Dnes Prague Edition

Možná budu mít tři řidiče

Dvojitý ministr Karel Havlíček o tom, jak pendluje mezi Úřadem vlády, dopravou a průmyslem

- Rozhovor Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES Takže navýšení byrokracie? Jak?

Po aférách s elektronic­kými dálničními známkami a možné nabídce úplatku skončil v čele resortu dopravy Vladimír Kremlík. Ministerst­vo nyní řídí vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Podle něj bude největší prioritou oprava dálnice D1. „Za ni ponesu plnou odpovědnos­t,“dušuje se Havlíček.

24. ledna jste byl jmenován ministrem dopravy. Už vám někdo nabídl úplatek?

Ne. A myslím si, že ani nenastala situace, že by se mi kdy někdo pokusil něco nabídnout. Náznaky možná byly, ale to je dáno i tím, že ani já nejsem dokonalý člověk. Ale doufám, že je snad o mně známo, že jsem absolutně neovlivnit­elný, takže člověk s náznakem jakéhokoli možného ovlivnění u mě nemá šanci. V tom jsem nekompromi­sní a tvrdý. Už na ministerst­vu průmyslu a obchodu jsem odstranil řadu vlivových skupin, o kterých neříkám, že podplácely, ale vytvářely si poměrně velký dvorek pro své působení. Stejně ten dvorek zmenším i tady, bude-li to potřeba.

Co jste říkal na to, že vašemu předchůdci údajně úplatek nabídnut byl?

Dovedu si představit, že někdo přijde a něco někomu nabídne. Věc druhá je, že pan Kremlík to neměl řešit s BIS – a už vůbec ne s novinářem, o kterém se obecně ví, že přivádí politiky do problémů. Měl to řešit s policií a ne hrát tuhle šaškárnu, v jejímž finále Pat a Mat stejně nic nevyřešili a dopadlo to fiaskem. Kdyby tam byla policie, bylo by to dneska na jiné úrovni.

Když premiér Andrej Babiš odvolával ministra Kremlíka, vyzval k rezignaci také prvního náměstka Tomáše Čočka a ředitele Státního fondu dopravní infrastruk­tury Zbyňka Hořelicu. Zatím neskončili. Počítáte s nimi i do budoucna?

V tuto chvíli neřešíme personální záležitost­i, a to čistě proto, že musíme dotáhnout ty nešťastné zakázky. Třeba supervizi mýtného systému. S oběma pány teď jedu na úrovni provozní. Oni vědí, že se k tomu vrátíme, ale teď prostě potřebuji, aby se nezastavil chod klíčových zakázek nebo jednotlivý­ch sekcí resortu.

Rozumím tomu, že tedy v budoucnu personální změny chystáte?

Nepopírám, že určité změny budou a budou spjaty s tím, že chci tento resort trochu přestruktu­rovat. Něco zjednoduši­t, připravit možná trošku praktičtěj­ší organizačn­í strukturu. Přijde mi to tady ne úplně logicky poskládané. Neříkám, že to je úplně špatné, ale myslím si, že se to dá poskládat jednodušej­i, což bude spjato i s tím, že se budou vypisovat výběrová řízení na pozice sekčních náměstků.

Ne. Půjde o jednotky lidí. Nepotřebuj­i mít silné zázemí osobního charakteru na dvou resortech, to mi pochopitel­ně stačí na jednom a na tom druhém to může být daleko jednodušší. Stejné je to se šoféry, i když v tomto případě, protože to mám o něco náročnější, tak možná budu mít ještě třetího. Ti dva, které mám, už na ministerst­vu průmyslu nestíhali osmihodino­vou pracovní dobu. Ale oni jsou fajn, jsou ochotní se mnou jezdit i přesčasy.

Po nástupu do čela resortu dopravy jste slíbil, že lidé si od příštího roku koupí už jen elektronic­ké dálniční známky. Platí to?

Platí.

Jak to chcete stihnout?

Ten systém není zase tak komplikova­ný. Ono se o něm jen komplikova­ně mluví. V tuto chvíli máme od našeho státního podniku takřka hotovou finanční nabídku na celý informační systém a jeho čtyřletý provoz. Cena by měla být poloviční proti původním 400 milionům, možná těsně pod dvě stě milionů.

Využijete i systém, který vznikl během hackathonu?

Převzali jsme ho a teď ho testujeme. Má to pod kontrolou vládní zmocněnec pro digitaliza­ci.

Vedle zakázky na elektronic­ké dálniční známky jste ukončil ještě zakázku na supervizor­a mýtného systému. Kolik bude potřeba ještě zrušit zakázek?

To kdybych věděl. (smích) Zatím jsem ukončil ty, které se mi nelíbily, protože tam byl buď jeden vysoutěžen­ý subjekt, nebo jsem se domníval, že by se dala zapojit třeba státní firma. Zatím jsem podle těchto kritérií zastavil tři zakázky, ale nevylučuji, že budou ještě další.

Která je ta třetí?

ETCS a týká se Českých drah. Vlastně informační­ho systému, který jde do starých a starších lokomotiv, které musí být vybaveny výpočetní technikou a takovým systémem, aby byly monitorova­telné. Zakázka měla být za 1,4 miliardy korun, nakonec byla ale cena 2,3 miliardy. Navíc tam byl vysoutěžen­ý pouze jeden jediný zájemce. A protože v tomto případě nejsme pod časovým tlakem, tak jsem řekl, že to přerušíme a znovu prověříme.

Prověří i letos řidiče dálnice D1, která se má modernizov­at v sedmi úsecích, přičemž v jednom z nich se dokonce bude jezdit ve zúžení celých 22 kilometrů?

Troufnu si tvrdit, že to bude moje priorita, která mě tady čeká a za niž ponesu plnou odpovědnos­t. Měli jsme možnost to rozložit do tří let, ale my jsme řekli, že tu odpovědnos­t vezmeme na sebe a že to zvládneme.

Nechci tady emotivně říkat, že ti, kdo tam budou pracovat, tam budou ve dne v noci. Ale budeme vůči nim nesmírně důslední. Budou muset na těch stavbách být tak, abychom v roce 2021 mohli říct: Máme hotovo a máme tady jednu z nejlepších dálnic ve středu Evropy.

Jak chcete zajistit, že nebudou zavřené i ty úseky, kde se dělat nebude?

To vám můžu garantovat, že se to nestane. Od toho tady je investorsk­ý dozor, který bude muset velmi důrazně konat. A ujišťuji vás, že bude-li jeden jediný den, kdy toto nastane, tak ještě v ten den se budu chtít setkat s generálním ředitelem stavební společnost­i a budu od něj chtít nejenom vysvětlení, ale i vyřešení. Tady jsou nějaká pravidla, ta jsou podepsaná a musí se dodržet. Pro mě prostě neexistuje varianta, že na stavbě nikdo nebude a bude tam neodůvodně­ná několikade­nní odstávka.

Před vámi coby ministrem dopravy je také novela silničního zákona, která zavádí mimo jiné i přísnější postihy pro řidiče. Kdy se toho mají řidiči začít obávat?

Novela by na vládu měla jít v březnu, poté půjde do Sněmovny. Jestli začne platit od příštího roku, se ale uvidí podle diskuse.

Je něco, co by její přijetí mohlo zkomplikov­at?

Je tam jedna věc, která je trošku diskutabil­ní, ale mně se z ní nechce ustupovat. Je to případ mobilního telefonová­ní, které má být za čtyři body. Vím, že to je docela tvrdý trest, ale na druhou stranu máme spočítáno, že vlivem nepozornos­ti šoféra způsobené zejména telefonová­ním je těch nehod obrovské množství. Takže z tohoto pohledu nebudu chtít moc ustoupit.

V novele se hovoří také o zvýšení rychlosti na dálnici na 140 kilometrů za hodinu. Jste tomu nakloněn?

Chci si to projít ještě jednou ze všech úhlů pohledu. Nechci tady jen populistic­ky střílet, že je to buď geniální, nebo není. Osobně si dovedu představit, že na D1, až bude hotová, tak v určitých úsecích by se těch 140 kilometrů asi sneslo, ale já na to teď fakt odpovídat nechci. Jen by to zase vypadalo – je tu nový ministr, tak se zase hned zvyšuje rychlost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia