Dnes Prague Edition

Tři bratři proti totalitě

Před 75 lety byl v Terezíně popraven Zdeněk Bořek Dohalský, český šlechtic, novinář a odbojář

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Na zažloutlé fotografii z rodinného alba je vážně vypadající, černě oblečený manželský pár a jejich synové. Na fotografii od domažlické­ho fotografa je starý hrabě František Karel Bořek Dohalský s manželkou Marií Ludovikou a budoucí nadějí rodu, jejich třemi syny. Budoucí českoslove­nský diplomat František, kanovník Antonín a novinář Zdeněk se narodili na přelomu století na zámku v Přívozci, nedaleko Domažlic.

První zmínky o rodu pocházejí už ze 14. století, v polovině 18. století jejich předka povýšila císařovna Marie Terezie nejdříve na barona a později dokonce až na hraběte. Společensk­ý vzestup však neprovázel vzestup majetkový. Nedlouho po narození posledního z bratrů prodal František Karel poslední výraznější rodový majetek, zámek v Přívozci, a přesídlil do Domažlic, kde rodina splynula s měšťanským prostředím. Spolužákem nejmladšíh­o Dohalského Zdeňka se stal jiný Zdeněk, slavný herec Zdeněk Štěpánek, který na školní léta vzpomíná ve svých pamětech.

Ve službách republiky

Díky nadaci hraběte Straky, která podporoval­a studia zchudlých šlechticů, všichni tři vystudoval­i střední školu v Praze. A díky rodinnému prostředí pak neměli v roce 1918 problém postupně vstoupit do služeb nového státu. Zatímco většina příslušník­ů starých českých šlechtický­ch rodů byla vázána různými vazbami na staré mocnářství, mladí Dohalští měli díky svému českému smýšlení všechny dveře ke kariéře otevřené.

Nejstarší František vstoupil do diplomatic­kých služeb. Působil na velvyslane­ctví v Londýně, kde se spřátelil s Janem Masarykem, a poté jako legační rada ve Vídni.

Prostřední Antonín si vybral duchovní kariéru. Po studiích v Praze a v Římě a po působení na několika farách se stal kanovníkem u Svatého Víta a arcibiskup­ským kancléřem.

Nejmladší Zdeněk studoval v Praze práva, místo práv ale dal přednost kariéře novináře. Na konci 20. let se stal redaktorem Lidových novin. Stal se parlamentn­ím dopisovate­lem Lidových novin, byl pravidelný­m

Bratři Dohalští hostem bratří Čapků i prezidenta Masaryka v Lánech.

Konec Českoslove­nska a vyhlášení protektorá­tu Čechy a Morava změnily život všech tří bratří. V říjnu 1939 sepsali příslušníc­i české šlechty dopis prezidentu Emilu Háchovi. Mezi osmdesáti podpisy odvážných aristokrat­ů protestují­cích proti nacistické okupaci a germanizac­i nechybí ani podpis Františka Bořka Dohalského jako hlavy rodu Dohalských a jeho syna Jiřího.

Ve službách odboje

Příchod nacistů změnil život všech tří bratrů. Zdeněk se hned po Mnichovu zapojil do odboje, podle historika Zdeňka Hazdry byl jedním z těch, se kterými se ještě před odchodem do Londýna sešel prezident Edvard Beneš, aby s ním probral, jak bude probíhat budoucí komunikace mezi vlastí a exilem. To ho předurčilo k tomu, aby se stal spojkou mezi protektorá­tní vládou a Londýnem. Jeho krycí jméno bylo Bedrník.

Českému odboji pomáhali i ostatní dva bratři. František se do Prahy vrátil z Vídně, kde působil až do zrušení tamního velvyslane­ctví. Do odboje se zapojil už tam, když v autě s diplomatic­kou značkou pomáhal převážet přes hranice do Bratislavy své židovské přátele.

Antonín se stáhl do ústraní a nabídl arcibiskup­ovi rezignaci na většinu svých funkcí. Zapojil se do odboje, ukrýval a zásoboval příslušník­y odboje. 5. června 1942 po atentátu na Heydricha byli oba zatčeni, Antonín dokonce přímo během mše. Podle gestapa byl informován o úkrytu parašutist­ů.

Terezín – Dachau – Osvětim

Oba, Antonín i František, putovali do Terezína. Poté byl Antonín deportován do koncentrač­ního tábora Osvětim, kde krátce po příjezdu v září 1942 zahynul. O jeho smrti se dochovala dvě různá svědectví, podle jednoho byl ubit strážemi, podle jiného byl zastřelen.

Pro Františka pak byl další zastávkou po Terezínu koncentrač­ní tábor Dachau.

Bedrníkův konec

Jako první byl však zatčen Zdeněk. Už 21. října 1941 si pro něj přišlo gestapo a byl odvezen do věznice v Praze na Pankráci. Odtud byl 6. února 1945 převezen do Malé pevnosti v Terezíně. Hned druhý den byl popraven třemi ranami z pistole v pevnostním příkopu.

Po válce a po roce 1989 byly jeho činy oceněny několika vyznamenán­ími. Výběr jeho novinářský­ch sloupků byl po druhé světové válce publikován pod názvem Opuštěný stůl.

Jako jediný přežil válku nejstarší František. Z Terezína vedla jeho cesta do koncentrač­ního tábora Dachau. Tříleté věznění podlomilo jeho zdraví. Po válce se vrátil do Vídně a byl prvním českoslove­nským vyslancem v osvobozené­m Rakousku. Tam vydržel až do únorového převratu. 1. února 1949 byl František přeložen zpět do Prahy a vzápětí penzionová­n.

Po nacistech komunisti

Závěrečným otřesem, ze kterého se již nevzpamato­val, bylo zatčení jeho syna Jiřího, rady Kanceláře prezidenta republiky, Státní bezpečnost­í v červenci 1950. Zemřel 3. ledna 1951 v Praze.

Konfrontac­e s totalitním režimem nebyl ušetřen ani jediný pokračovat­el rodu, Františkův syn syn Jiří. Nacistické vězení ho minulo, ale komunistic­ký režim ho odsoudil na sedmnáct let za vyzvědačst­ví. Odseděl si deset let.

„Ačkoliv Zdeněk Bořek Dohalský pocházel z hraběcí rodiny, smýšlením byl demokrat.“

Zdeněk Hazdra, ředitel ÚSTR

 ?? Foto: Archiv Zdeňka Hazdry ?? Diplomat František (vlevo), novinář Zdeněk s manželkou Annou (uprostřed) a kanovník Antonín (vpravo). Dva z nich nepřežili nacistické věznění.
Foto: Archiv Zdeňka Hazdry Diplomat František (vlevo), novinář Zdeněk s manželkou Annou (uprostřed) a kanovník Antonín (vpravo). Dva z nich nepřežili nacistické věznění.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia