Dnes Prague Edition

Komise bude hledat místo pro muzeum

-

PRAHA Magistrát hodlá zřídit pracovní komisi, která najde místo pro Muzeum paměti 20. století. Členy budou zástupci politickýc­h stran, které jsou v pražském zastupitel­stvu, a nezávislí odborníci.

V minulosti se mluvilo o umístění muzea v podstavci bývalého Stalinova pomníku na Letné nebo v někdejším Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici. Založení muzea schválili loni v září radní. Formálně vzniklo k 17. listopadu 2019 ke 30. výročí sametové revoluce. Muzeum paměti 20. století má připomínat zásadní události minulého století spojené s vládou totalitníc­h režimů. V čele instituce stojí Jiří Šesták.

V pracovní skupině by měla každá z pěti stran v zastupitel­stvu dva představit­ele. Rovněž v ní mají být například zástupci správní rady muzea, Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy či externí odborníci.

Poslanec, zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) navrhl, aby zastupitel­é přijali usnesení, že muzeum nebude v podstavci bývalého Stalinova pomníku ani v Clam-Gallasově paláci v Praze 1. Podstavec podle něj nevyhovuje svým technickým stavem a je v parku, barokní palác pak podle něho není vhodný pro takto zaměřenou expozici.

S Čižinským nesouhlasi­l opoziční zastupitel Zdeněk Zajíček (ODS), který dokument na jednání předkládal. „Nevidím jediný relevantní důvod, aby o těchto objektech nemohlo být věcně jednáno, zda splňují podmínky pro umístění sídla muzea a jeho expozice. Dvě budovy z majetkovéh­o setu vylučujeme a mně to nepřipadá správné,“řekl.

Proti vyloučení obou míst byla i radní Hana Kordová Marvanová (STAN). „Nechci, abychom usnesením vylučovali některé prostory, takto bychom to mohli extendovat a nakonec bychom nemuseli mít žádný prostor,“řekla.

Předseda zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil řekl, že než bude nalezeno vhodné sídlo, musí muzeum vytvořit a zpřístupni­t dočasnou expozici. Následně vyloučil umístění muzea jak na Letné, tak v Clam-Gallasově paláci.

V případě Letné prý ctí koaliční dohodu, když Praha sobě toto místo pro muzeum odmítá. V paláci podle něj má být centrum pražského baroka. (ČTK)

„Nechci, abychom usnesením vylučovali některé prostory.“

Hana Kordová Marvanová (STAN) radní

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia