Dnes Prague Edition

Iva Janžurová si sbírku doplní cenou Febiofestu

- — Mirka Spáčilová

PRAHA Herečka Iva Janžurová, nositelka Českých lvů za snímky Co chytneš v žitě a Výlet, která je na stejnou cenu nominovaná za loňskou Teroristku, dostane Kristiána. Trofej za přínos kinematogr­afii jí udělí Febiofest, jehož 27. ročník začne v Praze 19. března.

Soutěž komedií

K poctě herečce festival uvede tituly Pension pro svobodné pány, Morgiana a Ene bene. „Vážně nevím, který bych zvolila já, vždycky říkám: Vyberte si sami. K filmům, ve kterých hraji, mám proměnlivý vztah,“přiznala Janžurová. „Třeba Pension pro svobodné pány jsem deset let přímo nenáviděla, pak jsem ho zhlédla v televizi a smála jsem se. U Morgiany se mi zase zdály přemrštěné kostýmy i líčení, kostýmní návrhářku Irenu Greifovou jsem tím pohněvala, ale když jsem Morgianu viděla po čase, už mi to nevadilo,“vzpomíná Janžurová.

Vedle čestných Kristiánů, které festival rozdává domácím umělcům i zahraniční­m hostům, udělí tradičně ocenění též vítězům hlavní soutěže a poprvé i soutěže komedií. Přijímá rovněž přihlášky do klání krátkých amatérskýc­h filmů I ty jsi filmařem, jehož se mohou zúčastnit jednotlivc­i i školní týmy, letos na téma ekologie.

Letošní přehlídka má nové umělecké vedení. Tvoří je Nikolaj Nikitin,

který dosud působil jako zahraniční delegát mezinárodn­ího filmového festivalu Berlinale pro část evropského i asijského teritoria, a Marta Švecová, jež nyní vyučuje na FAMU produkci. Tandem slibuje „progresivn­í dramaturgi­i, která vyváženě kombinuje divácké tituly s artovými“. Konzultant programu Dieter Kosslick, dlouholetý ředitel Berlinale, nyní v Praze osobně uvede svůj koncept Culinary Cinema, promítání vybraných děl s večeří.

Mezi ohlášenými premiérami je například sociální drama polského režiséra Jana Komasy Corpus Christi, které se probojoval­o mezi pět děl nominovaný­ch na letošního Oscara za nejlepší cizojazyčn­ý film, novinka Romana Polanského věnovaná Dreyfusově aféře Žaluji nebo rodinný příběh s Jaroslavem Pleslem Žáby bez jazyka.

Filmy na cestě

Podle tradice bude o soutěžních snímcích Febiofestu rozhodovat divácká porota, do níž se mohou hlásit zájemci ve věku od 15 let s jakýmkoliv vzděláním, profesí či zájmy, a to až do 28. února.

Festivalov­é ozvěny putovního Febiofestu letos zamíří do třinácti měst, poprvé třeba do Jičína. Odstartují 30. března v Českých Budějovicí­ch a slavnostní zakončení se odehraje 9. dubna ve Zlíně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia