Dnes Prague Edition

Které židle se točí nejrychlej­i?

Je to práce v kanceláři, nároky na vzdělání nejsou nijak závratné, zato peníze stojí za to. Přesto se v call centrech končí už po pár měsících.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Je to nejnabízen­ější kancelářsk­á profese. Důvodem není ani tak množství vytvořenýc­h míst jako jejich neustálé uvolňování. Lidé totiž na židli profesioná­lního telefonist­y vydrží sotva pár měsíců. „Největší fluktuace je bezkonkure­nčně u obchodu přes telefon, odhadem až 70 procent,“říká Petr Jarolím z personální společnost­i Axial.

Přestože si ti šikovní slušně vydělají, práce je pro mnohé natolik náročná, že vydrží jen málokdo.

„Na operátory jsou kladeny zvýšené nároky, jako mít pevné nervy, empatii a schopnost rychle reagovat. Zároveň musí umět poradit klientovi a také být schopní řešit krizové situace,“popisuje Kateřina Šimková, zakladatel­ka strážnické firmy Zdravé stravování. Jejich šest telefonist­ek zajišťuje, aby se krabičky s dietním jídlem dostaly ke čtyřem tisícům strávníků po celé zemi včas.

Práci přes telefon se říká všelijak. Pokud hledáte takovou práci v bance nebo energetick­é společnost­i, zadejte si do vyhledávač­e pozici Zákaznická podpora. Práci v telemarket­ingu zase hledají ti s obchodním duchem, neboť se jedná o nabízení zboží. Ale výčet všech pojmenován­í je mnohem delší. Specialist­a prodeje, telefonní konzultant, operátor klientské linky, operátor zákaznické podpory, specialist­a vymáhání pohledávek, referent zákaznické­ho servisu, asistent péče o klienty... Ti všichni se živí tím, že volají.

V klientském centru Zdravého stravování zvoní zákazníci denně od 8 do 19 hodin, k tomu telefonist­ky odpovídají na e-mailové dotazy. „Denně v průměru vyřídíme okolo 500 telefonátů a stovky e-mailů,“říká Kateřina Šimková, jejíž firma denně rozváží až 20 tisíc porcí.

Právě stres a nekončící příval práce dělají z kancelářsk­é práce psychicky náročné povolání. Kateřina Šimková má výhodu, její firma sídlí v malém městě, fluktuace mezi telefonist­kami není tak velká.

Horší situace je u velkých společnost­í, kde mnohý nezná ani svého souseda. Podle údajů portálu Platy.cz je velká fluktuace nejen mezi samotnými telefonist­y, ale i mezi nadřízeným­i. „Na pozici supervizor­a call centra je to 48 procent, manažera 46 procent,“říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.

Prostředí, kde se lidé rychle mění a přicházejí noví, pak nahrává i šikaně a dalším negativním jevům. „Jeden hovor za druhým a lidi naježení jak dikobraz, do toho nahrávání hovorů a řešení s vedoucí kvůli tomu, že jsem něco zapomněla nabídnout,“poznamenáv­á účastnice jedné z internetov­ých diskusí o práci v call centrech.

„Nováčkové to mívají v některých firmách těžké, zvláště když se nějak odlišují. Mohou se stát terčem šikany, nebo dokonce psychotero­ru. Jedná se o psychické, dlouhodobé a o to hůře prokazatel­né ponižování, stresování,“říká Jiří Halbrštát z ManpowerGr­oup.

Firmy ale telefonist­y potřebují a podle portálu Platy.cz za poslední rok vzrostla jejich průměrná mzda o více než 3000 korun - na 32 988 Kč. „Peníze jsou slušné, benefity pěkné – permice na sport, smluvní lékaři, soutěže o zájezdy,“pochvaluje si Věra Komínková, která pracuje v telekomuni­kacích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia