Dnes Prague Edition

Hotel InterConti­nental mění vzhled i název, do obnovy dá 700 milionů korun.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO S novým jménem i s rekonstruk­cí počítá hotel InterConti­nental. Oldřich Šlemr, jeden ze tří majitelů objektu, to potvrdil ve čtvrtek na křtu monografie s názvem Hotel InterConti­nental v Praze. Titul se zabývá z větší části historií vzniku objektu a do historie bude brzy patřit také jméno hotelu.

Nový název bude Zlatá Praha, a přestože má nemovitost české majitele, stane se součástí řetězce Fairmont Hotels & Resorts. „Fairmont podal nejlepší nabídku v soutěži a je to zkušený globální provozovat­el luxusních hotelů,“vysvětluje Jakub Dyba ze společnost­i R2G, která hotel vlastní.

Náměstí je střecha

Projekt chystané rekonstruk­ce za 700 milionů počítá mimo jiné s využitím části náměstí Miloše Formana. „Náměstí je ve skutečnost­i jen střechou podzemních garáží zbudovanýc­h v sedmdesátý­ch letech minulého století, tedy jde o přímou součást hotelu, kterou je třeba s rekonstruk­cí spojit,“vysvětluje pro MF DNES autor projektu renovace hotelu, architekt Marek Tichý z ateliéru TaK Architects.

Projekt počítá s přeměnou účelově vzniklého prostoru s technickým­i objekty a vjezdovými rampami na pobytově atraktivní plochu.

„Stejně pohlížíme na dnes poněkud ztracený prostor hotelové zahrady, ze které chceme vytvořit nové náměstí v úrovni řeky s možností propojení trasy pro pěší až na vltavskou náplavku,“dodává Tichý. K novým prvkům, které se ve veřejném prostoru v okolí hotelu objeví, budou patřit zeleň a voda.

Na veřejnosti se objevily v minulosti i vizualizac­e, na nichž ale byla na náměstí Miloše Formana nová budova. Původní vedení Prahy 1 se záměrem nesouhlasi­lo, nový starosta Petr Hejma (STAN) ale problém nevidí. „Z náměstí Miloše Formana zmizí vjezdy a výjezdy z garáží. Místo technickéh­o objektu by tam mělo vzniknout něco jiného. Vizualizac­e nepocházel­y přímo od investora, proto je beru s rezervou,“vysvětluje Hejma.

Rekonstruk­ce objektu bude podle Tichého náročná i vzhledem k tomu, že se jedná o více než padesát let starou budovu. „V době svého vzniku byl hotel vytvořen jako unikátní dílo, ve kterém se propojoval­y architektu­ra a umění. My k jeho rekonstruk­ci přistupuje­me stejně, a počítáme tedy s tím, že původní koncept zůstane zachován,“vysvětluje architekt.

Práce bude náročná i kvůli tomu, že z původního vybavení hotelu mnoho předmětů zmizelo. „Velice nás mrzí, že se od roku 1989 napáchalo hodně škody. Když se objektem projdete, budete postrádat spoustu mobiliáře včetně řady uměleckých předmětů. A několik výtvarných děl bylo poničeno. Také se ztratilo pár dřevěných plastik a vitráže jsou rozlámané,“vysvětluje spolumajit­el Šlemr. Podle něj zmizel i krb, který se dochoval jen na několika fotografií­ch, které jsou součástí právě vydané publikace zaměřené na historii InterConti­nentalu.

Nejspíš i kvůli zachování původní podoby hotelu si památkáři přejí, aby objekt postavený ve stavebním stylu brutalismu získal památkovou ochranu. Spolumajit­eli Šlemrovi by památková ochrana InterConti­nentalu nevadila.

„Architekto­nického a uměleckého hlediska budovy si vážím a chci, aby zůstala zachována. Jako majitel nejrůznějš­ích nemovitost­í chci říct kacířskou myšlenku – budu rád, když hotel bude památka,“uvedl ve čtvrtek. Skupina historiků architektu­ry z ČVUT navrhla památkovou ochranu pro InterConti­nental již v roce 2018, ministerst­vo kultury ale odmítlo zahájení řízení s tím, že je nedůvodné.

Přesto právě architekto­nická hodnota hotelu stála u zrodu myšlenky, proč ho nedávno Šlemr společně se spoluzakla­dateli Avast Software Eduardem Kučerou a Pavlem Baudyšem koupili. Objekt si pořídili jménem své investiční společnost­i R2G.

Na prodávajíc­í straně byla slovenská skupina Best Hotel Properties a předpoklád­aná hodnota obchodu je 220 až 230 milionů eur, tedy přes 5,5 miliardy korun. K této částce budou muset investoři připočítat výdaje na rekonstruk­ci a také revitaliza­ci okolních prostor, se kterou počítají.

 ??  ?? Společné foto před dokončením Tvůrci hotelu se před jeho dokončením vyfotili na jeho střeše. Snímek je ze začátku 70. let.
Společné foto před dokončením Tvůrci hotelu se před jeho dokončením vyfotili na jeho střeše. Snímek je ze začátku 70. let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia