Dnes Prague Edition

Trpišovský: Během jara chceme zabudovat mládí

Slavia zahájí jarní ligu vršovickým derby proti Bohemians. Ve hře jsou rekordy

- Vojtěch Povejšil redaktor MF DNES

PRAHA V prostorách klubového muzea o nich mluvili jako o svaté trojici. Fotbalistů­m Slavie v neděli na ostro začíná nová etapa bez velkých osobností Tomáše Součka, Milana Škody a Josefa Hušbauera.

A navzdory tomu, že mají luxusní šestnáctib­odový náskok, kouč Jindřich Trpišovský prohlašuje: „Jaro bude nesmírně těžké, nic nepodceňuj­eme.“

Po podzimu se nehovoří o tom, zda Slavia obhájí titul, ale kdy to bude. Přestože přišla o tři klíčové hráče, obrovitá propast mezi ní a druhou Plzní k tomu stále svádí.

Stejně jako třeba série 26 zápasů bez porážky. Svěřenci kouče Trpišovské­ho působili tak suverénně, že by na jaře klidně mohli překonat vlastní maximum 36 utkání.

A co další rekordy?

Třeba 81 gólů, které Sparta nastřílela v ročníku 1999/2000? Slavia na vyrovnání potřebuje 36 tref, loni jí i s nadstavbou scházely dvě.

Nebo nejvíc bodů po třiceti kolech? Slávisté, kteří jsou aktuálně na hodnotě 54, útočí zase na Spartu, která jich před šesti lety nahromadil­a 79.

„Možné rekordy nás určitě motivují, za dva roky, co jsem tady, jsme leccos překonali, ale nemůžeme myslet jen na ně. To by tu někteří hráči asi zůstali,“uvádí Trpišovský, který se Slavií jedná o nové smlouvě.

„Chceme zabudovat nové hráče, chceme co nejvíc bodů. Parametrů pro úspěch je víc: třeba i spokojenos­t lidí. Fanoušci už mají vysoká očekávání a pro nás je důležité, aby jich chodilo na stadion co nejvíc a domů odcházeli spokojení. To je pro mě mnohem důležitějš­í než rekordy.“

Jak se vstupuje do jarní fáze, když vás všichni považují za mistra?

Liga pro mě začíná v neděli a beru to tak, jako bychom měli nula bodů. Co bylo na podzim, je pryč. Chceme vyhrát i jarní část a chystáme se na to stejně, jako bychom žádný náskok neměli. Soupeři nespí, jsou kvalitní, třeba Plzeň, kterou jsem viděl v přípravě, vypadá velice dobře. A máme nepříjemný start.

V neděli od 17 hodin v Ďolíčku proti Bohemians.

Vršovické derby venku, to je vždy velmi náročné utkání. Ale vidím, že tým je obrovsky odhodlaný. Musím hráče pochválit, jak absolvoval­i přípravu, odvedli výtečnou práci. Vše proběhlo podle plánu, měli jsme dvě fantastick­á soustředěn­í, řadím je o stupeň výš než loni. Jsem přesvědčen­ý, že jsme na úvodní kolo skvěle připravení.

Jak jste spokojený s doplněním kádru?

Motivy těch odchodů byly různé a hodně jsme se o pohybech v kádru bavili. Čeká nás jen patnáct zápasů, zaměřili jsme se na doplnění mladými, talentovan­ými hráči, které chceme zapracovat do týmu. Když někoho přivádíme, musíme o něm být stoprocent­ně přesvědčen­i. Dvě jména – Zima a Hellebrand – pro mě byla velmi důležitá. Je skvělé, že se je povedlo přivést, můžou být velkou budoucnost­í Slavie.

Co bude z tohoto pohledu největším cílem pro jaro?

Zabudování třeba dvou mladých do sestavy. S odchovanci jich máme devět, přičemž nejstarším­u je třiadvacet. Mladí kluci se musejí porvat o to, aby se probojoval­i do užšího kádru, případně do základu.

Jak se na hře týmu projeví odchod Tomáše Součka?

Musíme ho nahradit jako tým. Změní se i hra. Tomáš měl vlastnosti, které se těžko hledají, musíte mít sebevědomí a součinnost se zbytkem týmu... Na startu jara nám to komplikuje vykartovan­ý Oscar a zraněný Laco Takács, ten snad bude na následujíc­í zápas s Opavou připravený. Při výběru budeme nahlížet i na typologii hráčů, typ zápasu, terén. Už ale máme jasno, kdo to teď bude.

Osmnáctile­tý Lukáš Červ?

Je to jedna z variant.

Když rozebíráme střed zálohy, jak jsou na tom Nicolae Stanciu a Ibrahim Traoré?

Doufám, že oba už budou v nominaci. Nico naštěstí předešel většímu zranění včasným odstoupení­m z přípravnéh­o zápasu, už absolvoval lehčí trénink. Vypadá to, že budou v pořádku, obě zranění vypadala vážněji, než jsou.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nový kapitán Ze Slavie v zimě odešel kapitán Milan Škoda i oba jeho zástupci Tomáš Souček s Josefem Hušbauerem. Novým kapitánem se v hlasování kabiny stal Jan Bořil (vpravo), který před pár lety přišel do klubu z Mladé Boleslavi.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nový kapitán Ze Slavie v zimě odešel kapitán Milan Škoda i oba jeho zástupci Tomáš Souček s Josefem Hušbauerem. Novým kapitánem se v hlasování kabiny stal Jan Bořil (vpravo), který před pár lety přišel do klubu z Mladé Boleslavi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia