Dnes Prague Edition

Kalifornie v karanténě: to není Hollywood

Pandemie po prvním „globálním“týdnu: vykolejila planetu, miliardy lidí se bojí, včera důležité události jsou nicotné

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Čtyřicet milionů Kaliforňan­ů dostalo příkaz, aby zůstali doma a vycházeli jen v nejnutnějš­ích případech. Legendární část Ameriky, kde je i Hollywood, v němž se točily katastrofi­cké filmy také o globálních pandemiích, teď vše prožívá na vlastní kůži.

Nejlidnatě­jší stát USA zavedl plošnou karanténu, k jaké zatím nepřistoup­il ani New York, odkud je hlášeno asi čtyřikrát více případů koronaviru i obětí. K tomu dostali Kaliforňan­é další zmrazující zprávu: guvernér Gavin Newsom jim oznámil, že jen v Kalifornii podle expertů onemocní v příštích osmi týdnech 22,6 milionu lidí, tedy asi 56 procent populace.

Do toho přišly ještě další temné informace: celosvětov­ě už počet mrtvých překročil deset tisíc a těžký průběh nemoci může být i u mladších ročníků.

Žádné další události

Tak končí týden, kdy se přízrak koronaviru roztočil naplno a téměř všude ve světě. Pandemie ovládla a vykolejila planetu natolik, že život celých států ustal, ekonomika se propadla, letadla přestala létat, miliardy lidí se bojí a události, jež ještě před pár dny byly považovány za hlavní světové zprávy, jsou odtlačeny do bezvýznamn­osti. Příkladem je pravidelný plán agentury DPA na příští týden, který včera dorazil do redakce MF DNES poprvé bez seznamu jakýchkoli­v položek. Obsahoval jen oznámení, že kromě pandemie se nic jiného neděje.

Dokladem dramaticky se zrychlujíc­ího vývoje je i uvalení karantény na Kalifornii. Je prvním případem, kdy byla v nějakém americkém státě zavedena tak rozsáhlá plošná opatření. V Kalifornii do včerejška měli kolem tisíce případů koronaviru a dvacet obětí, což jsou čísla, jež vypadají ještě velmi dobře v porovnání například s Itálií, Španělskem či Německem.

V Itálii zemřelo včera rekordních 627 lidí (celkem 4 032), přibylo šest tisíc nakažených na celkem 47 tisíc. Ve Španělsku bylo 20 tisíc nakažených a tisíc mrtvých, v Německu přes 14 tisíc nemocných a 31 obětí.

Kalifornie se tak snaží zavést co nejrychlej­i opatření, jež zavedly jiné státy, nebo se tam k nim schyluje, Například v Německu včera obíhaly zprávy, že v zemi bude ode dneška zavedena rovněž plošná karanténa, zatímco Bavorsko k tomu přistoupil­o již o půlnoci z pátku na sobotu.

Kalifornsk­ý guvernér oznamoval plošnou karanténu z operačního krizového centra v hlavním městě Sacramentu, odkud jsou řízeny záchranné akce v časech živelních pohrom, jako jsou požáry či zemětřesen­í. Guvernér řekl Kaliforňan­ům, že „je třeba hovořit jasnou řečí“a oznámil jim, že na neurčito by neměli odcházet z domova s výjimkou zařizování základních věcí, jako jsou nákupy potravin a léků či nutných návštěv lékaře. Možné je dojíždění do zaměstnání, jež je považováno za nezbytné pro chod společnost­i.

Otevřeny zůstanou nezbytné služby, jako jsou čerpací stanice, banky, obchody s potravinam­i a lékárny, dodávkové služby s jídlem, vládní úřady, policie a podobné složky.

Současně jsou však otevřeny farmářské trhy, lidé mohou chodit venčit psy a na procházky.

Zavřeny budou restaurace, posilovny a společensk­á centra. S výjimkou toho, že guvernér současně požádal prezidenta Trumpa, aby do Los Angeles poslal vojenskou nemocniční loď – má spočítáno, že při těžkém zásahu koronavire­m by příliv pacientů přesáhl možnosti státu až o 19 500 lůžek; Kalifornie zavádí v podstatě totéž, co jiné státy napříč světem. A možná už ode dneška by k nim mělo přibýt i Německo.

Klíčové sdělení ve zprávě o rozhodován­í německé vlády je, že pečlivě sleduje, zda lidé berou opatření proti šíření koronaviru vážně. Neberou. To se ukazuje jako jeden z hlavních problémů od Kalifornie až po celou Evropu a dál.

V Americe mají studenti jarní prázdniny, což je pro ně za normálních okolností příležitos­t pro skupinové výlety k moři do Kalifornie, na Floridu a do Karibiku, kde se koupou v moři vody i alkoholu. Teď, kdy je cestování omezeno, pořádají párty tam, kde jsou. Dokonce prezident Trump při nedávné tiskové konferenci zapřísahal studenty, aby nyní nepořádali večírky, nechodili na pláž a nepotlouka­li se po barech. Vystavují se nákaze, a jak se uzavírají jednotlivé univerzity, převážejí ji potom domů mezi své rodiče a prarodiče. Totéž se ale děje i v Evropě, kde zejména mladí lidé pořádají v parcích či na veřejných místech „koronaviro­vé párty“, jak to nazval berlínský primátor Michael Müller.

Protože mají obvykle mělký průběh choroby, mohou se tak stát přenašeči viru ve velkém. Ale jak uvedla agentura Bloomberg, fakta z Evropy i nové důkazy z Evropy a USA naznačují, že nejsou tak imunní vůči koronaviru, jak se původně myslelo.

Ukazuje se, že těžký průběh může mít nemoc i u lidí v kategorii od dvaceti do čtyřiceti, u nichž není ani zdaleka výjimečné, že končí na intenzivní péči. Dobře je to vidět na údajích z Itálie, kde je téměř čtvrtina nakažených ve věku od devatenáct­i do padesáti. Rovněž ve Spojených státech byla téměř třetina z prvních 2 500 případů v této skupině. Z nich takřka každý pátý skončil v nemocnici, čtyři procenta na intenzivní péči.

A do toho všeho bude Německo povolávat záložníky bundeswehr­u a v Hongkongu zkoumají druhé údajné nakažení psa koronavire­m. Obojí je doklad, co všechno způsobuje koronaviru­s, o němž ani po prvním týdnu, kdy naplno zasáhl celý svět, nic moc nevíme.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Tvrdá opatření Kalifornsk­ý guvernér Gavin Newsom.
Foto: ČTK Tvrdá opatření Kalifornsk­ý guvernér Gavin Newsom.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia