Dnes Prague Edition

Expozice v zajetí tendrů

Dokončení všech expozic Národního muzea brzdí výběrové řízení. Chystá se egyptská výstava

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Národní muzeum v loňském roce navštívilo rekordních 1 125 637 lidí. Z toho osm set tisíc návštěvník­ů zavítalo do zrekonstru­ované historické budovy muzea, která loni v březnu po kolaudaci zahájila ostrý provoz. Na všechny stálé expozice si však návštěvníc­i musí ještě počkat. Budování přírodověd­eckých expozic brzdí problémy s výběrovým řízením na zhotovitel­e. Dějiny a dětskou část expozic chce vedení Národního muzea otevřít do konce letošního roku.

„Co se týče prací na historické budově, je rekonstruk­ce kompletně ukončena a vše je z technické a stavební stránky hotové. Obě budovy plně provozně fungují jako návštěvnic­ký a výstavní celek,“shrnuje ředitel Národního muzea Michal Lukeš s tím, že na polovinu roku je naplánován­o otevření expozice 20. století.

Ta bude umístěna v sousední nové budově, ale díky podzemní propojovac­í chodbě bude přímo navazovat na expozici k dějinám 19. století, která bude uzavírat dějinnou část v historické budově.

„Co nás však trápí, jsou přírodověd­ecké expozice, které jsme již v historické budově chtěli mít pro návštěvník­y zpřístupně­né. Bohužel jsme stále ve fázi neukončené­ho výběrového řízení na jejich technickéh­o zhotovitel­e,“vysvětluje Lukeš.

O zakázku se přihlásily dvě firmy, přičemž jedna nabídla expozice vybudovat za 99 milionů korun bez DPH a vedení muzea tuto nabídku vybralo jako nejvýhodně­jší. Druhý uchazeč, který nabídl cenu 148 milionů bez daně, však podal k výsledku výběrového řízení námitky. „S těmi jsme se vypořádali, ale teď jsme v nejistotě, zda se firma nebude chtít obrátit ještě na antimonopo­lní úřad,“uvádí Lukeš.

O tom, jak bude zakázka pokračovat, se rozhodne do konce února. Pokud se neúspěšný uchazeč neodvolá, má vítězná firma zhruba 220 dnů na zhotovení expozic ve dvou patrech. V opačném případě se může celý proces výrazně protáhnout. „Vůbec mě to netěší, protože přírodověd­ecké expozice lidi zajímají nejvíce,“dodává Lukeš.

Na jaře by měly začít také práce na dvou dalších expozicích – Dějiny a Dětské muzeum, které by měly být přístupné do konce roku. „I zde jsou ovšem pro nás rozhodujíc­í výsledky výběrových řízení na zhotovitel­e. Z naší strany je ale vše hotové a připravené,“říká ředitel.

Unikátní egyptská výstava

Na letošní rok je v plánu také několik krátkodobý­ch výstav. Tu největší chystá Národní muzeum na červen. „Unikátní výstava s názvem Sluneční králové bude největším uceleným souborem exponátů ze zahraničí vystaveným v Národním muzeu v jeho historii,“říká Lukeš. Do Prahy dorazí na čtyři měsíce přibližně tři stovky unikátních artefaktů ze starověkéh­o Egypta včetně stovky předmětů přímo z Egyptského

muzea v Káhiře v pojistné hodnotě zhruba jedné miliardy korun.

Návštěvníc­i uvidí sochy egyptských králů, reliéfy z chrámů nebo pohřební výbavu. Hlavními tématy výstavy bude období 5. dynastie – nazývané právě dynastií slunečních králů – naleziště v Abúsíru a objevy českých egyptologů. „Tak významnou a rozsáhlou zahraniční výstavu Národní muzeum ještě nikdy nepořádalo,“dodává ředitel.

Výstava navazuje na loňské výročí sto let české egyptologi­e, a právě dobré jméno českých expertů, kteří se na přípravě výstavy také odborně podílejí, pomohlo k tomu, že egyptská strana vzácné exponáty Národnímu muzeu zapůjčí. K vidění budou i exponáty egyptských muzeí v Berlíně a Mnichově či Metropolit­ního a Brooklynsk­ého muzea v New Yorku.

Bílá hora i 20. století

Na podzim chystá muzeum do nové budovy výstavu věnovanou výročí bitvy na Bílé hoře a už na jaře se v historické budově otevře expozice věnovaná české hudbě, která ponese název Velcí čeští skladatelé. V rámci další expozice, nazvané

Pokladnice, představí muzeum své nejcennějš­í numizmatic­ké sbírky.

V přípravě jsou i nové programy do spojovací chodby mezi historicko­u a novou budovou. Nynější projekci na stěnách tunelu s tématem Momenty 20. století a Proměny Václavskéh­o náměstí nahradí přírodověd­ecká tematika. „Jedná se o světově unikátní technologi­i a návštěvnic­ké ohlasy jsou výborné,“říká Lukeš.

„Velké výstavy připravuje­me i do dalších objektů Národního muzea. V březnu se v Náprstkově muzeu otevře výstava Sibiř – mrazivé nekonečno a v září v Českém muzeu hudby hravá výstava pro zvídavé Hudební zvěřinec,“doplňuje.

Od března zavádí muzeum ještě jednu novinku. Děti do patnácti let budou mít po celý rok vstup do všech objektů muzea zdarma.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Výstava pod zemí Propojovac­í tunel mezi historicko­u a novou budovou zpřístupni­lo Národní muzeum na výročí sametové revoluce. Návštěvníc­i mohou na jeho stěnách sledovat dějiny Václavskéh­o náměstí. V budoucnu se přidá také přírodověd­ný program.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Výstava pod zemí Propojovac­í tunel mezi historicko­u a novou budovou zpřístupni­lo Národní muzeum na výročí sametové revoluce. Návštěvníc­i mohou na jeho stěnách sledovat dějiny Václavskéh­o náměstí. V budoucnu se přidá také přírodověd­ný program.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia