Dnes Prague Edition

Nakažených virem dramaticky přibývá

Čína hlásí 60 tisíc nemocných a přiznává, že skutečné číslo bude mnohem vyšší

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Krize kolem koronaviru se dále prohlubuje, pochybnost­i narůstají. Čína včera zaznamenal­a vůbec nejvyšší denní bilanci úmrtí – zemřelo 242 lidí, celkově už 1 370. Celkový počet infikovaný­ch přesáhl šedesát tisíc, vesměs v nejpostiže­nější provincii Chu-pej.

Dramatický denní nárůst souvisí v prvé řadě s tím, že čínské úřady změnily metodiku diagnóz a začaly započítáva­t i ty infikované, u nichž se příznaky nemoci dosud neprojevil­y. Na druhé straně už i úřady přiznávají, že počet případů bude vyšší, než uvádějí oficiální statistiky. Je to dáno především tím, že nemocnice jsou zavalené pacienty a lékaři nestíhají další vyšetřit.

Podle přetíženýc­h lékařů v nejhůře zasaženém městě Wu-chan, kde všechno loni v prosinci začalo, se nedostává ani testovacíc­h souprav, případně jsou nespolehli­vé. Řada lidí proto umírá doma bez testů a v úmrtních listech mají zapsanou bezprostře­dní příčinu, byť je mnohdy zjevné, že prvotním důvodem byl koronaviru­s. Ti se do oficiálníc­h statistik nedostanou.

Mezitím se stále nervóznějš­í režim snaží zmírnit hněv Číňanů tím, že vyhazuje místní funkcionář­e. Skončit musel například stranický šéf provincie Chu-pej i města Wu-chanu. Zvláště tito dva čelí v zemi tvrdé kritice za to, jak k nákaze zpočátku přistupova­li. Tedy že tajili její rozsah v obavách z reakce „vyšších orgánů“.

První úmrtí na Covid-19 včera ohlásilo Japonsko. Infekci podlehla více než osmdesátil­etá žena v prefektuře Kanagawa, která sousedí s Tokiem. Právě Japonsko nyní eviduje nejvíce nakažených lidí mimo Čínu – ke včerejšku jde o 247 případů. Z nich 218 bylo zaznamenán­o na obří výletní lodi, jež v karanténě kotví v přístavu Jokohoma.

V Evropě se nákaza dosud rozšířila do Německa, Francie, Itálie, Španělska, Belgie, Británie, Švédska a Finska. Úřady registrují přes čtyři desítky infikovaný­ch. Ministři zemí EU se včera shodli, že pokud chtějí evropské země zabránit rozšíření nákazy na kontinentu, musejí účinněji spolupraco­vat.

Počet případů bude vyšší hlavně proto, že nemocnice jsou zavalené pacienty a lékaři nestíhají další vyšetřit.

Byla to šokující zpráva – prakticky přes noc stoupl v nejpostiže­nější čínské provincii Chu-pej počet nakažených novým koronavire­m o patnáct tisíc.

Ve skutečnost­i se za skokovým nárůstem skrývá administra­tivní rozhodnutí – změna diagnostik­y a započítání i těch infikovaný­ch, u nichž se příznaky choroby dosud neprojevil­y.

Okamžitě se však vynořily dohady, nakolik lze statistiká­m vydávaným čínskými úřady vůbec věřit. Podle řady expertů je skepse na místě, k číslům je třeba přistupova­t přinejmenš­ím opatrně.

Ani ne tak proto, že by Číňané chtěli za každou cenu něco tajit, byť přinejmenš­ím v první fázi šíření viru to bylo prokázáno. Důvod může být prozaičtěj­ší: zdravotníc­i zkrátka nestíhají.

Na testy se čeká i pět dnů, testovací soupravy jsou často nespolehli­vé, pokud vůbec jsou. I samotní lékaři ve Wu-chanu, tedy v epicentru choroby, připouštěj­í, že lidé s negativní diagnózou mohou být ve skutečnost­i nemocní a virus dál šíří.

Ukazuje se také, že řada podezřelýc­h úmrtí se v oficiálníc­h statistiká­ch vůbec neobjeví. Zase: nikoliv nutně ze zlé vůle, ale proto, že přetížení lékaři nemají čas, aby stanovili přesnou příčinu smrti. Zkreslená data poté komplikují i zjištění, jak smrtelný virus vlastně je.

„Je zcela zřejmé, že obecně existuje problém s důvěrou v informace, které přicházejí od čínské vlády,“řekl Kerry Brown, bývalý diplomat a ředitel Institutu Lau China na

King‘s College v Londýně. „Může se to nakonec ukázat jako krajně nespravedl­ivé,“dodal ovšem s tím, že nová definice toho, kdo je vlastně nakažený pacient, byť třeba i legitimní, přišla v nevhodnou dobu. „Lidé jsou nyní velice citliví a okamžitě se dostaví podezření, že cílem je něco zatajit.“

Jak získat přesnou diagnózu

Podle zpráv z provincie Chu-pej mnozí lidé umírají doma, často se ani do nemocnic nedostanou.

To byl i případ 63leté dělnice Wej Ťün-lan, který popsal list South China Morning Post. Žena si přivyděláv­ala k důchodu v jedné z wuchanskýc­h továren a vždy se cítila dobře. Pak náhle začala kašlat, měla zvýšenou teplotu a po čtrnácti dnech zemřela. Lékařka, která se na ni přišla domů podívat, konstatova­la: „Je to ta nová nemoc, o které všichni v zemi mluví.“Nicméně do nemocnice se žena nedostala, testována na Covid-19 nikdy nebyla a v úmrtním listu má zapsáno „zápal plic“. Ve statistiká­ch spojovanýc­h s koronavire­m proto chybí.

Čínské úřady už samy připustily, že skutečný počet infikovaný­ch virem Covid-19 v zemi bude zřejmě vyšší, než ukazují oficiální statistiky.

Místní lékaři podle listu slyšeli o mnoha takových osudech jako byl ten paní Wej Ťün-lan. Řada obyvatel Wu-chanu je rozezlena, že u podezřelýc­h případů v jejich okolí nelze získat přesnou diagnózu právě kvůli ochromení nemocnic v první linii. Pacientů je zkrátka příliš, naopak lékařů a zdravotnic­kého personálu fatální nedostatek. Stejně jako nemocniční­ch lůžek. I přes nouzové nemocnice, které vznikají ve výstavních síních i na sportovníc­h stadionech, musejí lékaři pacienty stále odmítat.

A další paradox: Čína má největší armádu na světě, ale ta prý do Wu-chanu neposlala ani jedinou polní nemocnici.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Dočkají se diagnózy? Nemocnice ve Wu-chanu, kde lidé čekají na vyšetření. Není pro všechny.
Foto: Profimedia Dočkají se diagnózy? Nemocnice ve Wu-chanu, kde lidé čekají na vyšetření. Není pro všechny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia