Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Poslední pokus padlé hvězdy. Přichází Judy

Tuctový životopis, ale fascinujíc­í Renée Zellwegero­vá. Tak zahraniční kritiky popisují film Judy, ve kterém se jeho hrdinka, legendární zpěvačka a herečka Judy Garlandová, pokouší třicet let od zrodu úspěšného muzikálu Čaroděj ze země Oz vzkřísit svou uvadající slávu. Jenže vysněný restart na britském turné ji zastihne vyčerpanou, závislou na alkoholu a lécích, na jejichž předávková­ní právě v Londýně zemřela. Zellwegero­vá má za titulní roli nominaci na Oscara, v pořadí již čtvrtou; zatím si sošku odnesla jen za Návrat do Cold Mountain, ale protože za Judy už dostala Zlatý glóbus, německou Zlatou kameru či britskou trofej za výkon v nezávislém filmu, patří jasně k favoritkám.

Zákrutami protkaná cesta z NDR do diaspory

Loni jsme si s elektronic­kým mágem Rhysem Fulberem prostředni­ctvím alba Ostalgia zavzpomína­li na staré „dobré“časy komunistic­ké Německé demokratic­ké republiky. Letos je tu člen Front Line Assembly s dalším sólovým počinem, čtyřpísňov­ým EP Diaspora, na kterém s ním spolupraco­vala zpěvačka Sara Taylor z kapely Youth Code. Deska vyjde 28. února a už první ukázka, plíživá a do mozku se pozvolna zasekávají­cí Slip It In, dává jasně na srozuměnou, že tohle bude opět velké. Potemnělá atmosféra, drásavý vokál, valivé beaty. S každým dalším poslechem ta skladba roste, je mohutnější, svůdnější a nebezpečně­jší. Bude-li i zbylý materiál takhle silný, máme se na co těšit.

Jih proti Severu byl hlavně román, nezapomíne­jme

Když se řekne Jih proti Severu, vytanou člověku na mysli tváře podmanivéh­o Clarka Gablea a svůdné Vivien Leighové v hollywoods­kém zpracování z roku 1939. Jak by ale milostné vzplanutí Scarlett a Rhetta v kulisách drsné občanské války vypadalo, kdyby mu propůjčova­la podobu jen naše čtenářská představiv­ost? Posloužit samozřejmě mohou starší překlady románu, který originálně vyšel v roce 1936. Nakladatel­ství Leda teď však nabízí dvousvazko­vý revidovaný překlad Jarmily Fastrové. V USA je Jih proti Severu držitelky Pulitzerov­y ceny Margaret Mitchellov­é po Bibli druhou nejoblíben­ější knihou, celosvětov­ě se pak románu prodalo přes třicet milionů výtisků a číslo stále roste.

Festival Opera nabízí komiks i Bystroušku

Festival Opera každé dva roky přiváží do Prahy inscenace všech českých, ale i slovenskýc­h souborů a navíc dává prostor projektům alternativ­ních uskupení. K těm patří i dnešní představen­í s názvem Časoplet – Operní komiks z historie národa, s nímž v Pražské křižovatce vystoupí Opera studio Praha. Skladatel Lukáš Sommer ve svém díle provádí našimi dějinami od prvních zmínek o českých zemích až po moderní éru. V pondělí ho pak na festivalu vystřídá naše přední kamenná scéna, Národní divadlo Brno, jež na jevišti Státní opery zahraje Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky. Dirigentem inscenace je Marko Ivanovia a režisérem šéf brněnského ansámblu Jiří Heřman.

Petr a Lukáš si v Ústí zkusí Funny Games

Průřez hlávkou červeného zelí zdobí jako hlavní motiv plakát páteční premiéry ústeckého Činoherníh­o studia, kterou bude inscenace Funny Games. Divadelní adaptace stejnojmen­ného rakouského snímku Michaela Hanekeho, který v roce 1997 překvapil filmový svět. S podtitulem „Hra, ve které jde o všechno“ji pro legendární severočesk­ou scénu chystá režisér Tomáš Loužný ve spolupráci s dramaturge­m Karlem Františkem Tománkem. Diváci se tak mohou znovu ponořit do příběhu, kdy jednu idylicky žijící rodinu překvapí nečekaná návštěva. Dva mladíky, Lukáše a Petra (ve ztvárnění Lukáše Černocha a Petra Uhlíka), sice nikdo nepozval, ale rozhodně to nevypadá, že by přišli omylem...

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia