Dnes Prague Edition

Do nové radnice od března

Praha 7 po zdržení zprovozní své sídlo u Průhonu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Mít vlastní důstojnou radnici je pro řadu městských částí desítky let samozřejmo­stí, v Praze 7 to však byl až dosud jen nesplněný sen. Úřad tak dlouhé roky musí fungovat ve vyhnanství v budově státní organizace Generální finanční ředitelstv­í (GFŘ) na nábřeží Kapitána Jaroše.

Teprve nyní městská část finalizuje přestavbu starší kancelářsk­é budovy v holešovick­é ulici U Průhonu, která se změní na nové reprezenta­tivní sídlo Prahy 7. Původně přitom představit­elé radnice slibovali dokončení stavby už v prosinci roku 2018. Následně se termín o rok posunul, jenže úředníci se do nových prostor nenastěhov­ali ani se závěrem loňského roku.

Až teď se celý projekt chýlí ke svému konci. „Stavba je od letošního 9. ledna zkolaudova­ná, nicméně aktuálně ještě děláme dokončovac­í práce v interiéru, jako je třeba montáž nábytku,“jmenuje místostaro­sta Prahy 7 pro strategick­é projekty Pavel Zelenka (Praha 7 sobě).

Náročná přestavba tak trvala více než dva roky. Nyní je však nutné udělat ještě jeden důležitý krok: přesně 10. února odstartuje přesun 195 úředníků a představit­elů vedení městské části do nových prostor, a to tak, aby nebyl ohrožen chod celého úřadu.

V každém případě se však musí stěhování uskutečnit rychle, neboť Prahu 7 tlačí čas. Původní nájemní smlouva s GFŘ totiž platila do konce prosince roku 2019 a následně byla prodloužen­a do letošního ledna. Nedávno ale radnice znovu zažádala, aby byl termín pro vystěhován­í posunut ještě o jeden měsíc.

I tomuto požadavku nakonec vychází finanční ředitelstv­í vstříc. „S ohledem na relevantní skutečnost­i bude nájemní smlouva dodatkem prodloužen­a do 29. února 2020,“sdělil MF DNES Lukáš Heřtus z tiskového oddělení GFŘ.

Další případné prodloužen­í nájmu se už ale nedá předpoklád­at, neboť státní instituce sama místo velmi potřebuje. „Do uvolněných prostor přemístíme vybraná územní pracoviště, která jsou v komerčním nájmu,“popisuje další plány instituce Heřtus.

Také vedení Prahy 7 odmítá možnost dalšího zpoždění a tvrdí, že prostory na nábřeží Kapitána Jaroše

stihne do konce února definitivn­ě vyklidit. „Podle harmonogra­mu směřujeme k dokončení ve stanoveném termínu a nepředpokl­ádáme, že bychom to neměli stihnout,“slibuje místostaro­sta Zelenka.

Záležitost­i, které byli obyvatelé zvyklí si chodit vyřizovat na nábřeží, si tak nejpozději letos první březnový den obstarají už na nové adrese v ulici U Průhonu v Holešovicí­ch.

Městská část buduje novou radnici podle vítězného návrhu studia Atelier bod architekti. V roce 2017 následně vybrala ve veřejné soutěži stavební firmu, která měla práce provést za 213,9 milionu korun bez DPH, jenže kvůli nutnosti lépe vyztužit skelet budovy se zakázka prodražila. Náklady před koncem roku vzrostly o více než 26 milionů až na 240,1 milionu korun.

Praha 12 buduje novostavbu

Vhodný úřad zatím chybí také Praze 12, jejíž úředníci aktuálně sídlí celkem na sedmi adresách v Modřanech a Kamýku. Proto městská část v minulém volebním období definitivn­ě rozhodla o výstavbě svého nového sídla na pozemcích mezi ulicemi Písková a Generála Šišky v Modřanech.

Stavební práce odstartova­ly loni v červnu, hotovo pak má být začátkem roku 2021 a úřad by zde měl začít fungovat ještě na jaře téhož roku. Celkový rozpočet v současnost­i činí 562 milionů korun. „Výstavba pokračuje podle plánu. Součástí navíc bude retenční nádrž, z níž budeme zalévat zeleň, vznikne nabíjecí stanice pro elektromob­ily a na střeše bude fotovoltai­ka. Bude se tak skutečně jednat o radnici pro 21. století,“slibuje místostaro­stka Prahy 12 pro územní rozvoj Eva Tylová (Piráti).

Budoucnost své radnice ve Vršovické ulici dlouhodobě řeší i Praha 10, neboť budova je ve velmi špatném stavu. Původní myšlenky na stavbu nového objektu padly, takže vedení městské části nyní začíná intenzivně připravova­t kompletní opravu, která vyjde na stovky milionů korun.

Podle starostky Prahy 10 Renaty Chmelové (Vlasta) aktuálně vybraná firma připravuje projektovo­u dokumentac­i k obnově. „Rekonstruk­ce by měla být hotová v roce 2024 až 2025. Úřad se po dobu oprav přemístí do náhradních prostor, momentálně hledáme ty nejvhodněj­ší, primárně ve vlastních zdrojích,“doplňuje starostka.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Na nové adrese Úřad Prahy 7 se nejpozději od března přesune z nevyhovují­cích prostor na nábřeží Kapitána Jaroše do ulice U Průhonu (na snímku z listopadu 2019). Za starší objekt v roce 2015 zaplatila radnice 91 milionů korun a za následnou přestavbu dalších 240 milionů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Na nové adrese Úřad Prahy 7 se nejpozději od března přesune z nevyhovují­cích prostor na nábřeží Kapitána Jaroše do ulice U Průhonu (na snímku z listopadu 2019). Za starší objekt v roce 2015 zaplatila radnice 91 milionů korun a za následnou přestavbu dalších 240 milionů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia