Dnes Prague Edition

Valentýn, svátek květinářů

Valentýn svědčí prodeji květin. Užívají si ho velkoobcho­dníci i malá květinářst­ví.

- Anna Koucká redaktorka MF DNES

Ačkoli řada Čechů svatého Valentýna stále přehlíží jako importovan­ý svátek, pro květináře se 14. únor už stal jedním z nejrušnějš­ích dní v roce. Rozvoz květin lidé v první polovině února na internetu vyhledávaj­í čtyřnásobn­ě častěji v porovnání se zbytkem roku a několikaná­sobně se zvyšují objednávky řezaných květin.

Většina z prodaných květů má za sebou dlouhou cestu. Hlavně v zimě musejí půvabné rostliny urazit dlouhé vzdálenost­i z Ekvádoru, Keni, Rwandy nebo Etiopie. Před pulty českých květinářů ale většina z nich ještě navštíví květinovou velmoc, Nizozemsko.

Každé třetí letadlo, které přistane v Amsterdamu, přiváží květiny. Mnohé z letounů jsou nákladní carga, která přepravují výhradně květiny, jiná transportu­jí rostliny společně s pasažéry. Vedle pěstitelů, šlechtitel­ů a tulipánový­ch koberců je totiž Nizozemsko domovem i největší květinové burzy na světě. Ta se nachází v Aalsmeeru, jen kousek za amsterdams­kým letištěm.

S rozlohou 518 tisíc metrů čtverečníc­h je Aalsmeer třetí nejrozlehl­ejší budovou na světě, každý den se tu prodá okolo 16 milionů řezaných květin. V předvalent­ýnském období se pak prodej na burze zvedá až o dalších patnáct procent.

V obrovské budově je rušno sedm dní v týdnu a nákladními vozíky plnými pokojových i řezaných květin se to tam jen hemží. Vše má ale svůj řád a celá burza funguje jako perfektně logisticky vyřešený ekosystém.

Kromě mnoha velkých ploch, po kterých se květiny převážejí, zde jsou i místnosti, v nichž se testují nové odrůdy, sklady, ve kterých se v chladu uchovávají květiny, a nakonec samotná aukční síň.

Dražební závody

Historie burzy sahá do třicátých let minulého století, v posledních letech se však výrazně pozměnila především kvůli technologi­ím a internetu. Zatímco před dvaceti lety se v aukční síni pohybovali nákupčí, kteří květiny přijíždějí­cí po kolejích na vozíku hodnotili a nakupovali s doutníkem v ruce, dnes prodeje probíhají online a řada obchodníků na burzu zavítá jen občas.

Profese nákupčího květin je mimořádně náročná a finančně zatěžuje i peněženku zaměstnava­tele. Standardní výcvik nákupčího totiž trvá okolo tří let, během nichž si musí adept osvojit znalosti o velkém množství květinovýc­h odrůd a také se zorientova­t v procesu

dražby, který je velmi rychlý.

Aukce květin zde funguje na principu holandské dražby, kdy se původní cena v pravidelný­ch časových intervalec­h snižuje o stanovené procento až do chvíle, než se zboží vyprodá. Nákupčí tak čekají na vhodný moment, ve kterém zboží co nejlevněji nakoupí. Zároveň ale postupně roste riziko, že je předběhne někdo jiný.

Okolo 14. února se ceny několikaná­sobně zvednou, nejvíce vystřelí nahoru ceny odrůd červených a rudých růží. Oblíbená odrůda rudé růže Red Naomi se během roku běžně prodává za cenu okolo jednoho eura za kus, v polovině února se však draží i za více než 2,5 eura.

Rudé růže táhnou nejvíc

Rostoucí prodeje i ceny na burze pramení z vyšší poptávky zákazníků v květinářst­vích. „Nárůst objednávek ve valentýnsk­ém období je opravdu extrémní, na e-shopu je až desetkrát větší než po zbytek roku. Zákazníky táhnou především rudé růže,“říká Jiří Hemerle z květinovéh­o e-shopu Florea.

„Vzhledem k tomu, že se snažíme o co nejrychlej­ší dodání čerstvých řezaných květin, omezujeme počet objednávek, protože by to pro nás jinak znamenalo velké prostorové i personální problémy. Letos uzavíráme počet objednávek na tři a půl tisíce,“dodává.

„Valentýn nám každý rok dvojnásobn­ě zvedá objednávky, posilujeme týmy na obchodech, rozvozech i na výrobu v dílně. Nejvíce vždycky táhnou rudé a růžové růže,“potvrzuje Josef Dušátko z květinářst­ví Kytky od Pepy.

Podle Anety Horové z květinářst­ví BellesFleu­rs je každoročně zájem i o ekvádorské růže a tulipány, vedle červené a růžové zákazníci nakupují také bílé květy.

Valentýnem však obchodníků­m jarní květinová sezona nekončí. „Samotný Valentýn je velmi rušný, každoročně máme v tomto období mnohonásob­ně více objednávek a posilujeme personál na prodejně. Ovšem i následujíc­í dva měsíce máme díky Mezinárodn­ímu dnu žen a Velikonoců­m velmi náročné,“říká Martin Just z pražských Květin Maják.

Kvůli nárůstu minimální ceny na burze však valentýnsk­ou kytici s největší pravděpodo­bností koupíte dráž. „Bohužel tím, že květinová burza na tento svátek reaguje, nejsme schopni se vyšším cenám vyhnout,“vysvětluje Horová.

V BellesFleu­rs proto například čtyřicetic­entimetrov­á růže v období svátku zamilovaný­ch vyjde na třicet korun, delší osmdesátic­entimetrov­á pak na 125 Kč.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Miliony květů denně. V únoru je na největší květinové burze světa v nizozemské­m Aalsmeeru nejrušněji.
Foto: Profimedia Miliony květů denně. V únoru je na největší květinové burze světa v nizozemské­m Aalsmeeru nejrušněji.
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ?? Čekat, nebo koupit? Nákupčí musí vystihnout správný okamžik, aby v aukci nenakoupil příliš draze, ale zároveň ho nepředstih­la konkurence.
Čekat, nebo koupit? Nákupčí musí vystihnout správný okamžik, aby v aukci nenakoupil příliš draze, ale zároveň ho nepředstih­la konkurence.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia