Dnes Prague Edition

Mé zvolení nebylo natruc, říká nový ombudsman

-

PRAHA Stanislav Křeček se stane novým veřejným ochráncem práv místo končící Anny Šabatové. Tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve středu v tajné volbě. Opozice však toto rozhodnutí ostře kritizuje a kritizuje i samotného Křečka.

„V Senátu jsme nominovali dva velmi kvalitní uchazeče na funkci ombudsmana. Sněmovna raději zvolila ochráncem těch nejslabšíc­h 81letého šiřitele dezinforma­cí, který schvaluje diskrimina­ci a považuje všechny neziskovky za parazity,“uvedl například na svém Facebooku senátor a bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová šla ještě dál. Uvedla, že Křečkovy názory jsou velmi často dokonce rasistické.

Nového ombudsmana se zastal bývalý prezident Václav Klaus. „Naši samozvaní ‚majitelé‘ demokracie, kteří tak ostře bojují proti všem nedemokrat­ickým způsobům uspořádání jakékoli lidské komunity ve světě i u nás doma, se tentokráte úžasně předvedli a plně odkryli své pravé nedemokrat­ické já,“komentoval kritické ohlasy.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna označil výsledek volby za příjemné překvapení. Podle něj „nezadateln­ou úlohu“sehrál spolek Milion chvilek, který v případě zvolení

Křečka hrozil svoláním demonstrac­e. „Ta urputnost a agresivita, s jakou zaútočili na všechny poslance prostředni­ctvím mailů a facebookov­ých zpráv, sehrála velmi významně svoji roli, o tom jsem naprosto přesvědčen,“řekl ve středu novinářům.

„Někteří říkají, že to udělali natruc. To je od nich milé, natruc poškodit instituci na obranu bezbrannýc­h,“reagoval předseda spolku

Mikuláš Minář. Podle Křečka samotného ho ovšem nikdo natruc nevolil. „To se mi zdá dětinské. Samozřejmě od té doby, co se to rozhlásilo, tak se to opakuje, ale podle mého názoru nic takového nehrozí. Poslanci jsou dospělí, rozumní lidé, a že by dělali něco natruc Milionu chvilek, to si rozhodně nemyslím. Že by to hrálo nějakou roli, to myslím rozhodně nikoliv,“uvedl pro iROZHLAS. (lre, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia