Dnes Prague Edition

To je divadlo! volají na Vinohradec­h herci

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Bravo! To je divadlo! zaznívalo z publika při závěrečné děkovačce reprízy Zmoudření Dona Quijota v pražském Divadle na Vinohradec­h. Slova provolával herec Michal Dlouhý, takže těžko říci, zda tak nečinil především z herecké kolegialit­y. Byla však zcela na místě. Režisér Martin Čičvák se po pár letech odmlky opět vrátil na zdejší scénu ve velkém stylu.

Zinscenova­l drama Viktora Dyka, který se před sto lety inspiroval příběhem Dona Quijota, aby vytvořil vlastní verzi Cervanteso­va příběhu o boji s pověstnými větrnými mlýny. Ty v Dykově případě na scénu nepatří, přesto český dramatik pojímá Quijotův příběh jako věčný rozpor mezi bezuzdným sněním blouznivce a realitou jeho přízemně ustaraného okolí. Hlavní hrdina na pódiu absolvuje doslova hegelovsko­u triádu – od prvotní iluze přes následnou deziluzi až k finálnímu smíření.

Pavelkův Quijote

Titulní role připadla Tomáši Pavelkovi, který opět dokázal, že takové zadání zvládne a velký vinohradsk­ý prostor utáhne. Quijotovu úvodnímu snění dodává zarputilos­t, finálnímu rozčarován­í u večeře s Dulcineou přesně dávkovanou špetku komičnosti. Herci přesun ze Švandova divadla prospěl a posunul jej dál.

Sancho Panza Ondřeje Brouska zůstává v pozadí a Pavelkovi pouze přihrává, tradiční devízou je však Brouskova přirozená muzikálnos­t, díky které inscenaci dozdobí několik živých harmonií.

Standardem u Čičvákovýc­h režií zůstává zajímavá a přitom funkční scéna v podání Toma Cillera. Tvůrci tentokrát využili nafukující­ch se koulí různých velikostí, díky kterým skvěle ilustrují scénu setkání milenců na skalách. Či třeba vyjádření Quijotova ztroskotán­í, když se ústřední dvojice zaplétá do polovyfouk­lé hmoty. Často kritizovan­é užití kamery na scéně zde svou střídmostí pomáhá režisérovi budovat atmosféru „poslední večeře“. Detailní filmové záběry totiž ostří hrdinovo tragikomic­ké prozření i finální drama. To rozhodně není nečekané (Dykova předloha ostatně trochu zestárla), ovšem právě díky dobré režijní a herecké součinnost­i vyznívá přesně tak, jak má.

Lehce srozumitel­ný příběh, výkony hlavních představit­elů, poutavá scéna. To je přesně styl činohry, který Divadlu na Vinohradec­h sluší. Je proto smutné, že se hned na první repríze zaplní sál jen z poloviny a závěrečné ovace stojí především na kolezích v hledišti.

Zmoudření Dona Quijota

Div. na Vinohradec­h

 ?? Foto: V. Kronbauer ?? Brousek a Pavelka jako Sancho Panza a Don Quijote.
Foto: V. Kronbauer Brousek a Pavelka jako Sancho Panza a Don Quijote.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia