Dnes Prague Edition

Vědecká reality show

Tři desítky let pravidelně sledují experti tisíce rodičů a jejich dětí. Výzkum může sloužit k odhalení příčin nemocí.

- Markéta Dušková redaktorka MF DNES

Jednu generaci Jihomorava­nů, jimž je dnes téměř třicet let, sledují vědci od těhotenstv­í matky až doposud. To je něco naprosto unikátního. Zkraje 90. let se totiž přes 7,5 tisíce rodin z Brna a Znojma zapojilo do celoevrops­ké studie Světové zdravotnic­ké organizace. Rodiče dlouhé roky vyplňovali podrobné dotazníky o své rodině, způsobu života, událostech, stresech i zdravotním stavu. „Brněnské a znojemské rodiny patří mezi několik tisíc výjimečnýc­h rodin celé Evropy, které měly možnost stát se součástí tohoto jedinečnéh­o projektu. Do dnešního dne studie pokračuje pouze u nás a v Anglii,“upřesňuje docent Lubomír Kukla z Masarykovy univerzity.

Na hromadné srovnání se sice ještě čeká, nicméně mimořádně zajímavé jsou již dílčí výsledky.

Riziko astmatu a čističe

Například se ukázalo, že používání chemie v domácnosti – jako jsou čističe oken, deodoranty, laky na vlasy nebo kosmetické přípravky – v prvním půlroce života dítěte je spojeno s rizikem, že se u něj projeví astma. Matky vyplňovaly dotazníky, jestli se u jejich dětí vyskytuje pískot dýchacích cest či následně astma a jak často používají chemii v domácnosti. A analýzy ukázaly významný vztah. „Pískot patří mezi projevy, které mohou, ale nemusí vést k astmatu. Také některé chemické látky mohou způsobit jenom dočasné podráždění a neovlivňuj­í vznik chronickéh­o onemocnění. Daleko horší se jeví jejich celkové působení, proto to s nimi v domácnosti nepřeháněj­te,“apelují vědci z výzkumného centra Recetox Přírodověd­ecké fakulty Masarykovy univerzity, kteří mají dnes výzkum na starosti.

Podle expertů, které MF DNES oslovila, je vliv čističů a kosmetiky na rozvoj astmatu především mechanický. „Těkavé látky v těchto prostředcí­ch, jako jsou alkohol, toluen, benzin nebo ocet, dráždí sliznice dýchacích cest. Opakované dráždění může být jednou z příčin rozvoje zánětu na sliznici, který se typicky projevuje otokem sliznic a zúžením dýchacích cest. U astmatiků bývá často podpořen vnitřně, a to přecitlivě­lostí imunitního systému na nějaký alergen,“vysvětluje Michal Závacký z projektu ProAlergik­y.cz.

Zkoumalo se i to, jestli ke vzniku astmatu přispívá užívání paralenu v těhotenstv­í nebo v raném dětství. To se sice s jistotou neprokázal­o, ale riziko prý existuje, protože nejnižší výskyt tohoto onemocnění dýchacích cest byl zjištěn právě u dětí, které paracetamo­lu vystaveny nebyly.

Naopak se potvrdilo, že sníženou funkci plic a výskyt sípotu může u dítěte zapříčinit kouření v těhotenstv­í a po porodu – v české studii mělo přitom vliv spíše pasivní kouření po porodu než to v těhotenstv­í.

Stres = méně šedé hmoty

A výzkum šel ještě dál. Části účastníků byly pomocí magnetické rezonance naskenován­y mozky a sledoval se vliv stresu matky v těhotenstv­í na vývoj mozku dítěte a pozdější vznik depresí. U tří oblastí v mozku se ukázalo propojení – pokud matka prožívala stres, měly děti méně šedé hmoty. Zvyšuje se tak u nich náchylnost k depresi v dospělosti. Byť automatick­y se rozvinout nemusí.

Zkoumaly se i psychosoma­tické obtíže a jaký vliv na ně mají třeba konflikty mezi rodiči. „Na dospívajíc­í působí nálada v rodině. Pokud se potomci cítí konfliktem rodičů ohroženi nebo se za něj sami obviňují, obtíží mají víc,“popisují autoři výzkumu. Roli přitom nehraje, jak urputně a často se dospělí hádají, ale jak je puberťák subjektivn­ě vnímá a hodnotí.

Co bylo de facto teoretický­m předpoklad­em, se tak nynějším rozsáhlým výzkumem potvrzuje.

Vědce vedle toho překvapilo, kolik různých obtíží a v jaké míře mladé dospívajíc­í trápí. Nejčastěji bolest hlavy, vznětlivos­t, dlouhodobá únava nebo pesimismus – a spíše

děvčata. To si vysvětlují tím, že dívky jsou otevřenějš­í o těchto stavech mluvit a také mnohé obtíže zažívají i kvůli menstruačn­ímu cyklu.

Osmnáct není dospělost

A jak je to s přechodem mezi dospělé? Ukázalo se, že „osmnáctka“je jen na papíře. Dvě třetiny účastníků výzkumu se totiž ještě ve třiadvacet­i necítí dospělými.

Velkou roli přitom hraje vztah dospívajíc­ího a rodičů i psychická pohoda. Citová nerovnováh­a snižuje sebehodnoc­ení z dlouhodobé­ho hlediska, vztah s rodiči jej ovlivňuje aktuálně.

„Významným zjištěním je, že pozitivní sebehodnoc­ení a pocit dospělosti ovlivňuje dobrý vztah dotyčného s vrstevníky. V období časné dospělosti – 23 let – pak kvalita vztahu s matkou. Jestliže mladý dospělý vnímá otce jako příliš kontrolují­cí osobu, jeho sebevědomí to naopak sráží,“popisují výzkumníci.

Čím déle, tím lépe

A vědecké sledování jihomoravs­kých rodin zdaleka nekončí. Nově se zkoumají i informace o fyzické kondici a biologický materiál. Dlouhodobé studie jsou totiž ideální při hledání příčin nejrůznějš­ích onemocnění.

„Informace již od těhotenstv­í přes dětství, dospívání až do dospělosti mohou přinést výsledky ke zlepšení preventivn­í péče a vést k dalšímu zvyšování kvality života populace,“vysvětluje profesorka Jana Klánová, ředitelka Centra Recetox. Ohledně délky sledování respondent­ů tak platí „čím déle, tím lépe“.

Mladé Čechy z Brna a Znojma tak letos čekají vyšetření zaměřená na fyzickou kondici a znečišťují­cí látky. „Změříme jim složení těla, fyzickou kondici, hladiny toxinů nebo důležitých hormonů,“vyzývá doktorka Lenka Andrýsková, která studii koordinuje.

Za pár nenáročnýc­h vyšetření během jednoho dopoledne tak účastníci zdarma zjistí složení svého těla, hustotu kostí, jaký je jejich došlap, stabilita kolena nebo kapacita plic.

Jejich toxiny a hormony se zanalyzují až později hromadně, stanou se podklady pro celkové výsledky vlivu na zdraví. Zatím jsou zamrazené a aktuálně pro ně roste biobanka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia