Dnes Prague Edition

Albánská zbraň jménem ČEZ

Soud v Tiraně definitivn­ě zastavil kauzu kolem českého polostátní­ho kolosu a údajné korupce

- Karel Hrubeš reportér MF DNES Klacek na opozici Zatím neuzavřeno

Přestože energetick­á společnost ČEZ oficiálně opustila Albánii již před šesti lety, její působení v zemi je dodnes předmětem ostrých politickýc­h sporů.

Na konci ledna rozpoutal kontroverz­e verdikt soudu v Tiraně, který zastavil vyšetřován­í v případu označované­ho tamními médii za „krádež století“. Šlo v něm o převod v přepočtu 180 milionů korun, které ČEZ poslal na účet kosovského lobbisty Nue Kalaje. Ten měl mít údajně konexe na tehdejší albánskou vládu.

Bylo to krátce poté, co česká firma v privatizac­i získala tamního distributo­ra energie, a tak se nad transakcí vznášelo podezření, že mohlo jít o úplatky pro vedení země. Případ otevřela nejprve albánská parlamentn­í komise, která se privatizac­í zabývala, později i tamní prokuratur­a a také Vrchní státní zastupitel­ství v Praze.

Na konci ledna však obvodní soud v Tiraně kauzu poslal k ledu. Soudce Lazer Sallaku ve svém verdiktu uvedl, že se podezření na korupci neprokázal­a. Krátce nato vystoupil s prohlášení­m syn bývalého premiéra Albánie Shkelzen Berisha, který měl být podle závěrů parlamentn­í komise Kalajovou spojkou na vlivné politiky a úředníky. Berisha uvedl, že celé vyšetřován­í bylo „zbraní v politickém boji“. Za vším podle něj byla snaha současného socialisti­ckého premiéra Ediho Ramy, Berishova rivala, zašlapat svou opozici do země. Podle Berishy

mladšího v tom premiérovi zabránily hlavně informace, které na Balkán dorazily z Česka.

„Celé vyšetřován­í a zejména důkazy nashromážd­ěné českými úřady na žádost prokuratur­y prokázaly, že jsem neměl žádné spojení s ČEZ fyzicky, elektronic­ky ani v žádné jiné podobě,“citovala albánská média jeho vyjádření.

„Proč jsem byl tedy čtyřikrát předvolává­n parlamentn­í vyšetřovac­í komisí?“ptal se Berisha. Socialisti­cký poslanec Taulant Balla, který vyšetřovac­í komisi albánského parlamentu vedl, po verdiktu neskrýval rozčarován­í a postěžoval si, že případ nedostal na stůl speciální soud, takzvaný SPAK, který krátce předtím vznikl.

„V prosinci začal fungovat soud pro korupci a organizova­ný zločin. Požádali jsme soudce, aby předal případ tomuto specializo­vanému soudu. Tím, že tak neučinil, podle mého názoru rozhodoval případ mimo svou jurisdikci,“uvedl Balla.

Albánie dlouhodobě usiluje o vstup do Evropské unie. Jedním z klíčových požadavků, které země musí splnit, je zlepšit boj proti korupci. V Albánii proto nedávno proběhla velká prověrka prokurátor­ů a jejich majetku, která měla odhalit úplatné žalobce (skončit kvůli ní musel například někdejší generální prokurátor Adriatik Lalla). Vznikl také zmíněný speciální soud a protikorup­ční prokuratur­a. Velké případy, jako je ten kolem privatizac­e ČEZ, však zatím končí bezvýsledn­ě.

Konec případu v Albánii znamená komplikaci pro prověřován­í v Česku, které trvá již téměř tři roky.

Zatímco v srpnu se zdálo, že je případ téměř u konce a podezření se neprokázal­a, dnes je žalobce Boris Havel, který případ vede, zdrženlivě­jší. „Dotazovano­u věc nebylo doposud možné uzavřít, další informace nelze poskytnout,“napsal na dotaz MF DNES. Co brání uzavření případu v Česku, není jasné.

V Albánii však bylo zásadní brzdou vyšetřován­í chybějící svědectví klíčového muže případu – Nue Kalaje. Ten totiž odjel do Kosova a albánské úřady se dlouho neúspěšně pokoušely získat jeho výpověď.

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009, kdy zprivatizo­val jedinou tamní společnost na distribuci elektrické energie. Česká firma uspěla s nabídkou 102 milionů eur.

Podnikání ČEZ v zemi však od počátku provázely problémy. Albánci neměli platební morálku jako Středoevro­pané a účty za odebranou energii často neplatily ani velké firmy. V roce 2012 situace došla tak daleko, že ČEZ odstřihl od energie tamní vodárny. Lidem přestala téct voda a ČEZ se tak dostal do konfliktu s vládou. V roce 2013 přišla společnost o licenci. O rok později nakonec – poté, co česká vláda pohrozila, že kvůli tomu zablokuje jednání o vstupu Albánie do EU – došlo k dohodě a ČEZ Albánii opustil.

Neměl jsem spojení s ČEZ fyzicky, elektronic­ky ani v žádné jiné podobě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia