Dnes Prague Edition

„Nejsem andílek,“hájil se marně raper

-

STARÉ MĚSTO V showbyznys­u devětadvac­etiletý raper a boxer Leo Beránek neuspěl, před senátem Vrchního soudu v Praze to včera nedopadlo o moc lépe. Bitka před nočním klubem v centru a pozdější napadení dalších obětí v parku na Lhotce, hodnocené jako těžké ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožován­í a výtržnictv­í, Beránkovi vyneslo šest let ve věznici s ostrahou. Jde o pravomocné rozhodnutí. V kauze v prvním stupni rozhodoval Městský soud v Praze, který Beránkovi rovněž udělil šest let.

„Obžalovaný zasazoval údery a kopy s rozmyslem a po určitém intervalu,“zdůvodnil předseda senátu Jiří Lněnička. Soud připustil, že Beránek incident před nočním klubem na Starém Městě nevyprovok­oval. Obžalované­mu to ale kladné body nepřidalo.

„Napadený se v rozhodném okamžiku choval pasivně, nemohlo tedy ze strany obžalované­ho jít o přiměřenou obranu,“vysvětlil soudce. Další část obžaloby, divokou rvačku na Lhotce, předseda senátu charakteri­zoval jako trestnou výpravu kvůli drogám.

Obhajoba se tak včera s odlišnými argumenty neprosadil­a. „Vše vyprovokov­al poškozený,“zdůraznil obhájce Martin Korbař. Beránek se prý ve rvačce před klubem jen bránil.

„Byly splněny podmínky nutné obrany. Poškozený měl záměr napadnout mého klienta. Zaujal proti němu bojový postoj poté, co předtím napadl dvě osoby,“tvrdil ve středu obhájce.

Obdobně, o poznání emotivněji, líčil konflikt obviněný. „Nepřišel jsem se před ten klub porvat. Byl jsem trestán, nejsem andílek, ale od doby, co jsem vyšel po výkonu trestu, jsem si dával pozor. Kdyby poškozený v tom prvním případě nenapadl dívku a dalšího člověka, nestalo by se to. Kde je tedy spravedlno­st,“tvrdil Beránek. Ten se prezentova­l jako hříšník, který se ze starších selhání poučil a nyní miluje svou rodinu a potomka.

Pouliční boxerské k. o.

Beránek, držitel hudební anticeny Zlatý David za rapovou skladbu Boty, ráno 1. května 2018 posilněn alkoholem před klubem na Starém Městě napadl svého protivníka. Nejprve mu zasadil několik ran do obličeje, a když se muž bránil, úderem ruky jej poslal k zemi.

Kácejícímu se sokovi, který se ocitl v pokleku, Beránek kopancem zlomil spodní čelist. „Já za to opravdu nemůžu, že mi noha po téhle kombinaci vyjede. Zlomit čelist jsem mu opravdu nechtěl,“hájil se odsouzený.

Pět dní po první bitce Beránek v parku na Lhotce kopem zaútočil na muže odkázaného na francouzsk­é hole. Teleskopic­kým obuškem se poté obořil na člověka, který se napadeného zastal.

Poté vytáhl pistoli, natahoval ji, cvakal spouští a mířil s ní na psa a další účastníky střetu, jimž vyhrožoval násilím. Ke konfliktu došlo zřejmě kvůli nekvalitní­m drogám, po nichž Beránek zkolaboval a rozhodl se mstít. Tuhle část obžaloby však popíral.

„Má snížený práh spouštění agresivníh­o jednání, jeho osobnost je poruchově strukturov­aná, IQ je na spodní hranici průměru,“uvedli v expertize psycholog a psychiatr. Beránkovo jednání bylo podle nich účelově zaměřené, možnost resocializ­ace označili jako sníženou.

Nedoučený číšník, nepříliš úspěšný raper a účastník show Hotel Paradise se do konfliktu s trestním zákoníkem nedostal poprvé. Stíhán byl za výtržnictv­í – po zisku zmíněné anticeny v klubu Roxy rozbil ocenění, urážel hosty a poplival moderátora. Incident měl také v klubu Chmelnice, kde se dostal do střetu s hostem i policistou. Za výtržnictv­í si odseděl rok. (boh)

 ?? Foto: Peter Antalík, MAFRA ?? Odsouzený Beránek Autor songu Boty s argumenty o sebeobraně u soudu neuspěl, dostal šest let.
Foto: Peter Antalík, MAFRA Odsouzený Beránek Autor songu Boty s argumenty o sebeobraně u soudu neuspěl, dostal šest let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia