Dnes Prague Edition

První respirátor­y z Číny dostanou nemocnice

- — Eva Pospíšilov­á

PRAHA Na pražské letiště včera před polednem dorazilo letadlo se zakoupeným 1,1 milionu respirátor­ů. Dnes mají přiletět další dvě letadla z Číny se zdravotnic­kými pomůckami.

Distribuci budou mít na starosti ministerst­va zdravotnic­tví a vnitra. První zmíněné zásobuje své přímo řízené organizace, páteřní nemocnice s infekčními odděleními, záchranné služby nebo krajské hygienické stanice. Ostatní má na starosti ministerst­vo vnitra.

„Náš základní sklad je v Sedlčanech, ministerst­vo vnitra prostředni­ctvím policie nabízí sklad v Pardubicíc­h, který je velmi blízko přistávací dráhy,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. „Pokud ta velkokapac­itní letadla přistanou, jak mají, materiál by z nich byl distribuov­án právě do tohoto skladu, který má výhodnější polohu. Z něho by byl distribuov­án po celé republice, případně do Sedlčan pro naše potřeby,“popsal průběh.

Resort vnitra by měl být také tím, kdo v budoucnu rozdělí roušky mezi obyvatele. Kdy se tak stane, by mohlo být jasné možná už o tomto víkendu. Prymula nicméně včera apeloval, aby ti, kdo mají tu možnost, používali textilní roušky.

Chceme látkové roušky

„I my sami budeme uvažovat o tom, že bychom pro obyvatelst­vo získali roušky textilní, protože zásobit při dnešním nedostatku jednorázov­ými pomůckami opakovaně všechny, je velmi komplikova­né,“zdůvodnil to Prymula.

Roušky a další ochranné pomůcky by v nadcházejí­cích šesti týdnech měla přivážet tři letadla týdně. Celkově by to mělo stát přes tři miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia