Dnes Prague Edition

Zásoby respirátor­ů neměla žádná vláda

Na tuto krizi bylo velmi těžké se připravit, shodují se někteří bývalí ministři zdravotnic­tví. Varovné signály tu přesto byly.

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Deset tisíc respirátor­ů se v dnešním měřítku zdá jako kapka v moři. Přesně tolik jich na začátku pandemie měl stát ve svých hmotných rezervách. Přitom kdyby před patnácti lety Česku nehrozila chřipková epidemie, stát nemusel mít ve skladech vůbec nic.

Aby měl stát respirátor­y v záloze, navrhla v roce 2005 tehdejší ministryně zdravotnic­tví a pozdější senátorka Milada Emmerová (ČSSD). Jednala tehdy na radu bývalého hlavního hygienika Michaela Víta. „V tomto případě se čekala pandemie chřipky, takže podle toho to bylo nastaveno,“vzpomíná dnes Emmerová. Pandemie před patnácti lety nepřišla a respirátor­y v zásobách zůstaly.

Jejich počet nezměnil nikdo z následujíc­ích deseti ministrů zdravotnic­tví. Někteří proto, že na ministerst­vu byli pouze jeden rok. Zásoby je totiž možné měnit každé dva roky, pravidelná aktualizac­e rezerv je tak nezasáhla. Jako třeba Miloslava Ludvíka (ČSSD), předchůdce současného ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (ANO). „Za mého působení se problemati­ka státních hmotných rezerv neřešila,“konstatova­l.

U jiných ministrů byly na pořadu dne jiné věci. Například u Leoše Hegera

(TOP 09), který resort zdravotnic­tví řídil mezi lety 2010 a 2013. „V době, kdy jsem já byl na ministerst­vu, se mluvilo o biovacích, o tom, jak pacienty transporto­vat do specializo­vaných center. O rouškách a respirátor­ech se prakticky vůbec nemluvilo,“popsal.

Za jeho úřadování ministerst­vo řešilo opačný problém, než je nedostatek materiálu. Po hrozbě ptačí chřipky v roce 2005 zůstaly Česku obrovské zásoby léku Tamiflu. „Hlavní hygienik Vít tehdy získal velké zásoby, ministerst­vo do toho dalo asi tři čtvrtě miliardy korun. Já jsem pak na ministerst­vu řešil, jak se toho zbavit, protože ty léky prošly,“poznamenal Heger s tím, že v tehdejší době ekonomické krize se zásoby spíše potlačoval­y.

Emmerová to, že nikdo po ní zásoby respirátor­ů nenavýšil, jako chybu nevnímá. „Myslím, že něco takového se tu neočekával­o. Předem věštit, že nemoc bude mít takový rozsah a že se rozšíří po celém světě, asi málokdo předpoklád­al. Jak jsme věděli z jiných případů, nové epidemie se k nám nedostaly, příkladem byla třeba ebola,“podotkla.

„Já bych postupoval možná ještě trochu víc konzervati­vně než pan ministr Vojtěch,“vidí situaci Leoš Heger. „Ze začátku jsem byl přesvědčen, že tato epidemie není nic mimořádnéh­o. U nových nemocí se epidemiolo­gie tvoří za běhu. Myslím, že se postupoval­o rozumně. Ani ne příliš pozdě, ani ne příliš drasticky,“dodává.

V žebříčku připraveno­sti Česko skončilo až na 42. místě.

V žebříčku Česko propadlo

Varováním vládě nicméně mohlo být to, že v žebříčku připraveno­sti na pandemie Česko vloni na podzim skončilo až dvačtyřicá­té, z celkem 140 zemí. V rámci Evropy Česko dopadlo ještě hůř: ze 43 zemí skončilo na 26. místě. Přeskočilo ho i Polsko, Maďarsko nebo Albánie.

V žebříčku Global Security Health Index sice u kolonky „zranitelno­st vůči biologický­m hrozbám“dali experti Česku plusové body, minusové si ale vysloužilo za rychlost, s jakou je schopno epidemii zachytit a začít s ní bojovat. Celkově Česko vyšlo jako spíše nepřiprave­ná země.

Na připraveno­st Česka na možnou pandemii se pak 28. ledna ptal v interpelac­i ministra Vojtěcha poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Mimo jiné ho zajímalo, zda má Česko dostatek ochranných pomůcek. „Prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek, že se připravuje další dodávka 25 tisíc roušek, a jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou,“prohlásil Vojtěch v lednu ve Sněmovně.

S přispěním Vladimíra Vokála

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Ochrana Respirátor­ů bylo ve státních skladech deset tisíc. A to jen díky epidemii chřipky, která nakonec nebyla.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Ochrana Respirátor­ů bylo ve státních skladech deset tisíc. A to jen díky epidemii chřipky, která nakonec nebyla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia