Dnes Prague Edition

Stručně ze světa

-

Celková čísla

V celém světě bylo ke včerejšímu večeru téměř 250 000 nakažených novým koronavire­m. Přes 10 000 pacientů už nákaze podlehlo.

V Číně nákaza ustupuje

V asijských zemích tempo šíření koronaviru zpomalilo. Čínská provincie Chu-pej, odkud se epidemie rozšířila, včera už druhý den po sobě nezaznamen­ala žádný nový případ onemocnění.

Itálie zpřísní opatření

Itálie oznámila, že zpřísní karanténní opatření, šéfové regionů chtějí zakázat všechny venkovní aktivity. V nejvíce postižené Lombardii hlídkují v ulicích vojáci.

S rouškou na tváři a s ochrannými rukavicemi včera složili slovenští poslanci slib na ustavující schůzi parlamentu. Ta byla svolána necelé tři týdny po únorových volbách.

Karanténu zkontroluj­í mobily Tchaj-wan využívá mobilní telefony ke kontrole dodržování nařízených karantén. Systém sleduje mobilní signál, a pokud člověk, který má být v izolaci, opustí domov nebo telefon vypne, upozorní místní úřady. Ty porušovate­le do 15 minut kontaktují.

Repatriace Němců

Cestovní kanceláře umožnily od pondělí s pomocí německé vlády vrátit se do vlasti 96 000 Němců, kteří uvázli v zahraničí. Na návrat však stále čekají další desítky tisíc lidí. Finanční spoluúčast evakuovaný­ch zatím úřady neřešily.

Hollywood bez práce

Nejméně 120 tisíc lidí z filmového průmyslu v americkém Hollywoodu přišlo kvůli pandemii koronaviru o práci. Filmový a televizní průmysl se po celém světě vlivem šíření nákazy téměř zastavil. V Británii přišlo o práci 50 tisíc lidí z této branže.

Už i Němci zavírají restaurace Další citelná opatření přijaly v Německu jednotlivé spolkové země, například Bádensko-Württember­sko, Hesensko či Porýní-Falc. Uzavírají restaurace, omezí také shromážděn­í lidí.

Saúdové zastaví dopravu Saúdská Arábie oznámila, že od soboty zastaví na dva týdny autobusovo­u i vlakovou dopravu, vnitrostát­ní lety a zakáže rovněž provozován­í taxislužby.

Kvůli příznakům nemoci COVID-19 se ocitl včera v karanténě David Frost, který stojí v čele britského vyjednávac­ího týmu s Evropskou unií. Stalo se tak jen pár hodin poté, co byl na koronaviru­s pozitivně testován i hlavní vyjednavač za Unii Michel Barnier.

Polka dostala pokutu

Vysokou pokutu ve výši 5 000 zlotých (asi 30 000 Kč) obdržela od polské policie žena, která porušila po návratu z ciziny karanténu a šla si nakoupit.

Pomoci mají důchodci

Britské úřady vyzvaly někdejší lékaře a zdravotní sestry, aby se vrátili z důchodu do služby a pomohli přetíženém­u britskému zdravotnic­tví.

 ??  ?? Vyjednavač­i v karanténě
Vyjednavač­i v karanténě
 ??  ?? Slovenští poslanci s rouškami
Slovenští poslanci s rouškami

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia