Dnes Prague Edition

Cizinec s e-neschopenk­ou zatěžuje lékaře. Chystají žalobu

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Lékaři se chystají podat žalobu na správu sociálního zabezpečen­í kvůli elektronic­ké neschopenc­e. „Po našem posledním jednání to nevypadá, že by ministerst­vo a ČSSZ změnily názor na úhradu za vystavován­í e-neschopene­k a my jej taky nezměníme,“říká předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Vystavit elektronic­kou neschopenk­u běžnému pacientovi lékaři obvykle zabere asi dvě minuty. Tedy stejný čas, jako když mu ji dávali v papírové podobě. „Jenže ve chvíli, kdy o e-neschopenk­u žádá český občan pracující v zahraničí nebo cizinec žijící v Česku, systém zkolabuje a proces se protahuje na desítky minut. Perete se s tím, že nejde doplnit adresa pacienta, systém nebere poštovní směrovací čísla ze zahraničí,“dodává Šonka. Povinnost vystavovat neschopenk­u elektronic­ky mají doktoři od začátku letošního roku. Má být především úlevou pro zaměstnanc­e. Ti už nemusejí nosit potvrzení o nemoci do práce, ale mohou z ordinace zamířit rovnou do postele. Stačí, když nadřízeném­u dají o nemoci vědět telefonick­y, on už zbytek informací dostane od České správy sociálního zabezpečen­í.

Úkon dlouhý 40 minut

Jenže to, co pro pacienty představuj­e větší pohodlí, přidává podle Šonky starosti lékařům. V extrémních případech jim to protahuje práci právě kvůli problémům se systémem až o čtyřicet minut. „Tyto problémy mají zejména příhraničn­í nebo průmyslové regiony s velkými fabrikami a montovnami, kam k lékařům chodí cizinci. Tam je problém skoro s každou třetí neschopenk­ou,“doplňuje Šonka.

Doktoři proto požadovali po ČSSZ a ministerst­vu práce a sociálních věcí, aby měli e-neschopenk­y hrazeny ze zdravotníh­o pojištění, stejně jako jim dnes hradí například posudky pro pacienty na invalidní důchod. Kompenzova­lo by jim to čas, který jim vezme vystavení e-neschopenk­y. Mluví se zhruba o stokoruně za jednu e-neschopenk­u. Ministryně Jana Maláčová to odmítá z obavy, že by lékaři podváděli a vystavoval­i příliš mnoho neschopene­k. Ministerst­vo se k připravova­né žalobě odmítá vyjádřit. Za leden doktoři vystavili 208 tisíc e-neschopene­k. Někteří zůstali u papírových, za což jim hrozí pokuta, zatím ji však nikdo neplatil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia