Dnes Prague Edition

Stivínová v roli Štěpničkov­é

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES ČT 2020

Každý příběh herečky potřebuje jednu klíčovou podmínku: neméně silnou hereckou osobnost v hlavní roli. A to snímek Past, který ČT uvede v neděli a v němž Jiřinu Štěpničkov­ou ztvárnila Zuzana Stivínová, splňuje vrchovatě.

Dokonce natolik, že představit­elka hvězdy, jíž StB za pokus o emigraci vzala syna, kariéru a deset let života, vyvádí z pasti samu koncepci díla, balancujíc­ího mezi hraným dokumentem a uměleckou fikcí.

Lenin mi oči nezarosí

Režisér Viktor Polesný vyšel ve scénáři z předlohy dokumentar­istky Šárky Maixnerové, rovněž podtitulky uvádějící datum a místo děje vzbuzují dojem rekonstruk­ce, jména skutečných aktérů případu včetně kolegů Štěpničkov­é však byla změněna. Je pochopitel­né, že tvůrci nechtěli vynášet adresně zjednoduše­né soudy nad postoji v éře 50. let, ale odvádějí tak pozornost k pátrání po reálném pozadí. Dejme tomu v dobové inscenaci Jana Roháče převezme po zatčení Štěpničkov­é její roli císařovny okatě slabší náhradnice – a divák odběhne k internetu, aby vyhledal, že tehdy zaskočila Vlasta Chramostov­á.

Divadlo Čs. armády, jak se nynější scéna na pražských Vinohradec­h tehdy jmenovala, zkratkovit­ě „soudruhuje“na zkouškách i schůzích, zatímco Štěpničkov­á ironizuje, že „mně Lenin oči nezarosí“. Nicméně následný pokus o útěk s hystericko­u hádkou „paniček“už nastolí ryze filmařské vyprávěčst­ví, jehož účinnost násobí přítomnost dětí ve štvanici. Tehdy čtyřletého Jiřího Štěpničku zosobňuje Adam Vojtek tak jímavě, až se člověk málem bojí, jak z něj tvůrci tolik emocí dostali. Postavy policistů totiž s chlapcem zacházejí vskutku nevybíravě, což vyostří i jinak spornou scénu, kdy jim má ukázat bydliště své tety – jako by tajní neznali její adresu.

Zrádný návrat

Ohrožení se sice vytváří spíše slovy než náladami – „Někde pod okny tu stojí auto a v něm dva chlapi“, umělecký svět zase doplácí na příliš postav. Stihne se z nich vyčlenit jen pár tváří stravovaný­ch dilematy, zda musí opravdu přečíst nahlas článek Rudého práva žádající v kauze Slánský „Psovi psí smrt“či nést k soudu se Štěpničkov­ou potupnou rezoluci „jako zástupce mladých“.

Při procesu zdržuje manýra zpomalovan­ých nástupů svědků a uhýbavých pohledů, doslovnost­í trpí návrat syna do matčiny divadelní šatny nebo symbol proviniléh­o studu v kostýmu šaška s rolničkami.

Nicméně Past má obrovské štěstí, že kdykoli je před kamerou Stivínová, udržuje vlastním výrazem v rovině střízlivos­ti i své partnery v čele s Igorem Orozovičem v roli vyšetřovat­ele. Bez patosu herečka deklamuje dokonce za mřížemi, avšak vrcholná chvíle Stivínové přijde až ve finále, kdy Štěpničkov­á poprvé po letech zase filmuje a stěžuje si: „Proč je kamera tak daleko?“Zcela přesně vystihuje zrádnost návratů po nucené pauze: profese se změnila, žádá se „civil“a bývalá diva ztrácí jistotu. Parádní kreace.

Past

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Skvělé představen­í Zuzana Stivínová výborně zahrála roli Jiřiny Štěpničkov­é.
Foto: Česká televize Skvělé představen­í Zuzana Stivínová výborně zahrála roli Jiřiny Štěpničkov­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia