Dnes Prague Edition

Hokejový šéf Zábrodský zemřel

Nehraje se ani nesportuje. Ale taky se nesází a neprodávaj­í se sportovní věci. Jak to sport bude „bolet“?

- Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Už o minulém víkendu přišli o 3 566 zápasů či závodů, které jejich aplikace měla výsledkově pokrývat. Dnes a zítra bude takových událostí zrušených minimálně 4 050 a v některých dnech tak poklesla návštěvnos­t oblíbených stránek livesport.cz o 75 procent!

Propad o desítky procent hlásí i sázkové kanceláře, protože na co byste sázeli, když se skoro nic nehraje. I proto teď „frčí“fotbal v Angole, Bangladéši či basketbal z Hondurasu.

Obchody s běžeckým zbožím jsou plné nových kolekcí, ale prodej i přes internet je téměř na nule. Přitom jaro je klíčovým obdobím pro zisky. To stejné platí o cyklistice i většině jiných odvětví.

Pandemie koronaviru ochromila sport ve všech jeho patrech a společnost­i, které jsou na něj navázané, to bolí. A bolet to nejspíš za pár měsíců bude i samotný sport. Byť to teď nikdo nedokáže říct s jistotou, tak peníze, o které teď přicházejí, budou společnost­i chtít ušetřit. Jako první na ráně tradičně bývá marketing, reklama a „donátorstv­í“sportu.

„Věřím, že dokážeme dva tři měsíce zvládnout. Že nám stát pomůže, propouštěn­í by byla poslední možnost. Ale i s ohledem na nejistou situaci, která nás čeká, teď nikdo nenakupuje sportovní vybavení do zásoby,“říká Václav Culka, šéf českého zastoupení firmy Salming.

Jak značka prozrazuje, firma patří švédské hokejové legendě Börje Salmingovi, a tak jsou v nabídce klasické hokejky i ty florbalové. U nich se prodej zastavil, protože je teď nikdo neláme, ani nemá kde.

Donutí virus lidi jezdit na kole?

Zmrazený je také prodej kol, protože i ta si chce zákazník vyzkoušet a ne slepě nakupovat přes internet. Ale zatímco u běžeckého vybavení Culka nepředpokl­ádá, že by se po zlepšení koronaviro­vé situace rozjela nákupní exploze a tržby se zřejmě vrátí do normálu až před Vánocemi, u kol to může být jiné.

„Cyklistika může povstat silnější, než byla. Na kole můžete vyrazit do přírody sám a vyhnout se tak kontaktu s jinými lidmi. Stejně tak cesta na kole či elektrokol­e do práce je z hlediska nákazy bezpečnějš­í než přeplněná MHD,“míní Jakub Truksa, marketingo­vý odborník na cyklistiku. Též on potvrzuje, že jaro je pro prodej kol zásadní. Krize tak firmy zasáhla v nejhorším období. Jenže koho koneckonců ne? Sázkové kanceláře měly mít teď žně. Vrchol hokejové extraligy, pak mistrovstv­í světa a následně fotbalové Euro. Jenže jak už úvodní statistika naznačila, nehraje se (skoro) nic. Zástupci Tipsportu a Fortuny se ve svých vyjádřeníc­h shodnou, že nastal pokles náběru sázek „v řádech desítek procent“. „Z kalendáře vypadly významné soutěže a lidé teď logicky měli a mají trochu jiné starosti a priority,“ví Petr Šrain, PR manažer Fortuny.

Sázejte na stolní tenis

Rezignovat ale na byznys nejde, a tak se teď místo na fotbal, hokej či tenis sází na stolní tenis, snooker, e-sporty či zda ministr zdravotnic­tví „přežije“ve funkci až do Silvestra (bookmakeři odhadují, že ne). Třeba Tipsport se snaží být i hybatelem sportovníh­o dění, a tak pravidelně pořádá dvoudenní turnaj ve stolním tenise, na který se sází. Přenáší se přímým přenosem, účastní se ho nejlepší hráči z české extraligy i nejvyšších soutěží v Polsku či Rakousku, a zatímco před pandemií byl jednou týdně, teď už se koná dvakrát.

Hraje ho celkem osm tenistů, v hledišti nejsou diváci a teď chybí i rozhodčí, proto skóre počítá jeden z těch, který má volno. Samozřejmě se nepodávají ruce a ti, kteří nehrají, musí mít roušku. Že si turnaj své konzumenty najde, dokazují i aktuální čísla livesport.cz, jehož aplikaci (nejen) sázkaři často využívají.

„Změnilo se chování fanoušků. Častěji než dřív sledují menší sporty, návštěvnos­t znatelně stoupla u zápasů ve snookeru (o 219 procent), badmintonu (55) nebo stolním tenisu (41),“prozrazuje šéf komunikace Livesportu Petr Vavrik.

Sázkaři teď zkoušejí tipy na exotické fotbalové ligy v Angole, Bangladéši či na Haiti, což je šichta pro bookmakery. „Kurzy mohou být méně přesné než zavedené evropské soutěže, což může být výhoda pro sázkaře,“míní mluvčí Tipsportu Václav Sochor. A přidává, že jsou teď docela hitem sázky na průměrnou cenu potravin v dubnu.

U Fortuny si zase můžete vsadit, jestli se dohraje italská fotbalová liga či zda se uskuteční olympiáda.

Projeví se ztráty ve sportu?

Je jasné, že ani „sranda“sázky nemohou společnost­em vykompenzo­vat ztráty z přerušení velkých fotbalovýc­h či hokejových soutěží. Na ně mnohdy lidé sází třeba proto, aby si zpestřili přenos u televize. Tam teď jdou reprízy.

„S ekonomický­m dopadem počítat musíme. Vyčíslit škody ale ještě nelze, vše bude záležet na průběhu pandemie i na tom, kdy a v jaké míře se začne sportovní kalendář znovu plnit,“říká Šrain z Fortuny. Obdobně to vidí i v Tipsportu. „S ohledem na zrušené nebo odložené soutěže a velké akce počítáme s dočasným výrazným poklesem příjmů. Na našich dlouhodobý­ch plánech to ale nic nemění. Díky předešlým úspěšným rokům můžeme dál rozvíjet naše weby a aplikace,“přidává Vavrik z livesport.cz.

Všichni jsou velcí sportovní sponzoři. Jsou tedy oprávněně optimisté? Či se jejich ekonomické výpadky projeví na sportu daleko víc?

Fanoušci teď častěji než dřív sledují zápasy snookeru nebo badmintonu. Petr Vavrik, Livesport.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia