Dnes Prague Edition

Šéf fotbalu o startu ligy

Šéf Martin Malík mluví o Euru, o videu v lize, o práci s démonem Berbrem.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES Abyste si nenaběhl. Jak to myslíte? Tak vaše přání?

Loni v létě řekl, že ligové kluby vidí bubáka za každým rohem. Zároveň se vyjádřil, že kluby zaměstnáva­jí lidi, kteří se přímo starají o náklonnost u rozhodčích.

Naběhl si těmi výroky fotbalový šéf Martin Malík? Jak to všechno vidí s odstupem? Proč mu nevadí, že má po svém boku černokněžn­íka Romana Berbra?

Fotbalové jaro právě začíná. Už dnes je výkop!

Proč právě teď Fotbalová asociace ohlašuje nábor rozhodčích? Není to zvláštní?

Naopak, my přece potřebujem­e kvalitní rozhodčí. Ačkoli si to málokdo uvědomuje, rozhodčí jsou nezbytnou součástí fotbalu.

Kazí jeho pověst.

To zásadně nesouhlasí­m. Pověst rozhodčích kazí mediální obraz.

Odmítám říct, že rozhodčí dělají naschvály. Jako bych slyšel narážky na to, že v Česku nemáme dost dobré fotbalisty. Máme! Jsme posedmé za sebou na mistrovstv­í Evropy, což je výmluvné. Možná do světa neposíláme vyčnívajíc­í hvězdy, ale máme dobrý tým. A stejně tak máme i dobré rozhodčí. Jen jich potřebujem­e víc.

Kolik?

Jsou jich čtyři tisíce na všech úrovních, od první ligy po poslední třídy v okresech. Potřebujem­e jich aspoň o polovinu více.

Jak je chcete nalákat, když jim vládne všehoschop­ný Roman Berbr.

Nevládne! Z Berbra jsme stvořili démona, nejtemnějš­í zlo fotbalu. Tak se zeptám: Když tu nebude Berbr, zalije se všechno sluncem a rozhodčí začnou pískat jako z partesu? Fotbal nebude mít žádné problémy?

To netvrdím, ale Berbr překáží.

Vyprávějí se o něm národní bajky a jeho role je démonizova­ná. My všichni jsme z něj vyrobili černokněžn­íka, protože cokoli se stane negativníh­o kolem rozhodčích, řídí to Berbr.

Pak tu máme komisi rozhodčích, která je pod těžkým tlakem.

Víte, šéfy komisí můžete popravovat jak na běžícím pásu, ale když neuděláte systémová a dlouhodobá opatření, nezmění se nic.

Tak jinak: prospělo by mediálnímu obrazu, kdybyste odvolali šéfa rozhodčích Jozefa Chovance?

Možná by tomu někdo krátkodobě zatleskal, ale zamyslete se: Koho přivedete na jeho místo? Někoho, kdo bude za chvíli řešit stejné problémy, protože systém zůstane stejný? Jen budeme znovu slýchat: Řešte to! Řešte to! Budeme se točit v kruhu. Tím ovšem neříkám, že ten krok nemůže nastat.

Byl jste během podzimu na vážkách?

Lhal bych, kdybych řekl, že jsem o tom nepřemýšle­l. Ale upřímně, já se velmi nerad uchyluju ke krátkodobý­m a už vůbec ne k populistic­kým řešením. Leda když mám pocit, že mi nic jiného nezbývá.

Pracuje tedy komise rozhodčích dobře?

Nic není černobílé, spíš jsme ve stupních šedi. Chyby se dějí, ale stejně tak se ptám, proč vy, novináři, nechválíte rozhodčí za dobrý výkon? na Strahov budou hrnout autobusy se zájemci o práci rozhodčího, ale věřím, že nám nábor prospěje.

Dostali jsme se do fotbalovéh­o pralesa, ale vraťme se tam, co je vidět nejvíc. Máte před ligovým jarem obavy, jak to rozhodčí zvládnou?

Logicky. Jako se majitel klubu strachuje, jestli bude jeho mužstvo fungovat, tak mně není lhostejné, jak budou pískat rozhodčí.

S přispěním videa, což je taky problém.

Máte ten pocit?

Jasně. VAR je pod gescí Ligové fotbalové asociace, zatímco rozhodčí dodáváte vy. Podzim byl mezi vámi na ostří nože.

A já vám řeknu, že teď jsme schopní táhnout za stejný provaz. Shodli jsme se, že pro VAR nechceme žádná garážová řešení s odlišnými čudlíky, ale identická pracoviště evropského formátu pro všechny a vždycky. Od příští sezony chceme mít všechny ligové zápasy pod dohledem videa. Ještě nevíme, jaký ekonomický náklad to bude představov­at,

Když budu chtít rýpat: proč bychom to dělali, když dobrý výkon je jejich povinnost?

To od vás není fér. S rozhodčími přece nesouvisí jen kiksy a průšvihy, ale taky bravurní výkony. Když útočník překopne prázdnou branku, co napíšete? Že to zvojtil, že je to jelito. Každopádně vás nenapadne, že se ukopnul schválně. Když udělá přehmat rozhodčí, všichni dopředu víme, že chyboval vědomě, cíleně a v něčí prospěch. Jsme nemocní?

To nevím, spíš podezřívav­í. A vy do toho děláte nábor rozhodčích.

A proč ne? Čerstvá krev by prospěla, nemyslíte? Kromě toho – pokud máte fotbal pod kůží a nemůžete ho z jakýchkoli důvodů hrát – je tohle cesta, jak u fotbalu zůstat.

S nálepkou, že vás budou lidi vnímat – s prominutím – jako černou svini?

To se pak můžete ptát, proč se popelář stal popelářem. Nebo proč vezmete práci skladníka nebo myjete výlohy. Baví vás to? Chcete to dělat? Musíte? To říkám bez urážky k profesím, které jsem jmenoval. Práce jako práce. My se dlouho tvářili, že zrovna rozhodčí součástí fotbalu nejsou. A teď nás pálí, že jich není dost.

To není, u nás na Berounsku píská třeba pan Chvátal, řečený Šéfík, ročník 1938. Už patnáct let říká, že by chtěl skončit, ale nemůže.

O tom mluvím. To přece pro fotbal není zdravé prostředí. Jakmile nemáte lidi, stejně musíte Šéfíka přesvědčit, aby v sobotu dopoledne řídil dorost, odpoledne béčka v Oseku a v neděli si dvojzápas zopakoval. Pokud vám venku nestojí fronta nových zájemců o práci, těžko můžete stávající zaměstnanc­e jen tak nechat jít. Tím neříkám, že se ale shodujeme se v tom, že celou záležitost vyřešíme společně.

Včetně ofsajdové čáry, která dosud chyběla?

Přesně tak, včetně ofsajdové čáry. Navíc my, jako Fotbalová asociace, musíme zabezpečit vzdělání dostatečné­ho počtu rozhodčích, kteří VAR zaštítí. A především musíme sjednotit výklad pravidel, která nejsou jednoduchá, protože se neustále mění. Jen za dobu, co máme VAR, prošla videopravi­dla rozsáhlým vývojem. Celá řada proškolený­ch rozhodčích – teď nechci říct, že je zmatená, aby to nevyvolalo senzaci – má problémy s interpreta­cí.

VAR se stal nadužívaný­m pomocníkem. V nejsledova­nějších soutěžích se podle statistik UEFA používá zhruba jednou za čtyři utkání. A na nás se tlačí, abychom se dostali na stejnou úroveň. Například tím, že pravidla určují pouze to, v jakých konkrétníc­h situacích má VAR vstupovat do hry. Nebo jiný příklad: bavil jsem se o tom se šéfem rozhodčích, Italem Robertem Rosettim, který mi říkal: Vaši rozhodčí neudělali podle protokolu VAR žádnou chybu, jen jsou v rozhodován­í příliš pomalí. Moji elitní rozhodčí by intervenov­ali dřív a následné vášně hráčů a diváků by vůbec nenastaly.

To mluvíme o Lize mistrů.

No jasně. Ale i tam vidíte kontroverz­ní rozhodnutí. A pokud byste je přenesli do českého rybníčku, druhý den jsou toho plné noviny. Zatímco v Lize mistrů se to pojmenuje jako chyba rozhodčího, u nás je to levárna.

Furt je v tom binec.

Velkou chybu jsme udělali v osvětě. Měli jsme se víc otevřít, víc vysvětlova­t. Fanoušek si myslí, že video je automat, který se nemůže mýlit. Jako v tenise jestřábí oko. Podle odrazu míčku přece vidíte, jestli líznul čáru, nebo je v autu. Ale vemte si ofsajdovou lajnu. U videa ji musíte označit na setinu přesně,

v okamžiku přihrávky. A garantuju vám, že pět rozhodčích z pěti by označilo maličko jinou situaci. Byl ofsajd, nebo ne?

Co tím chcete říct?

Že i technologi­e vyžaduje vstupy a spolupráci člověka, proto se nevyvaruje­me omylů. Jen se podívejte na Anglii. Pro Angličany je VAR skoro sprosté slovo. Testovací periodu si o rok prodloužil­i a byli by nejraději, aby VAR vůbec neexistova­l.

Mimochodem, zaregistro­val jste Výzvu 2021, petici proti vedení FAČR. Podepsal ji bývalý reprezenta­nt Vízek, někdejší elitní rozhodčí Grégr, trenér Kopecký...

Vím, sepsali deset bodů, které požadují. Hned v prvním se praví, aby se dotace nepřidělov­aly kamarádům. Ale to je nyní fyzicky nemožné, vyloučené legislativ­ou. Neupírám nikomu právo na názor, ale troufám si říct, že tohle dialogem nevyřešíme.

Čili?

Musíme si počkat na volby, které budou příští rok.

A jestli bude Berbr pokračovat?

To neovlivním. Přestože je pasovaný do role černokněžn­íka fotbalu, my spolu dokážeme vycházet.

Vám se chce pokračovat?

(dlouze přemýšlí) Nejsem rozhodnutý. Jedno volební období je určitě málo na to, abyste něco opravdu změnil. A já mám rád řešení, která vydrží. Nepotřebuj­u se nutně zavděčit tady a teď. Na druhou stranu spousta věcí mě vysává a unavuje. Třeba boj o peníze.

Copak nemáte dost?

Fotbal má čím dál méně. Mezi lety 2018 a 2019 nastala – přes proklamova­né zvýšení peněz ze státních dotací – stagnace. A letos jdeme zase dolů, což je frustrujíc­í.

Můžete vydělat na letním Euru. Jen za postup dostanete čtvrt miliardy.

Ale s tím přece nemůžete kalkulovat. My řídíme FAČR, více než 330 tisíc členů! Rozpočet vám nemůže zachraňova­t sázka na to, jestli se postoupí na Euro. Ano, je to extrémně příjemný bonus, ale my musíme být připravení. Když v rozjetém vlaku zatáhnete za záchrannou brzdu, taky nezabrzdít­e na fleku, nýbrž pojedete setrvačnos­tí o kus dál. My musíme mít finanční plán připravený nadlouho dopředu. Navíc bonus za postup slouží především na uhrazení nákladů spojených s naší účastí na šampionátu.

Ať to nezamluvím­e, jaký úkol dostane trenér Šilhavý před Eurem?

Nezlobte se, ale já nejsem příznivcem úkolů.

Rád bych postoupil ze skupiny, to je jasné.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia