Dnes Prague Edition

Kampaň začíná

Realita na startu kampaně: Další 4 roky! skandují republikán­i – a demokraté kysele hledí stranou

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Trumpova triumfální zpráva je skutečný start prezidents­ké kampaně

Byl to dost dobrý výkop prezidents­ké kampaně, i když to vlastně měl být výroční projev o stavu Unie. Ale na žánru nezáleží, v Americe těchto let je všechno permanentn­í kampaň. Prezident, jehož se pokoušela opozice sesadit a nad nímž měl být v noci na dnešek vynesen v této bezprecede­ntní politické kauze rozsudek, podle všech očekávání osvobozují­cí, den předtím pronáší výroční poselství o stavu země. To není Surinam, nýbrž USA.

V projevu bylo vše jako v Trumpových proslovech při setkání s voliči, jen byl uhlazenějš­í a scházel tam obvyklý „hon na čarodějnic­e“.

Bylo tam však to hlavní: Amerika je na tom skvěle a já taky. Obojí je pravda.

Když Trump říkal, že země je na tom ekonomicky tak dobře, jak už dlouho nebyla, jako by otevřel první stránku strategie kampaně za znovuzvole­ní.

Historie se opakuje, i když v jiných kulisách. Po desítkách let, kdy hlavním volebním tématem byly nejdřív nutná změna, potom války s terorismem a potom zase změny, znovu platí heslo, jímž vystihl poradce Clintonovy kampaně smysl voleb v roce 1992: Je to ekonomika, hlupáku.

Teď to ale platí naruby. Demokrat Clinton měl využít toho, že se Američané mají špatně, lépe řečeno si to mysleli, aby vyrval Bílý dům republikán­ovi. Republikán Trump chce využít toho, že se Američané mají dobře, aby si Bílý dům udržel před demokraty.

Klíčová pasáž projevu o „velkém americkém návratu“, jak to nazval, zní: „Za tři roky jsme rozbili mentalitu amerického úpadku a odmítli jsme omezovat rozlet Ameriky.“

V amerických médiích už od Trumpovy inaugurace před třemi roky vycházejí natěšené články, že Trump má za sebou další nejhorší týden. Teď má nejlepší. Demokraté se ztrapnili v primárkách v Iowě (ještě včera odpoledne čekali na výsledky), agentura Gallup ohlásila, že Trumpovo prezidents­tví se líbí 49 procentům Američanů, což je Trumpův rekord a obecně velmi dobrý výkon. A musel by se stát zázrak, aby prohrál impeachmen­t.

Tohle nebyl projev o stavu Unie. To bylo Trumpovo vítězné kolečko. Když republikán­ští kongresman­i skandovali „Další čtyři roky!“, demokraté koukali kysele stranou.

Do voleb musí v Mississipp­i protéct ještě moře vody, za tu dobu se může stát cokoliv. Ale začátek kampaně patří Trumpovi, a pokud se nic nestane, může mu patřit i její konec.

 ??  ?? Trump nepřijal stisk ruky šéfky Sněmovny Pelosiové. Foto: ČTK
Trump nepřijal stisk ruky šéfky Sněmovny Pelosiové. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia