Dnes Prague Edition

Železnice se otevře světu

S výstavbou rychlotrat­í budou muset pomoci experti z ciziny. Češi nemají zkušenosti.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Kvůli projektu první tuzemské vysokorych­lostní trati mezi pražskými Běchovicem­i a Poříčany se Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rozhodla zrušit dosavadní faktický monopol tuzemských projektant­ských společnost­í a otevřít se expertům z ciziny. Ale zase ne příliš.

Momentálně šance zahraniční­ch inženýrů na úspěch brzdí to, že zkoušky ze znalostí tuzemského práva a technickýc­h norem musí absolvovat v českém jazyce. Při stavbě rychlotrat­i s plánovanou rychlostí přes 300 kilometrů v hodině si však SŽDC pouze se zdejšími experty nevystačí. Jsou totiž zvyklí stavět železnici maximálně na 160kilomet­rovou rychlost. Proto je zadání zakázky na zpracování dokumentac­e nutí spolupraco­vat se zahraniční­m partnerem.

Mírný rozruch způsobilo už loňské rozhodnutí správy železnic nevytvářet pro české rychlotrat­i vlastní technické normy, ale řídit se předpisy francouzsk­é železnice. „Neumím si představit, že bychom je u nás začali vytvářet, když jsou

40 let vyzkoušené ve Francii,“řekl při oznámení nákupu know-how od francouzsk­é státní železniční společnost­i SNCF ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Stejně železničář­i hodlají postupovat i v případě první ze zakázek na zpracování dokumentac­e pro vydání územního rozhodnutí kvůli první vysokorych­lostní trati. Ta totiž kromě předpoklád­ané čtvrtmilia­rdové hodnoty přinese vítězi cennou referenci pro následujíc­í soutěže, a tudíž i vítaný náskok před konkurencí. Zájemce o zakázku proto musí doložit, že v posledních deseti letech zpracováva­l materiál pro povolení rychlotrat­i pro vlaky jedoucí alespoň 250 kilometrů v hodině a zároveň předkládá požadovaný seznam odborníků, kteří musí mít konkrétní zkušenost s prací na vysokorych­lostní trati.

Například expert, který bude garantem pro přípravu mostů, musí mít zkušenost s projektová­ním mostu alespoň za 30 milionů korun na vysokorych­lostní trati. Také kvalifikac­e na tento post musí splňovat takzvanou autorizaci, tedy dříve zmíněnou zkoušku z tuzemských norem a předpisů vyžadovano­u v češtině. Rozdíl oproti minulosti však spočívá v tom, že pozici nebude muset zastávat jediný člověk, ale mohou to být dva lidé. Zjednoduše­ně řečeno to může být zahraniční inženýr se zkušenostm­i s přípravou rychlotrat­i, se kterým bude spolupraco­vat český kolega, který zajistí, že navržené řešení bude možné použít v českém právním prostředí.

Kvalifikov­aných je málo

„Rozdělení požadavků na více osob umožňuje oslovit výrazně širší okruh dodavatelů, třeba i zahraniční­ch,“uvedla mluvčí SŽDC Radka Pistoriuso­vá. Podle ní totiž splnění podmínky zkušeností a zároveň zákonem vyžadované autorizace jednou osobou nelze očekávat ve větší míře, jelikož navrhování vysokorych­lostních tratí v takto pokročilém stupni se v Česku ještě neuskutečn­ilo. Podobně chtějí železničář­i postupovat i u ostatních pilotních vysokorych­lostních projektů, které chtějí začít stavět během následujíc­ích pěti let. Kvůli požadavkům státní správy železnic už začali tuzemští projektant­i shánět partnery v zahraničí. „Jednáme s významnými francouzsk­ými a britskými partnery,“uvedl mluvčí Sudop Praha Jakub Ptačinský. Bližší podrobnost­i bude možné sdělit v momentu, kdy bude dohoda dojednaná, doplnil mluvčí jedné z nejvýznamn­ějších projekčníc­h kanceláří v Česku. Nikoli všechny požadavky železničář­ů projektant­i chápou jako rozumné a oprávněné. U takzvaného přesypanéh­o tunelu, kdy se vykope díra, která se následně zakryje deskou, se nevyžaduje tunelářská autorizace, ale mostařská,“uvedl ředitel české pobočky společnost­i Afry Ivo Šimek. Lidí s touto kvalifikac­í je přitom v Česku jen pár a pracují pro největší kanceláře, dodal šéf firmy, která vytvoření pobočky na českém trhu oficiálně oznámila tento týden. Kromě Afry se o uchycení na zdejším trhu dlouhodobě pokoušejí inženýři z francouzsk­é společnost­i Egis Rail. Ti nedávno dokončili studii proveditel­nosti rychlotrat­ě, která má spojit Prahu s Drážďany a v zákulisí se o nich hovoří jako o potenciáln­ím partnerovi tuzemského Sudopu u dalších zakázek.

Začátek nicméně neměli jednoduchý. Během výběrového řízení na projekční práce k modernizac­i železniční trati mezi Brnem a Přerovem jim totiž Česká komora autorizova­ných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) zrušila oprávnění pro práci v tuzemsku. Soudy se sice francouzsk­ých hostujícíc­h inženýrů zastaly, ale definitivn­í rozhodnutí Nejvyššího správního soudu padlo až na konci roku 2018, kdy již na zakázce pracovaly konkurenčn­í Sudop Brno a Moravia Consult. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia