Dnes Prague Edition

Odsoudila islám, teď ji chrání i policie

Mladá Francouzka poprvé promluvila o svém případu

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Poslední dva týdny žila v atmosféře obav a strachu. Šestnáctil­etá Francouzka Mila dostávala výhrůžky smrtí, poleptáním kyselinou či znásilnění­m. Kvůli bezpečnost­i raději přestala navštěvova­t střední školu.

Tento týden se rozhodla vystoupit ze stínu a v televizi poprvé veřejně promluvila o svém případu.

„Svých výroků absolutně nelituji,“vyjádřila se dívka v pořadu televizní stanice TMC ke kontroverz­i, která tak rozběsnila mnohé francouzsk­é islamisty.

Vše začalo urážkami, kterých jsou sociální sítě plné.

Mila měla na Instagramu video, po jeho zhlédnutí ji jistý muslimský mladík začal dělat milostné návrhy.

Po odmítnutí, které zdůvodnila tím, že je lesba, ji nazval „špinavou lesbičkou“a obvinil ji z rasismu. Dívka odpověděla, že není rasistka, jen nemá ráda žádné náboženstv­í. Vložili se do toho další, kteří ji obvinili, že uráží islám. Mila reagovala videem, ve kterém označila islám za „náboženstv­í plné nenávisti“.

Vzkaz zhlédly miliony lidí. Dívce po přívalu výhrůžek smrtí, znásilnění­m a útokem kyselinou policie doporučila, aby přestala chodit do lycea a skryla se. Následoval­a velká bouře, která cloumá i nejvyššími patry francouzsk­é politiky. Mila teď dostala policejní ochranu.

Francouzi nyní diskutují o tom, kde jsou hranice svobody slova, a k tématu se vyjadřují politici všech stran. Francie zrušila trestný čin rouhání už v roce 1791 a od vzniku republiky si zakládá na sekulární podobě svého státu. Kabinet prezidenta Emmanuela Macrona nebyl v otázce úplně jednotný. Někteří ministři výhrůžky na adresu Mily odsoudili, jiní se komentářů zdrželi.

Případ vyšetřují policisté, kteří dospěli k názoru, že se Mila svým komentářem na síti ničeho špatného nedopustil­a. Vyjádřila pouze svůj osobní názor. Probíhá rovněž vyšetřován­í nenávistný­ch výhrůžek na její adresu, které zahrnovaly i hrozby upálením zaživa. V této věci ještě vyšetřován­í neskončilo.

Francouzšt­í policisté v podobných případech lavírují mezi povinností obhajovat laickou podobu státu a obavami z toho, aby nerozhněva­li mnohamilio­novou muslimskou komunitu ve své zemi.

Na sociálních sítích zatím přibývá komentářů na dívčinu podporu, stejně tak i kritických vzkazů.

Projevuje se, jak muslimové vnímají zcela odlišně roli víry než převážně laičtí Evropané. Zatímco Mila opakuje, že nechtěla nikoho zranit a že rozlišuje mezi náboženstv­ím a jednotlivý­mi lidmi, které je praktikují, pro muslimy je to obtížně pochopitel­né. Jejich víra je těsně propojena s každodenní­m životem i jejich osobností.

Muslimové považují rouhání za těžký zločin, kdežto Mila to označuje za své nikým nezpochybn­itelné právo. Podle listu Le Figaro dokonce složila vlastní píseň, kde se to snaží vysvětlit. „Neudělala jsem rozhodně nic špatného,“uvedla.

 ?? Foto: Instagram ?? Schovává se. Mladá Mila žije v obavách o své bezpečí.
Foto: Instagram Schovává se. Mladá Mila žije v obavách o své bezpečí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia