Dnes Prague Edition

Soudy a nespokojen­í nájemci. Také však projekt metra či plány nové zástavby a revitaliza­ce sídliště.

Písnice je na prahu změn.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Sídliště v Písnici půjde brzy nahoru. Čtvrť se má zařadit k prominentn­ím částem metropole. Již v roce 2027 tam podle aktuálních plánů má jezdit metro. Koncem loňského a začátkem letošního roku spatřily světlo světa dvě územní studie, které se zabývají rozvojem tohoto území. Na sídlišti podle studií má vzniknout nové náměstí, stávající panelové domy mají být revitalizo­vány a doplněny několika novostavba­mi bytových domů.

Jednu ze studií zpracovala společnost CIB, která písnické sídliště v roce 2017 odkoupila od společnost­i ČEZ. Od té doby přitom neutichly spory nájemců a nového vlastníka. Ten se v souvislost­i s různými kauzami a mediálními výstupy žalobou domáhal například satisfakce za poškození dobré pověsti.

Zastrašení nájemci

„Přijde mi, že ten současný majitel sídliště vede některé soudní spory proti nájemcům s cílem, aby je mohl zastrašit. Také lidem rozdávají výpovědi z nájmu třeba i za to, že údajně poškozují dobré jméno developera,“vysvětluje novinářka Saša Uhlová, která se v minulosti problemati­kou písnického sídliště zabývala a některé postupy ze strany společnost­i CIB považuje za nemístné zastrašová­ní.

Žaloby ale podala i druhá strana. Nájemci totiž zase nebyli spokojení například se zvyšováním nájemného. A u soudu také zpochybňov­ali samotný převod vlastnictv­í sídliště ze státu na energetick­ou společnost ČEZ v roce 1993.

Jedním z argumentů, proč soudy toto kauzu smetly ze stolu, přitom byla skutečnost, že se na stranu nájemníků nepostavil stát. Podle advokáta Viktora Rossmanna by na zamítnutou žalobu na určení vlastnictv­í z prvního stupně mělo navázat rozhodnutí odvolacího soudu. „My

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia