Dnes Prague Edition

Kruté etické dilema: koho léčit, koho ne?

V oblastech, kde kolabuje zdravotnic­ký systém a nedostává se potřebných přístrojů (nyní hlavně v Lombardii), staví koronaviru­s lékaře před obtížná rozhodnutí, komu dát v léčbě přednost.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

MILÁN Na lůžkách v provizorní stanové nemocnici XY bojují s koronavire­m tři pacienti: třináctile­tý chlapec, 26letá matka a 80letý dědeček. Všichni mají těžký průběh nemoci, obtížně se jim dýchá a akutně potřebují plicní ventilaci. Přístroj však zbývá už jenom jeden. Kdo ho dostane?

Takto krutá etická dilemata museli zdravotníc­i řešit snad jen ve velkých válečných konfliktec­h. Teď je před ně znovu staví doba koronaviru.

Nevyhnuli se jim lékaři v čínském Wu-chanu v době, kdy tam krize vrcholila, a nyní jim čelí zejména jejich přetížení italští kolegové v Lombardii. A není vyloučeno, že brzy se s nimi setkají i jinde. Lékařům není co závidět, pochopitel­ně. Pacient, na něhož se řádná péče nedostane, protože prostě není, velmi pravděpodo­bně zemře.

„Musíme se rozhodnout, rychle rozhodnout, kdo zemře a koho budeme udržovat naživu,“uvedl jeden italský lékař v časopise New England Journal of Medicine.

Přidělovat lůžka intenzivní péče podle dosud platné zásady „kdo dřív přijde, je dřív na řadě“za tak dramatický­ch okolností, kdy zdravotnic­ký systém pod náporem množství nemocných kolabuje, už příliš nejde. Má tedy doktor jednoho pacienta s nepříliš dobrou prognózou odpojit od ventilátor­u a dát ho jinému s větší nadějí?

Lékaři si nechtějí takto hrát „na bohy“a žádají nadřízené úřady o instrukce či alespoň o doporučení, jež by jim nelehká dilemata usnadnila. „Aby nestáli sami před tak složitou etickou volbou,“uvedl pro server Politico anesteziol­og Luigi Riccioni, šéf etického výboru Siiarti.

Poptávka po lůžkách a plicních ventilátor­ech převyšuje v řadě nemocnic nabídku. Zdravotníc­i naznačují, že v takové situaci upřednostň­ují mladší pacienty, kteří mají větší naději na přežití.

„Nechceme nikoho diskrimino­vat, ale jsme si vědomi toho, že tělo extrémně křehkých pacientů není schopno léčbu tak dobře zvládat,“uvedl Riccioni.

„Pokud je člověku mezi 80 a 95 roky a došlo u něho k závažnému respirační­mu selhání, je pravděpodo­bné, že nevydrží,“nastínil chirurg Daniele Macchini z Bergama na svém Facebooku směr, jímž se uvažování lékařů při nedostatku přístrojů ubírá. „Je to doslova válka, která zuří bez přestávky ve dne v noci,“dodal Macchini.

Virus mezitím dál sílí a s tím rostou obavy, že podobně tvrdá rozhodnutí budou co nevidět muset dělat lékaři i jinde. Však už se také mnozí v duchu ptají: „Co udělám, když...?“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia