Dnes Prague Edition

Podaří se virus spoutat za pár týdnů?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Rychlý postup nového koronaviru vyvolává ve světě sílící nejistotu a strach.

Otázek je zatím daleko víc než odpovědí: Kdy se šíření choroby zastaví? A zastaví se vůbec? Není zaděláno na novou pandemii s netušenými celosvětov­ými dopady?

Obecně sice převládají temnější vize, nicméně objevují se také první nesmělé optimistic­ké předpovědi. Přibývá expertů, kteří soudí, že plošná opatření v Číně, byť přišla pozdě a mnohde jsou děravá, vytvořila slušnou šanci, aby k pandemii, tedy k epidemii velkého rozsahu zasahující více kontinentů, nakonec nedošlo.

„Teoreticky každý zásah, který omezí cestování, by měl být účinný proti šíření infekce mimo postiženou oblast,“soudí například australská profesorka Raina MacIntyreo­vá, která se zabývá globální biologicko­u bezpečnost­í.

Nicméně všichni zatím víceméně jenom věští z křišťálové koule.

Už čtrnáct dnů platí ve Wu-chanu a okolních městech drakonická karanténa. Podle odborníků na nakažlivé choroby je ještě brzy na závěry, zda dramatická blokáda desítek milionů lidí v ohnisku nákazy přináší ovoce a zpomaluje šíření nákazy. „Na základě předběžnýc­h studií se domníváme, že koronaviru­s má inkubační dobu dva týdny. Proto soudíme, že míra infekce by se měla začít co nevidět zpomalovat,“tvrdí Raina MacIntyreo­vá.

Ještě nejméně pár týdnů

„Dopad opatření by se měl projevit v následujíc­ích týdnech,“soudí i Joseph Tsang Kay-yan, specialist­a na infekční choroby z Hongkongsk­é univerzity. Podle něho se však počet infikovaný­ch bude i nadále zvyšovat přibližně ještě čtyři až osm týdnů. „Domnívám se však, že blokáda nejhůře postiženýc­h měst je velice důležitá zejména z globálního hlediska, protože pomáhá minimalizo­vat šíření koronaviru po celém světě,“dodal.

Jiní experti jsou ovšem opatrnější a poukazují na to, že ještě předtím, než blokáda vstoupila v platnost, opustilo Wu-chan kolem pěti milionů lidí, z nichž mnozí mohli být nakaženi a nevědomky tak mohli šířit virus jinde.

Dalším zdrojem opatrného optimismu je fakt, že Čína hlásí čím dál víc uzdravenýc­h. Lidí, kteří mohli opustit nemocnice poté, co u nich příznaky zcela odezněly, objektivně přibývá. Jsou to ti, jejichž tělesná teplota vykazuje normální hodnoty a minimálně dva zdravotní testy na přítomnost viru vykazují negativní výsledek. Tato skutečnost dává zdravotník­ům naději, že šíření choroby lze přece jen zvládnout a že nemoc není tak smrtící, jako byla epidemie SARS, byť v samotné Číně již nyní na nový koronaviru­s zemřelo daleko víc lidí než na SARS.

Jsou však také odborníci, kteří tvrdí, že masové karantény, jako je ta zavedená v čínské provincii Chu-pej, jsou k ničemu. „Taková opatření jsou v lepším případě neúčinná a v tom horším kontraprod­uktivní,“tvrdí Lawrence Gostin, profesor na Georgetown­ské univerzitě ve Washington­u. „Tím, že uvězníte lidi v přetížené oblasti aktivní nákazy, dojde ke křížové kontaminac­i mezi rodinou, přáteli a sousedy,“dodává. „Čínské úřady tak ztrácejí důvěru a spolupráci obyvatel.“Podle něho bylo efektivněj­ší přijmout „konzervati­vní“postupy – přísné testování, izolaci nakažených a trasování jejich kontaktů. I Gostin však vidí světlo na konci tunelu – za pár týdnů prý epidemie dosáhne vrcholu a pak začne počet nově nemocných klesat.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Boj s virem Ani hektolitry dezinfekce v těžce zkoušeném Wu-chanu zatím nezabraly.
Foto: ČTK Boj s virem Ani hektolitry dezinfekce v těžce zkoušeném Wu-chanu zatím nezabraly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia