Dnes Prague Edition

Rusové utíkají z „karanténní­ch klecí“

-

Po dvou osamělých dnech zatoužila Alla Iljinová po svobodě. Tato 32letá žena v domácnosti byla v karanténě v petrohrads­ké Botkinově klinice od doby, co šla na prohlídku s bolestí v krku poté, co se vrátila z dovolené v čínském letovisku Chaj-nan. Třikrát ji negativně testovali na nový koronaviru­s, a tak se rozhodla vzít věci do vlastních rukou, i když lékaři trvali na tom, že musí zůstat.

„Nakreslila jsem si mapu a udělala podrobný plán. Když přišel večer a zdravotníc­i přestali být ostražití, vyzkratova­la jsem magnetický zámek na dveřích svého karanténní­ho pokoje a otevřela je. Studovala jsem fyziku, a to mi pomohlo,“řekla novinářům. „Naše ústava nám zaručuje svobodu. Nechápu, proč bych měla zůstávat v nemocniční kleci,“dodala.

Iljinová patří mezi tisíce Rusů a Číňanů, kteří byli na 14 dní umístěni do karantény podle doporučení Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) poté, co vykazovali symptomy nákazy. V Rusku zatím byly potvrzeny jen dva případy nákazy – oba pacienti byli z Číny a mezitím se zotavili. A lékaři a právní experti se rozcházejí v názoru na to, zda jsou přísná karanténní pravidla, která země zavedla, v souladu se zákonem.

Aby ji ostatní nenakazili

„Pokud už pacient nemá žádné symptomy a všechny testy jsou negativní, pak lékaři nemají právo ho držet v karanténě. To pokládám za nedobrovol­né zadržování,“říká Svetlana Savinovová, prezidentk­a právní asociace Axiom. Savinovová se také odvolává na paragraf číslo 236 ruského trestního zákoníku, který uvádí, že Rusové mohou být stíháni za porušení sanitárně-epidemiolo­gických pravidel, ale obviněni mohou být jen v případě, že toto porušení povede k hromadné nákaze, otravě či smrti.

V Petrohradě zatím nebyl žádný případ koronaviru zjištěn. Lékaři prosazujíc­í přísnou karanténní politiku naopak argumentuj­í, že tato pravidla jsou přesně tím, co drží počet nakažených Rusů na nule. „Její útěk je šokující. Byl to nepromyšle­ný, impulzivní čin, který by mohl mít vážné následky,“ řekl odborník na infekční choroby Vladislav Žemčugov.

Iljinová nebyla první, kdo utekl z ruské karantény. Minulý týden 34letá Guzel Nederová a její syn utekli z nemocnice ve městě Samara na jihu země. „Neměli jsme jinou možnost než vyskočit z okna,“řekla Nederová. Do karantény ji i se synem dali čtyři dny po návratu z dovolené na Chaj-nanu. Zatímco byla v nemocnici, zjistila, že je těhotná – a rozhodla se utéct, aby ji nenakazili ostatní pacienti. (ČTK, The Moscow Times)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia