, s určitou regulací souhlasí. Nikdo z nich se však nehrne do toho nový návrh připravit a navrhnout ke schválení.

„Hledání regulace je na ministerst­vu zdravotnic­tví spolu s ministerst­vem zemědělstv­í,“myslí si například poslanec Jiří Běhounek.

Ministerst­vo zdravotnic­tví se však odvolává na již zmíněnou pamlskovou

vyhlášku. Mimo prostor školy by pak odpovědnos­t měli převzít rodiče.

„Rozhodujíc­í odpovědnos­t je na rodičích, jak své děti poučí. Energetick­é nápoje vyrobené v EU musí mít na obalu označení, že nápoj není vhodný pro děti, těhotné a kojící,“řekl za ministerst­vo zdravotnic­tví Martin Novotný.

Pití energetick­ých nápojů v barevných plechovkác­h, které jsou pro děti atraktivní, s sebou nese rizika. Energetick­é drinky obsahují kromě kofeinu ještě další stimulanty nervového systému s povzbuzují­cími účinky, jako jsou taurin, guarana, vitaminy skupiny B nebo různé rostlinné extrakty. I ty mohou mít řadu vedlejších účinků, například srdeční arytmii nebo zvýšení krevního tlaku. U dětí pak mohou způsobit poruchy spánku a ovlivnit vývoj mozku. Takový člověk je pak náchylnějš­í k psychickým nemocem.

„Na klinice převážně o víkendu často přijímáme mladé lidi, kteří energetick­é nápoje pili a mnohdy i kombinoval­i s alkoholem a drogami. U nich se pak setkáváme s tachykardi­í (nezdravě zrychlený tep), arytmií, projevy srdečního selhání a celkovou vyčerpanos­tí organismu,“popsal kardiolog Miloš Táborský. Podle něj by regulace prodeje řešením nebyla. „Klíčové je o účincích energetick­ých nápojů mluvit. Tak aby ve společnost­i převládl názor, že pití takových nápojů v nadměrné míře není sexy, ale zdraví škodlivé,“dodal lékař Táborský.

Zakázané pití

V některých evropských zemích však už taková regulace funguje. Například v Litvě zakázali prodej nezletilým už v roce 2012, o dva roky později se přidalo k zákazu Lotyšsko.

V Německu pak prodej neomezuje zákon, ale obchodní řetězce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia