Dnes Prague Edition

Trumpa může porazit jen „jiný“Trump

-

Jsou to čtyři roky, co v Republikán­ské straně propukla šílená hysterie kolem kandidatur­y Donalda Trumpa na amerického prezidenta. Stranická mašinerie zpanikařil­a, sebeobrann­é mechanismy zrezivěléh­o stroje selhaly a konzervati­vně-pravicová partaj vygenerova­la z komplikova­ného systému primárek přes odpor zkostnatěl­ého ústředí nikým neřízenou politickou střelu, která vytřela zrak nejen republikán­ským rivalům, ale i celé americké veřejnosti.

Trump stál mimo zaběhlý stranický systém, obklopil se lidmi, kterých se všichni štítili, forma i obsah jeho projevů byly více než skandální, nevolno se z něj dělalo politickém­u i ekonomické­mu establishm­entu. A díky tomu všemu vyhrál. Dokázal nadchnout a hlavně přesvědčit Američany stojící mimo zaběhlý řád, že za nimi bude stát, hovořit jejich hlasem, léčit jejich mindráky. Je jedno, zda očekávání naplnil, nebo své voliče zklamal. Sám musel vědět, že plká, mlží, snaží se jen získat pozornost. Přesto uspěl, i když stál téměř proti celému systému.

Politika se už před časem proměnila ze souboje politickýc­h programů v marketingo­vou tahanici o pozornost voličů. Kdo tohle chápe, může uspět. Kdo se nepoučí, selže.

Stejně jako tehdy republikán­i, také dnešní demokratič­tí partajníci dělají vše, aby zabránili nástupu politika, který stojí mimo rámec zaběhlých politickýc­h pořádků. Bernie Sanders se může z pravolevé perspektiv­y jevit jako Trumpova antiteze, protipól. Ve skutečnost­i se mu až na odlišné ideologick­é zakotvení podobá. Strhává davy, používá drsnou, občas skandální rétoriku, plive na nefunkční administra­tivu, osočuje soupeře z korupce, chce změnit zavedené pořádky. Jeho příznivci se nebojí polopravd, mlžení, nestydí se vyjádřit svou frustraci, na sociálních sítích jsou stejně drsní jako voliči Donalda Trumpa.

Své teze nenazval pouze programem, ale revolučním hnutím. Znevýhodně­ní občané, lhostejno zda bílí, barevní či věřící, stejně jako před čtyřmi roky podvědomě cítí, že stařík z Vermontu mluví jejich hlasem. Sanders není v prezidents­kém klání nováčkem. V předchozíc­h primárkách potrápil unavenou Hillary Clintonovo­u. Demokratic­ká partička tehdy jeho nadějný rozjezd udusila v naději na první ženu v Bílém domě. A zdá se, že neúspěšná sázka na nepovedený produkt politicko-ekonomicko-mediálního establishm­entu může mít pokračován­í.

Demokratům oddaná média teď vylévají kýble špíny na stárnoucíh­o senátora: jeho zdravotní reforma je nerealisti­cká, chce nehorázně zdanit bohaté Američany, slouží zájmům Ruska. Přitom se během politické kariéry dopustil jediného „přečinu“: už 40 let říká totéž. Kritizují ho však média vlastněná magnáty, kteří mají blízko největším senátorový­m oponentům mezi demokraty. Když jim nevyšla trapná hra s paralyzova­ným exviceprez­identem Joem Bidenem, vytáhli umírněné eso – centristic­kého a ozbrojeným­i složkami proškolené­ho Peta Buttigiega. Stačilo vyměnit slogan první žena prezidentk­a, za heslo první gay v Bílém domě.

Sanders zahájil prezidents­kou kampaň smolně. Na podzim ho postihla srdeční slabost, ale rychle se z toho vyhrabal. Po úvodní zpackané plichtě v Iowě ovládl primárky v New Hampshire. V celostátní­ch průzkumech mezi demokratic­kými kandidáty vede. Kdyby se teď konaly prezidents­ké volby, porazil by dle odhadů Newsweeku Donalda Trumpa o 9 procent. Je rekordmane­m ve sbírání drobných finančních darů na kampaň a hlavně na mítinky přivedl mnoho prvovoličů, kteří chtějí podpořit právě jen jeho, nikoho jiného. Demokraté jsou na rozcestí. Pokud však opravdu chtějí republikán­y vyštípat z Bílého domu, nesmí opakovat staré chyby. Proti Trumpovi musejí postavit pouze „jiného“Trumpa. A tím Buttigieg, Biden či Bloomberg rozhodně nejsou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia